fbpx

Obrazem: Duše míní člověk činí

  • Hannah Schönová

Současný svět je pozoruhodný svou rychlostí a nekonečnými změnami. Rostoucí technologie, pandemie a globální výzvy přinášejí příležitosti, ale také závažné výzvy, které mohou mít negativní vliv na naši psychiku. Výstava Duše míní člověk činí, jež je součástí celoročního výstavního cyklu (Ne)viditelná ruka péče, podává pomocnou ruku všem, kteří chtějí pocítit klid a pochopení.

Čerstvě otevřená galerie Na Věky slibuje, že bude místem inspirace pro všechny, kteří se zajímají o vizuální umění. Co můžete od této nové kulturní oázy očekávat? Galerie zve na cestu, během níž budete mít možnost objevovat lokální talenty ze zmiňované vizuální scény. Vystavená díla budou různorodá, vždy však budou vyjadřovat osobitou představu tvůrců a tvůrkyň o pojetí péče. Kurátorským záměrem je navodit prostřednictvím děl pocit bezpečí a vytvořit z výstavního prostoru „safe-space“ umožňující dočasnou izolaci od vnějších vlivů reality. Galerie Na Věky má být místem, kde se člověk může zastavit a dopřát si odpočinek. Kde nezáleží na tom, kdo jste a v jaké fázi života se nacházíte. Zde nikdo nikoho nesoudí.

Duše míní člověk činí, foto: Rebeka Pojarová

Jako první se představují umělkyně Ágnes Čechová, Michaela Jamborová a Karolína Kopřivová, které s aktuální výstavou přináší vhled do toho, co si lze představit pod pojmem péče o sebe sama. Po pandemii se péče o duševní zdraví stala naléhavou potřebou. Učíme se, že starat se o svou mysl není slabost, ale projev síly a rozumného sebepoznání. Otevřenost a sdílení svých pocitů a emocí se stávají ceněnými kvalitami. Mnoho z nás však neví, jak na to a jak se o své duševní zdraví správně starat. Ve výtvarné sféře nejsou žádné hranice a umění nemusí být pouze estetickým zážitkem. A tak mladé tvůrkyně nabourávají zajeté stereotypy a skrze různá média naplňují strádající duši.

Tvorbu každé z výše uvedených umělkyň lze považovat za dechberoucí. Dílo Čechové nabízí propojení jejího nitra s divákem přes sérii fotografií Sdílená sebereflexe doplněné o autorčiny komentáře a myšlenky. Díky textům návštěvník lépe analyzuje tvorbu Čechové, ale také sebe sama.

Karolína Kopřivová na výstavu zapůjčila svou klauzurní práci na téma Bezpečný prostor. Zdi galerijního prostoru zdobí barevné terapeutické polštáře. Pokud se polštáře dotknete, dojde ke zklidnění vašeho těla. Ukonejšit vás může jak materiál samotného polštáře, tak výšivky, jež jsou klíčové při zmíněném haptickém kontaktu.

Duše míní člověk činí, foto: Rebeka Pojarová

Videa tematizující FOMO patří Michaele Jamborové. FOMO je emocionální stav, kdy se jedinec bojí, že promešká zajímavé události, příležitosti nebo zkušenosti. K vyjádření svého záměru umělkyně zvolila vlasy, které mohou symbolizovat naši identitu a způsob, jakým se vnímáme. Například radikální změna účesu může znamenat změnu v životě, ale také hledání nové identity. Symbol v sobě skrývá mnohé a v pojetí Jamborové dostává zcela nový rozměr.

Neotřelá expozice není příliš rozsáhlá, ale její obsah je natolik kvalitní, že se zdržíte klidně i několik hodin. Součástí výstavního prostoru je též kavárna s vnitřním i venkovním posezením. Pokud toužíte zhlédnout tvorbu současných talentovaných umělkyň, neváhejte a expozici navštivte. Možnost máte do 27. října 2023. Galerii Na Věky najdete v Komunitním Prostoru Smíchov.

Autoři fotografií: Hannah Schönová, Bára Bahlsenová, Jakub Červenka, Rebeka Pojarová

Líbil se vám článek? Podpořte nás.