fbpx

Fotoreport: Erik Truffaz

  • Martin Šimral

Legendární francouzsko-švýcarský jazzový trumpetista Erik Truffaz se záhy po vydání alba Rollin‘ a těsně před zveřejněním novinky Clap! rozjel na koncertní turné po Evropě. K radosti tuzemských posluchačů zavítal také do Česka, které navštěvuje vcelku pravidelně. A ani tentokrát nezůstalo u jednoho koncertu. Truffaz vystoupil v Brně, Olomouci a dvakrát v Praze, v klubech Palác Akropolis a Jazz Dock.

Svou evropskou tour pojmenoval hudebník jednoduše po obou deskách – stávající i té budoucí – Rollin‘ & Clap. Během dvouhodinového koncertu v Jazz Docku však zazněly především skladby z alba Rollin‘, které je věnované filmovým melodiím v jazzové úpravě. Celkem obsahuje devět cover verzí, mezi nimi například hudbu ze snímků Fantomas, Silnice nebo Kořist. Do Prahy Truffaz zavítal s většinou hudebníků, kteří se na desce spolu s ním podíleli. Vedle trumpetisty Truffaze se tak na pódiu objevili baskytarista Marcello Giuliani, bubeník Raphaël Chassin a klávesista Alexis Anérilles.

Erik Truffaz, foto: Martin Šimral

Že je Truffaz v Česku častým hostem, potvrdila jeho sympaticky lámaná čeština, kterou komunikoval s publikem mezi jednotlivými skladbami. Beznadějně vyprodaný koncert přenášel živě také Český Rozhlas, což jistě ocenila řada příznivců jazzu, kteří neměli možnost se vystoupení zúčastnit.

Přestože se trumpetistova jednotlivá vystoupení od sebe značně liší, jedno mají vždy společné: fantastický muzikantský výkon podtržený jedinečnou atmosférou malého klubu v srdci Prahy. Erika Truffaze jsme u nás jistě neviděli naposledy.

Autor fotografií: Martin Šimral

Líbil se vám článek? Podpořte nás.