fbpx

Vysněný Butik Františka Jungvirta

  • Soňa R. Hanušová

Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt učinil významný krok ve své kariéře. Tím je otevření showroomu, který vznikl v přízemí jedné z budov rezidenčního komplexu PARVI Cibulka na Praze 5. Butik František Jungvirt, vybavený nábytkem předních designérů a především vlastními skleněnými objekty, je možné navštívit po předchozí domluvě. Mezi vystavenými díly se prolínají Jungvirtovy charakteristické vázy z kolekce Garden, umělecké objekty ze série Fashion Glass a další unikátní kousky jako například trojice křišťálových váz vytvořených pro House of Lobkowicz.

Otevření vlastního prostoru – Butiku František Jungvirt – bylo jedním z hlavních letošních cílů mladého designéra. Vznik reprezentativního místa pro setkávání s klienty a partnery je jeho splněným snem a dalším významným krokem v kariéře. Designér měl od začátku jasnou představu, jak by měl jeho butik vypadat a v jakém prostředí by se měl nacházet. S ohledem na svou tvorbu, kterou zastupují zejména ručně foukané vázy v malosériových edicích, unikátní sběratelské objekty a produkty vytvořené na zakázku, hledal místo, jež se s autorským sklem bude perfektně doplňovat. Tím místem se stal rezidenční komplex PARVI Cibulka v ulici Naskové na Praze 5.

Komplex s bytovými i nebytovými jednotkami vznikl transformací dřívější průmyslové budovy Meopta. Historie továrny sahá do roku 1919. Tehdy zde sídlila firma Srb a Štys, výrobce optických přístrojů a nástrojů pro jemnou mechaniku. Za aktuální podobou stojí architekt Jakub Cigler, který propojil industriální charakter budovy s nadčasovým finským stylem. Zachoval také řadu historických prvků, například původní velikost a členění oken nebo zábradlí. Stavba se nachází v blízkosti košířského parku Cibulka a přírodní památky Vidoule.

Butik František Jungvirt, foto: Peter Fabo

Samotná realizace trvala bezmála půl roku, během něhož si sklářský výtvarník vyzkoušel roli architekta a bytového designéra. Celková podoba butiku je tedy Jungvirtovým dílem – od barvy zdí přes podlahu až po nábytek a další doplňky. Vybavení je přehlídkou tuzemského a zahraničního designu, hlavní slovo má však sklářská tvorba Františka Jungvirta rozmístěná po celém prostoru. Signifikantní vázy z kolekce Garden, nejnovější Bloom, masivní Wavy, černobílé Fleur nebo roztomilé Trdlíky představují jen zlomek vystavených děl. Práce z oblasti produktového designu doplňují umělecké objekty, zejména ze série Fashion Glass vytvořené ve spolupráci s módní designerkou Barborou Kotěšovcovou. Nepřehlédnutelný je unikát Snake z uranového skla, který vznikl v rámci Jungvirtovy diplomové práce.

Butik František Jungvirt, foto: Peter Fabo

Butik František Jungvirt bude sloužit jako místo pro setkání s klienty a partnery, ale také k představení novinek, partnerských projektů nebo pořádání společenských večerů. Návštěva je možná pouze po předchozí domluvě. V souvislosti s otevřením butiku upravil Jungvirt i svůj e-shop a sladil jej do modré a meruňkové.