fbpx

Společenské šaty jako pro princeznu

  • Pavla Kalousová

Zimní období se vyznačuje řadou kulturních událostí a plesy. Kromě kabátů tak ze skříně častěji vytahujeme také společenské šaty, třpytivé střevíčky a elegantní psaníčko. Jak na podobných akcích zazářit a stát se jejich nekorunovanou královnou? Inspiraci můžete nalézt u skvělých českých návrhářek a designerek v oblasti módy, s jejichž modely a doplňky neuděláte chybu.

Jako u kteréhokoli jiného oděvu je i při výběru společenských šatů důležité vzít v potaz křivky své postavy, odstín pleti a barvu vlasů. Dobře padnoucí střih a odpovídající velikost jsou základem úspěchu. Šaty si vyzkoušejte ideálně již v kombinaci s obuví a spodním prádlem, které s nimi vynesete. Je důležité, aby pod nimi bylo neviditelné a nikde se nerýsovalo. Také by vám ve večerní výbavě neměl chybět tmavý, dlouhý vlněný kabát v klasickém střihu, který šaty spolehlivě zakryje a vás ochrání před chladným počasím.

Balvin

Precizní zpracovaní a vzdušné, ženskost podtrhující střihy nalezneme v kolekcích Balvin návrhářky Petry Balvínové. Její šaty jsou ikonické, sofistikované a lze je označit jako klasicky krásné. Značku definuje také čistá elegance a nadčasový styl, zůstanou tak klenotem ve vašem šatníku po mnoho let.

Leeda

Lucie Kutálková navrhuje pod značkou Leeda minimalistické šaty v zajímavém designovém zpracování. Mají jednoduchou elegantní siluetu, která dá vyniknout křivkám vaší postavy. Na jejích šatech nejvíce oceňuji kvalitní zpracování a nadčasovost. Kromě toho návrhářka dbá na nositelnost a udržitelnost svých kousků. Výroba probíhá výhradně v Česku a za etických podmínek.

Denisa Dovala

Pod značkou Denisa Dovala nalezneme převážně extravagantní oděvy. Charakteristické jsou pro ně autorský potisk, průstřihy, asymetrická silueta a vysoká variabilita. Návrhářka balancuje mezi ready-to-wear kolekcemi a nezávislými módními projekty. Ve svých kolekcích primárně používá přírodní modely a většina oblečení je ručně šitá.

K šatům zvolte takové doplňky, které váš celkový outfit podtrhnou. Kabelky a psaníčka doporučujeme obstarat u Heleny Krásové, jejíž značka KRAS sídlí v pražském SmetanaQ Showroom. Za pozornost stojí také nová kolekce Adély Mitrengové z Ademi. Emotional Reflection je inspirovaná vodou, ka-belky jsou tedy v pastelově modré, stříbrné či třpytivě béžově barvě zdobené říčními perlami.

Krásné šperky pak naleznete na e-shopu Janji Prokić nebo Dany Bezděkové. U obou designérek najdete jak minimalistické kousky, tak výraznější šperky, které se stanou vaší ozdobou.

Úvodní fotografie: Unsplash

Líbil se vám článek? Podpořte nás.