fbpx

7 ikonických rolí, které Harrison Ford odmítl

  • Radim Kostura

Harrisona Forda lze považovat za jednoho z nejúspěšnějších a nejuznávanějších herců všech dob. Za svou dlouhou, a hlavně plodnou hereckou kariéru si zahrál v nepřeberném množství kultovních snímků, ve kterých ztvárnil nejednu ikonickou roli. Těch přitom mohl mít na svém kontě ještě o něco více. Osud tomu ale chtěl jinak.

Ačkoliv se na filmovém plátně poprvé objevil již v roce 1966, zlom v jeho kariéře nastal až v roce 1977. Tehdy jej do svého snímku s názvem Hvězdné války obsadil George Lucas. A zbytek už je historie. Po Hanu Solovi následovala role Indiana Jonese, která definitivně zacementovala Fordův hvězdný status. Od té chvíle si mohl jednotlivé role pečlivě vybírat. Nikdo však není neomylný. Stejně jako Al Pacino či Sean Connery i Ford v průběhu let odmítl celou řadu dnes proslulých rolí.

Vetřelec (1979)

Po kasovním úspěchu prvních Hvězdných válek se z Forda stala hvězda. Do svého filmu jej tak chtěl rázem obsadit téměř každý. Výjimkou nebyli ani tvůrci legendárního sci-fi hororu Vetřelec. Ti mu údajně nabídli roli kapitána Dallase, kterou si nakonec zahrál Tom Skerritt. Proč ji Ford odmítl? Podle všeho se mu nezamlouvala představa, že by měl hned po Hanu Solovi ztvárnit dalšího kapitána vesmírné lodi.

Policajt v Beverly Hills (1984)

Policajt v Beverly Hills měl být původně mnohem serióznějším snímkem. Než se hlavní role ujal Eddie Murphy, a z filmu tak udělal regulérní akční komedii, byli v hledáčku studia typově zcela odlišní herci. Původně plánovaný Mickey Rourke ani následně obsazený Sylvester Stallone ovšem u projektu nevydrželi. Hlavní roli pak tvůrci nabídli také Jamesi Caanovi, Alu Pacinovi či Harrisonu Fordovi. Ford však dal přednost komornějšímu snímku s názvem Svědek. V něm viděl mnohem zajímavější hereckou příležitost a nutno uznat, že měl pravdu. Oproti Policajtu v Beverly Hills je sice Svědek dnes poměrně zapomenutým snímkem, nicméně Ford za tuto roli obdržel svou dosud jedinou nominaci na Oscara.

Smrtonosná past (1988)

Smrtonosná past je adaptací knižní předlohy, jejíž hlavní hrdina se objevil už ve snímku Detektiv. Postavu tehdy ztvárnil Frank Sinatra, tvůrci proto nabídli hlavní roli nejprve jemu. Jenže v té době už byl Sinatra na podobné role starý, a tak pochopitelně odmítl. Bylo tedy třeba najít hvězdnou náhradu. Nabídku dostal Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Al Pacino, Mel Gibson, Clint Eastwood a Harrison Ford. Všichni do jednoho odmítli. Studio posléze začalo být poměrně nervózní, a tak dalo šanci tehdy spíše neznámému Bruci Willisovi.

Hon na ponorku (1990)

Hrané adaptace Toma Clancyho byly v devadesátých letech v kurzu. Kromě Honu na ponorku jsme se dočkali také Vysoké hry patriotů, Jasného nebezpečí či Nejhorších obav. Ačkoliv se Harrison Ford objevil v roli Jacka Ryana hned ve dvou z těchto snímků, v Honu na ponorku byste ho hledali marně. Roli převzal Alec Baldwin, jelikož Ford pokračování údajně odmítl. Proč? Měl pocit, že se příběh snímku nedostatečně věnuje jeho postavě a až příliš se soustředí na postavu Seana Conneryho.

Jurský park (1993)

S rolí Dr. Alana Granta je nesmazatelně spjat Sam Neil, nicméně první volbou byl Harrison Ford. Vzhledem ke svéráznosti dané postavy to dává perfektní smysl. Ford ale roli odmítl. V jednom z rozhovorů to přiznal samotný režisér snímku Steven Spielberg. A to poté, co jej Ford osočil z toho, že ho Spielberg obsadil a vždycky chtěl obsadit jen do role Indiana Jonese.

Schindlerův seznam (1993)

Odmítnout Stevenu Spielbergovi dvě role v jednom roce? Drzost, kterou by si za svou hereckou kariéru mohl dovolit opravdu málokdo. Harrison Ford to nicméně udělal a zrovna v případě Schindlerova seznamu mu to nikdo nemůže mít za zlé. Roli Oskara Schindlera nepřijal ze strachu, že by jeho hvězdná přítomnost narušovala celkové vyznění daného snímku. Role se tak nakonec zhostil Liam Neeson a zcela po právu byl za ni nominován na Oscara.

Syriana (2005)

Role Roba Barnese ve snímku Syriana samozřejmě není z dnešního pohledu tak ikonická jako ty ostatní. Je to však jediná role, u které Ford upřímně lituje, že ji odmítl. Když se mu do ruky dostal scénář, snímek ho velice zaujal. Měl ovšem obavy z historické korektnosti některých událostí a scén. Roli tak nakonec odmítl, za což mu je dnes nejspíše velice vděčný George Clooney. Ten si totiž za ztvárnění Roba Barnese odnesl Oscara.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.