fbpx

Zásah štěstím. Je štěstí náhoda, nebo záměr?

  • Jana Balharová

Woody Allen natočil v 87 letech svůj první cizojazyčný film a prohlásil, že se současně jedná o jeho poslední snímek vůbec. Bohatý, precizně vypointovaný scénář, který opět sám napsal, a bezchybná režie svádí k úvahám, že je to škoda. Allen se umí vcítit do myšlení všech svých postav a rozehrát fantastický děj vyplněný roztodivnými, a přitom uvěřitelnými charaktery svých hrdinů. Jeho filmový jazyk za ta léta nijak nezestárnul a svými příběhy dokáže opakovaně nadchnout věrné publikum.

Mladá, krásná a díky manželovi i bohatá Fanny potká v Paříži svého spolužáka ze střední Alaina. Připomene jí společná bohémská léta a dny strávené na studiích v New Yorku. Navíc se přizná, že ji odjakživa miloval a svou první ženu si vzal jen proto, že mu připomínala právě Fanny… Alain se živí jako spisovatel, momentálně píše životní román o náhodě a štěstí. A o tom, nakolik tyto dvě věci mohou fatálně ovlivnit život každého z nás, je v podstatě celý Allenův film.

Fanny se nechá strhnout Alainovou svobodnou myslí. Svůj život tak začne dělit mezi čas strávený s ním v parku a snobskými večírky po boku majetnického manžela Jeana. O úspěšném podnikateli nikdo nic neví kromě toho, že miluje vláčky, má spoustu peněz a (mírně řečeno) nejasnou minulost. Proslýchá se, že jeho společník jednoho dne zmizel neznámo kam… Jean svou ženu až obsedantně hlídá – jeho nejvyšší životní metou je totiž její dokonalé štěstí. Ovšem ona sama o takovéto štěstí nestojí.

Snímek spěje k nečekanému rozuzlení, jaké umí jen Allen. Na konci příběhu není zřejmé, kdo je vítězem a kdo poraženým.

Woody Allen rozehrává konverzační a milostné drama, které plyne přirozeně a lehce až do okamžiku, kdy Jean pojme podezření, že je s Fanny něco v nepořádku, a rozhodne se jednat. S postupujícím dějem přibývají postavy. Kromě ústředního trojúhelníku se objevuje matka Fanny, díky níž sledujeme dosud nevídané a neskutečně vtipné vykreslení glorifikace vlastní tchyně. Partu doplňuje soukromý detektiv, dvojice rumunských zabijáků a náhodní známí, přesně vypointováni k dokončení příběhové mozaiky.

Rozvíjející se vztah mezi Fanny a Alainem kamera snímá v barvách teplého podzimního listí, v červených a žlutých odlescích parků a podkrovního bytu. Čistota citů bez otázek a kalkulu do budoucnosti dvou „mladých“ lásek kontrastuje s dokonalostí luxusního bytu Fanny a Jeana, kde vše má své pevně dané místo. Jeanem dopodrobna naplánované štěstí i za cenu obětí je naprostým opakem k lehkosti životní náhody Alaina. Tento protiklad tvoří leitmotiv celého příběhu. Podle Jeana se štěstí musí jít naproti, podle Alaina jde pouze o dílo náhody. Film překvapivě nepřichází s řešením, která z cest představuje šťastnější volbu.

Snímek spěje k nečekanému rozuzlení, jaké umí jen Allen. Kdo je na konci příběhu vítězem a kdo poraženým, není příliš jasné. Divák může pouze doufat, že každý nakonec získal svůj díl štěstí a zadostiučinění.

80 %

Celkové hodnocení

Zásah štěstím

  • Scénář a režie

    Woody Allen

  • Kamera

    Vittorio Storaro

  • Střih

    Alisa Lepselter

  • Kostýmy

    Sonia Grande

Hrají

Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Niels Schneider, Melvil Poupaud, Elsa Zylberstein, Grégory Gadebois, Guillaume de Tonquédec, Anne Loiret, Sara Martins, Arnaud Viard, William Nadylam, Yannick Choirat, Jeanne Bournaud, Philippe Uchan, Sâm Mirhosseini, Benoît Forgeard

Líbil se vám článek? Podpořte nás.