fbpx

Obrazem: V souznění se zemí

  • Monika Maršálková

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích vzpomíná na malíře, kreslíře, fotografa a také kurátora Miroslava Kovala, který by brzy oslavil kulaté narozeniny. Při příležitosti jeho nedožitých osmdesátin pořádá výstavu V souznění se zemí. Nahlédněte skrze obrazy a fotografie do duše autora, jehož srdce tlouklo v rytmu přírody.

Miroslav Koval prožil život v ústraní, aby mohl být co nejblíže milované přírodě. Právě ta byla jeho největší inspirací a otiskla se do jeho děl. Někdy opravdu doslova. Zároveň pro něj příroda představovala dokonalý únik od nepříliš ideálního dětství stráveného v dětském domově. Pozorováním krajiny tak trávil dlouhé hodiny a všímal si (ne)obyčejných věcí, jež pak fotil nebo maloval.

Příroda v nejširším smyslu, včetně lidské bytosti jako její součásti, je mi trvale blíž než člověk společenský a jeho umělý svět. Z toho unikám. – Miroslav Koval

V souznění ze zemí, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Výstava v maximální šíři představuje autorův rozsah činností a technik, kterým se v průběhu života věnoval. Kromě malby a kresby mu učarovalo také fotografování, zejména pak fotoprůsvity, pomocí nichž mohl nahlédnout do nitra přírodnin. Zajímala ho podstata předmětů, jež jsou běžně kolem nás a procházíme kolem nich bez zaujetí. Prosvěcoval tak různé listy, rybí šupiny či cibuli.

Kovalova díla spojují zemité barvy. Pouze pár obrazů z jeho rané tvorby překvapí svou barevností. Sem patří malby litoměřické krajiny nebo krásný obraz s názvem Strom. Miroslav Koval postupně během studia na Akademii výtvarných umění v Praze začal barvy tlumit, až se dostal k odstínům hnědé, šedé a černé, což může na někoho působit ponuře. Jako by v jeho očích stále panoval konec podzimu. Autor se ale v těchto barvách nejspíše cítil dobře. Barevné akvarely tak vyměnil za kaseionovu temperu a tuš.

V souznění ze zemí, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Také ho začala fascinovat struktura. Chtěl proniknout do každého stébla trávy, které kreslil na papír. Oprostil se od zbytečných prvků a nechal se unášet přírodními rytmy. Na obrazech se tak často objevuje vlnící se krajina nebo motiv moře, který je zde ztvárněn několika způsoby. Nejnápaditější je užití kaseionové tempery a písku na překližkový podklad. Velkou část jeho tvorby představují kresby zachycující pohyb krajiny. Pro někoho by mohly být tyto výtvory pouze skicou a stejně je zprvu vnímal i sám autor, avšak postupem času se pro něj staly hotovým dílem.

Miroslava Kovala příroda a její vyobrazení zcela pohltily. Veškeré jeho dílo – obrazy, kresby a fotografie – je inspirované přírodními ději. Vyjádřil v něm hluboký vztah k zemi a místu, kde žil. Pokud toužíte poznat tvorbu tohoto neobyčejného umělce, určitě si nenechte ujít výstavu V souznění se zemí, která bude v litoměřické galerii k vidění do 28. ledna 2024.

V souznění ze zemí, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Líbil se vám článek? Podpořte nás.