fbpx

Obrazem: Luminance

  • Soňa R. Hanušová

Po loňské výstavě na Velvyslanectví České republiky v Bernu se František Jungvirt opět vrací do Švýcarska. Tentokrát je jeho tvorba součástí výstavy Luminance, jež probíhá v curyšské Go-Green-Art Gallery. V tomto případě se nejedná o sólový projekt, ale o umělecký dialog Jungvirtových váz s obrazy malířky Alžběty Josefy. Umělci svá díla přitom barevně sladili, a dali tak vzniknout harmonickému spojení dvou rozdílných přístupů – skla a malby. Výstava potrvá do 19. dubna 2024.

Zatímco Alžběta Josefy v galerii Go-Green-Art již jednou vystavovala (v roce 2018, výstava Resonance), pro Františka Jungvirta jde o premiéru. Galerie věnuje pozornost především současnému výtvarnému umění v rámci malby, grafiky či prostorových objektů. Užité umění představuje svým návštěvníkům spíše okrajově. František Jungvirt se tak stal jedním z mála designerů, kteří provozovatelku a kurátorku Barboru Gerny zaujali natolik, aby je zahrnula do svých výstavních plánů.

Výstava Luminance nabízí výběr patnácti obrazů malířky Alžběty Josefy a čtrnáct skleněných předmětů od sklářského designera a výtvarníka Františka Jungvirta. Mezi nimi nechybí signifikantní Garden, jež představuje vázu ve své nejčistší podobě, masivní COCO, která kombinuje černé a bílé opálové sklo, nebo hravě zvlněný Trifid z ojedinělého uranového skla.

Kurátorka Barbora Gerny vytvořila harmonickou koncepci výstavy, v níž bylo důležité najít prvek propojující dílo obou umělců. Alžběta Josefy pracuje konceptuálně. V předmětech hledá světlo a energii, které jimi prostupují a vytvářejí jednotlivé vrstvy. Pohlcující iluzi vytváří pomocí principu, který obraz prosvětluje – vymývá nanesenou vrstvu barvy. Vznikají tak obrazy, kterými zdánlivě prostupuje světlo. Tento silný emocionální zážitek je pak podpořen výrazným barevným pojetím. Totéž můžeme pozorovat u tvorby Františka Jungvirta. Průchod světelných paprsků sklem vytváří iluzijní barevné obrazy vyzařující vnitřní energii skleněné hmoty. Díla obou umělců jsou pečlivě sesynchronizována a barevně sladěna, aby tvořila estetický celek.

Tento vzájemný dialog děl Alžběty Josefy a Františka Jungvirta lze v curyšské Go-Green-Art Gallery zhlédnout do 19. dubna 2024.