fbpx

Dovolená v Antalyi: nejluxusnější hotel a úchvatné památky

  • Soňa R. Hanušová

Stejně jako každá jiná riviéra je i ta turecká oblíbenou dovolenkovou destinací. Zejména oblast Antalye je pro odpočinek jako stvořená. Ti, které neláká polehávání na pláži, mohou vyrazit do vnitrozemí a navštívit některou z řady památek. Kdo naopak touží po luxusu a rozmazlování, ocení nejnovější resort Bijal.

Pro Tureckou riviéru, jež se táhne podél Středozemního moře, jsou charakteristické zlatavé písečné pláže, blankytné moře a teplé počasí. Centem oblasti je stejnojmenné přístavní město, Antalya. Původně řecké město nabízí zejména ve svém historickém centru něco málo z původní architektury, většinu ale tvoří pozdější výstavba. Hlavní dominantou je oblast Lara s vyhlášenou pláží a vodopády Düden. V oblasti Antalya se nachází také několik národních parků (Köprülü, Termessos, Olympos) a přírodních rezervací.

Düden, foto: Unsplash

Antalya však není jediným historickým městem provincie. Mezi ta, jež stojí za navštívení, patří například Phaselis, Myra, Termessos, Xantos nebo Side. Poslední jmenované místo leží zhruba v polovině cesty mezi Antalyí a Alanyí, dalším významným městem. Side vzniklo již v 15. století před naším letopočtem a stalo se zdejším centrem kultury. O tom svědčí údajně největší dochovaný amfiterátr, jenž sloužil jako divadlo, v celé oblasti. Někdejší chrámy zasvěcené řeckým bohům v dnešní době připomínají pouze kusy sloupoví. Historii je však možné probádat v místním muzeu.

Side, foto: Unsplash

Maledivská vize v Turecku

Side se aktuálně může pyšnit dalším „nej“. Nedaleko města vznikl nový luxusní resort Bijal. Turecká podnikatelka Esin Güral Argat po úspěchu dvojice svých resortů Joali a Joali Being na Maledivách přesunula svou filozofii ultra high-end hotelnictví 21. století také na pobřeží Antalye. S cenou začínající v sezoně na částce 2500 euro za noc je Bijal oficiálně nejexkluzivnějším resortem v celém Turecku.

Butikový koncept nabídne devatenáct vil ve středomořském designu o jedné, dvou, třech nebo čtyřech ložnicích. Každá z nich je vybavená terasami, privátními bazény a osobním butlerem, který je hostům k dispozici 24/7. Velkorysé vily s interiéry definovanými přírodními materiály jako len a dřevo jsou zasazeny do svěží harmonizující zeleně borovicového háje.

Bijal, foto: First Impact Communications

Gastronomické zázemí nabídnou přímo v resortu tři restaurace – Club House s barbecue, japonský teppanyaki spot na pláži a Beach House s mezinárodní a lokální kuchyní. Za menu těchto podniků stojí pečlivě vybraní michelinští šéfkuchaři. Specialitou resortu jsou také výjimečné organické snídaně, které představují skvělý způsob, jak začít den. Pro hosty je připravena možnost kurzů vaření s lokálními surovinami, degustací vína, soukromých plaveb při západu slunce, promítání filmů nebo privátního grilování.
Kromě toho je v resortu k dispozici také bar, tenisové kurty, privátní pláž a spa provozované ve spolupráci s italskou značkou Bioline Jatò. Toužíte-li tedy po klidu a prvotřídní péči, je Bijal tou pravou volbou.