fbpx

La Palma, ostrov cestovatelských snů

  • Soňa R. Hanušová

La Palma je jedním z Kanárských ostrovů, který na své objevení stále čeká. La Isla Bonita, jak se mu také přezdívá, nabízí okouzlující přírodu – lesy, vodopády, černé písčité pláže i krajinu jako z Marsu. Ať hledáte útočiště před pracovním shonem a toužíte po relaxu, nebo dáváte přednost aktivně strávené dovolené, La Palma je perfektním místem. Atraktivní destinace navíc láká na novinku – od června sem míří přímé lety z Prahy.

Popularita Kanárských ostrovů stoupá, a tak není divu, že se cestovatelům otevírají další, dosud méně známé oblasti. La Palma je jedním ze sedmi hlavních Kanárských ostrovů a najdete zde úchvatnou přírodu plnou vulkánů, vodopádů, přírodních bazénů i vyhlášenou španělskou kuchyni. Ostrovu původně vévodila sopka, jejímž zhroucením vznikla propadlina La Caldera de Taburiente. Dnes se zde nachází národní park – dno kráteru tvoří bohaté lesy, kterým dominují kapradiny, palmy a borovice. Největším lákadlem parku je ovšem vodopád Cascada de los Colores. Na severu ostrova pak můžete navštívit třetihorní prales, národní park Las Nieves, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Zatímco sever ostrova pokrývá bohatá příroda, jih okouzlí vulkanickou krajinou. Oblíbená je mezi turisty například Stezka vulkánů vedoucí po hřebeni vyhaslé sopky Cumbre Vieja. Ostrov je rovněž významnou astrologickou oblastí. La Palma se vzhledem ke své vzdálenosti od Evropy i Afriky pyšní minimálním množstvím světelného smogu, má tak ideální podmínky pro pozorování noční oblohy plné hvězd. Navštívit lze také místní observatoř Roque de Los Muchachos, jež patří k největším astronomickým pracovištím na severní polokouli.

Živelný jih

Zajímáte-li se spíše o městskou architekturu, navštivte hlavní město Santa Cruz de la Palma, které se nachází v západní části ostrova. Překvapí svým živelným tempem, útulnými restauracemi i bohatě zdobenými měšťanskými domy s typickými dřevěnými balkóny. Nachází se zde několik kostelů i pevností postavených na konci středověku na ochranu proti pirátům a korzárům. Zajímavé je i námořní muzeum, které najdete na palubě historické plachetnice, repliky Kolumbovy lodi. Nedaleko centra města můžete navštívit klášter Santuario de Nuestra Seňora de las Nieves věnovaný ochránkyni ostrova.

Moderním centrem ostrova je druhé největší město – Los Llanos de Aridane. Místní trhy nabízejí široký sortiment čerstvých plodů, medu, sýrů a kvalitního červeného vína. Mezi vyhledávaná turistická letoviska patří Fuencaliente, rekreační oblast na slunečném jihu ostrova, jehož hlavní pláž je pokryta tmavým vulkanickým pískem a kamínky. Malebné zátoky pak vybídnou k odpočinku a příjemné relaxaci.

Zájezdy do destinace La Palma pořídíte u cestovní kanceláře Invia. Týden s ubytováním ve čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive službami vyjde zhruba na 23 000 korun na osobu, v případě pětihvězdičkového hotelu pak od 38 000 korun za osobu. Od června se na ostrov La Palma navíc dostanete přímým letem z Prahy.

Úvodní fotografie: Unsplash