fbpx

Gentlemani. Seriálový návrat mezi gangsterskou smetánku

  • Radim Kostura

Fanoušky Guye Ritchieho čekalo zkraje roku 2020 příjemné překvapení. Renomovaný tvůrce se tehdy vrátil k žánru, který ho proslavil, a do kin vyslal našlapanou gangsterku Gentlemani. Poměrně levný snímek vydělal několikanásobek svého rozpočtu a u diváků i kritiků slavil obrovský úspěch. Na něj se nyní pokouší navázat seriál od Netflixu, který volně rozšiřuje stylový svět Gentlemanů.

Guy Ritchie patří mezi nejtalentovanější tvůrce své generace. Ostřílený matador filmového průmyslu v posledních letech zažívá neuvěřitelný tvůrčí comeback a servíruje nám jeden kvalitní snímek za druhým. Filmový formát mu ale zřejmě přestává stačit, a tak přichází se seriálem. Jeho nejnovější počin nese název Gentlemani a volně navazuje na jeho stejnojmenné dílo z roku 2020. Matthewa McConaugheyho coby Mickeyho Pearsona ovšem nečekejte. Seriál si sice zachoval klíčovou premisu snímku i prostředí, v němž se odehrává, jinak se však jedná o diametrálně odlišně pojatý příběh s kupou zbrusu nových výstředních postav.

Hlavním hrdinou je mladý šlechtic, který po smrti otce zdědí nejen celé panství, ale i závazky s ním spojené. Tím největším ze všech je přitom pěstírna marihuany vybudovaná přímo pod jeho panstvím. Přidá se na temnou stranu zákona, nebo se pokusí vymanit z područí gangsterského světa? Zcela zásadní otázka, která je hlavním hybatelem celého vyprávění.

Gentlemani svou zábavností převyšují většinu současné seriálové produkce. Nejednou dokážou přijít s šikovně vystavěnou dějovou linkou, překvapivým zvratem či do extrému vypointovanou scénou.

Příběh se skládá s několika více či méně zajímavých dějových zákrutů, které jsou v zásadě originálně vystavěné, nečekaně vypointované i sympaticky nekompromisní. Způsob, jakým se postupně odkrývají, se ale začne po pár epizodách lehce opakovat. Jde totiž o jeden a tentýž cyklus – hlavní hrdinové se potýkají s nečekanou nepříjemností, jejíž vyřešení vyústí v objevení další, ještě závažnější nepříjemnosti. Kvůli této originální, leč značně repetitivní výstavbě seriál občas působí jako utahaný a nikam nevedoucí spletenec absurdních situací, v nichž hapruje logika, tempo i postavy.

Od děravého scénáře a nevyváženého tempa ovšem poměrně zdárně odvádí pozornost famózní audiovizuální stránka. Alespoň z tohoto hlediska se seriáloví Gentlemani kvalitativně přibližují svému filmovému předchůdci. Opomenout bychom neměli ani snaživou hereckou sestavu. Představitel hlavní role Theo James sice neoplývá tak velkým charismatem jako v podstatě kdokoliv z filmových Gentlemanů, naštěstí mu zdárně sekunduje (a možná dokonce i malinko zastiňuje) Kaya Scodelario. Ve vedlejších rolích pak potěší charismatem pro změnu překypující ostřílení pardálové Vinnie Jones, Ray Winstone a Giancarlo Esposito.

Přes všechny výše zmíněné výtky Gentlemani svou zábavností převyšují většinu současné seriálové produkce. V nejednom momentě dokážou přijít s opravdu šikovně vystavěnou dějovou linkou, překvapivým zvratem či do extrému vypointovanou scénou. Samotný svět anglické šlechty a nelegálního obchodu je navíc správně různorodý a audiovizuální stránka seriálu přímo skvostná. Občas tomu sice chybí Ritchieho pověstná dravost a údernost, to je však do značné míry daň za rozsáhlý seriálový formát.

70 %

Celkové hodnocení

Gentlemani

  • Scénář

    Guy Ritchie, Matthew Read, Haleema Mirza, Stuart Carolan, John Jackson, Billy Mason Wood, Theo Mason Wood

  • Režie

    Guy Ritchie, David Caffrey, Eran Creevy, Nima Nourizadeh

  • Kamera

    Callan Green, Björn Charpentier, Ed Wild

  • Střih

    James Herbert, Matt Platts-Mills, Dermot Diskin, David Webb, Nick Allix

  • Hudba

    Christopher Benstead

Hrají

Theo James, Kaya Scodelario, Vinnie Jones, Joely Richardson, Daniel Ings, Giancarlo Esposito, Peter Serafinowicz, Guy Robbins, Ray Winstone, Dar Salim, Joshua McGuire, Freddie Fox, Jasmine Blackborow, Chanel Cresswell, Pearce Quigley, Alexis Rodney, Josh Finan, Gianni Calchetti, Gaia Weiss, Michael Elkin, Martha Millan, David Gant, Camilla Rutherford, John Thomson, Hon Ping Tang, Kristofer Hivju, Laurence O’Fuarain, Leah McNamara, Forrest Bothwell, Guz Khan, Emily Eaton-Plowright, Max Beesley, Gary Beadle, Mark Rhino Smith, Nigel Havers, Michael Vu

Líbil se vám článek? Podpořte nás.