fbpx

Kosmonaut z Čech. Vesmírná mise za záchranu manželství

  • Radim Kostura

Snímek americké produkce s Adamem Sandlerem v hlavní roli českého kosmonauta je pro zbytek světa jen dalším filmem ze stáje Netflixu. Pro nás Čechy jde naopak o projekt vzbuzující velkou zvědavost už od svého oznámení. Dokáže ale Kosmonaut z Čech zaujmout i něčím jiným než národností ústřední postavy, a oslovit tak nejen tuzemské diváky?

Kosmonaut z Čech vychází ze stejnojmenného románu Jaroslava Kalfaře vydaného v roce 2017 v anglickém i českém jazyce. Hrdinou příběhu je Jakub Procházka, neohrožený český kosmonaut nacházející se uprostřed sólové výpravy vesmírem. Nadšení z mise u něj nicméně po půl roce samoty vystřídají obavy o rozpadající se manželství. Těhotná manželka se mu přestává ozývat a on začíná chápat, jak špatně se k ní po celou dobu manželství choval.

Snímek tak představuje netradičně pojaté filozofické dílo, v jehož jádru se skrývá prostý romantický příběh dvou životem zklamaných lidí. A právě v této rovině funguje až překvapivě dobře, když nám postupně odkrývá všechny klíčové nuance, jež stojí za vzájemným odcizením kdysi zamilovaného páru. Divákovi se postupně odhalují prostřednictvím tajemného pavouka, který se zničehonic ocitá v Jakubově vesmírné lodi. Jestli skutečně existuje, nebo jde jen o výplod fantazie našeho protagonisty, nechám na vás.

Pavouk jménem Hanuš se stává Jakubovým společníkem, který chce skrze jeho vzpomínky a myšlenky pochopit samotnou podstatu lidského pokolení. Zprvu zajímavý snímek bohužel většinu podnětných témat a motivů jen banálně vyjmenovává, bez jakéhokoliv smysluplnějšího rozvinutí. Nejvíce tím trpí samotný závěr, jenž sice nabízí audiovizuálně kouzelný zážitek, ale v mnoha ohledech působí uspěchaně a značně nesmyslně.

Pro převážnou většinu diváků ovšem bude největším problémem tempo vyprávění. To se v řadě scén přibližuje skoro až meditativnímu prožitku, čímž do značné míry utváří sedativně-hypnotický nádech celého snímku. Pokud se mu poddáte, čeká vás pomalu plynoucí a příjemně uklidňující podívaná vrcholící skvěle ozvučeným finále. Pokud ovšem nemáte takto pomalé tempo rádi, sledování filmu se pro vás stane čirým utrpením, z něhož vás nedokáže vysvobodit ani poměrně snaživý herecký ansámbl.

Hlavní hvězdou snímku je Adam Sandler, který se ujal role kosmonauta Procházky. Jenže v některých momentech viditelně naráží na své herecké limity. Největší pochvalu tak zasluhuje Paul Dano, jenž svůj uklidňující hlas propůjčil tajemnému Hanušovi. Za zmínku stojí také vždy okouzlující Carey Mulligan či Kunal Nayyar (tedy Rajesh Koothrappali z Teorie velkého třesku).

Pro převážnou většinu diváků bude největším problémem tempo vyprávění. To se v řadě scén přibližuje skoro až meditativnímu prožitku, čímž do značné míry utváří sedativně-hypnotický nádech celého snímku.

Kosmonaut z Čech je zajímavě pojatý romantický příběh dvou lidí vzdálených miliony kilometrů. Na poli necelých dvou hodin však rozehrává až příliš mnoho motivů a myšlenek, jež nakonec nedokáže zdárně rozvinout a zakončit. Technicky se přitom jedná o suverénně natočenou a audiovizuálně jedinečnou jednohubku, které vévodí extrémně pomalé, vtahující tempo a sympaticky hvězdné obsazení. Ačkoliv u diváků sklízí vesměs průměrné hodnocení, v konečném výsledku jde o vcelku podařený snímek, jenž si ze své nekompaktní předlohy bere jen to nejpotřebnější.

60 %

Celkové hodnocení

Kosmonaut z Čech

  • Předloha

    Jaroslav Kalfař

  • Scénář

    Colby Day

  • Režie

    Johan Renck

  • Kamera

    Jakob Ihre

  • Střih

    Scott Cummings

  • Hudba

    Max Richter

Hrají

Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Isabella Rossellini, Kunal Nayyar, Lena Olin, Sinead Phelps, Jana Procházková, Marian Roden, Zuzana Stivínová, Jessica Bechyňová, John Flanders, Mikuláš Čížek, Petr Bláha Nejedlý, Soňa Beaumont

Líbil se vám článek? Podpořte nás.