fbpx

Eurovision 2024 ovládlo Švýcarsko

  • Soňa R. Hanušová

Ve švédském Malmö se uskutečnil 68. ročník hudební soutěže Eurovision Song Contest. Do dějin vstoupí jako jeden z nejvýraznějších, jen bohužel nikoli díky kvalitní hudbě, ale kvůli svým skandálům. Nechme však nyní stranou polemiku ohledně účasti izraelské zpěvačky i diskvalifikace nizozemského finalisty pro údajně agresivní chování. Obraťme pozornost na ty, kdo si ji nejvíce zaslouží. Hudebníky, kteří se ocitli na vítězných místech.

Nemo: The Code

Když německý designer Florian Wieder navrhoval pro letošní finále jeviště ve tvaru kříže, jako by tušil, kdo se nakonec stane vítězem. Nebinární Nemo ze Švýcarska ohromil*a publikum nejen svým hlasem, ale i choreografií na balanční desce. Ta mohla symbolizovat hledání rovnováhy v životě, o hledání sebe sama byl i text písně.

Baby Lasagna: Rim Tim Tagi Dim

Úvodní tóny písně vyvolávají dojem, že Baby Lasagna je nástupcem německé skupiny Rammstein. Jedná se ovšem o chorvatského interpreta, který ostré kytarové riffy kombinuje s elektronickými beaty. A pyrotechnické efekty s háčkovanými dečkami na hudebních nástrojích. Zdánlivě nesourodé spojení mu vyneslo druhé místo.

Alyona Alyona a Jerry Heil: Maria & Theresa

Na třetím místě skončilo ukrajinské duo tvořené písničkářkou Jerry Heil a raperkou známou jako Alyona Alyona. Společně předvedly show s nádechem tajemna a fantastiky. Úvodní, téměř chorálový nápěv střídá dynamický rap, i v tomto případě tedy zafungovalo spojení zdánlivě nesourodých prvků. Název písně odkazuje ke dvěma světicím, Panně Marii a Matce Tereze. Skladba má vyjadřovat naději.

Slimane: Mon Amour

Francouzskému zpěvákovi chyběla dynamika vítězných songů, o to procítěnější však jeho balada byla. Své vystoupení pojal minimalisticky a monochromaticky, bez velkých efektů. Přesto celé působí jako promyšlené natáčení videoklipu. Nepřekvapí, že tématem písně je láska, skladba má být ódou na romantiku.

Eden Golan: Hurricane

I přes komplikace se do top 5 probojovala izraelská zpěvačka Eden Golan. Svou píseň přitom musela pro potřeby soutěže upravit. Původní název October Rain totiž narážel na izraelsko-palestinský konflikt. Eurovision Song Contest se přitom definuje jako striktně apolitická. Také její skladba se řadí k těm pomalejším, díky tomu však mohl vyniknout zpěvaččin hlas a technické provedení.

Úvodní fotografie: Nemo

Líbil se vám článek? Podpořte nás.