fbpx

Co neminout na Rock for People?

  • Soňa R. Hanušová

V královéhradeckém Parku 360 se uskuteční 28. ročník multižánrového festivalu Rock for People. I letos organizátoři poskládali skutečně bohatý program plný hudebních a nehudebních lákadel. Co by v žádném případě nemělo ujít vaší pozornosti?

Headlineři

Byť Rock for People nabídne přes 100 hudebních vystoupení a řadu dalších v rámci doprovodného programu, propásnout letošní headlinery by byla škoda. Středeční večer se ponese na vlně electro nostalgie – na festival totiž zavítají The Prodigy. Následující den bude patřit punkrockovým The Offspring a v pátek hlavní stage ovládnou Bring Me The Horizon. O zakončení festivalu se pak postará britský zpěvák Yungblud.

K poslechu, a hlavně tanci

Britští The Prodigy nejsou jedinou electro legendou, která do Hradce Králové dorazí. Kdo vydrží do sobotní půlnoci, může protančit střevíce na Pendulum. Takže Fasten Your Seatbelts, tohle bude jízda. Doporučujeme také neminout Badfocus a Run Operun: Operave. Projekt propojuje operu a rave a přináší klasickou hudbu na místa, kde ji nikdo nečeká. A kdo chce v Parku 360 zažít čistokrevný Berlín, počká si na duo Brutalismus 3000. Theo a Vicky kombinují prvky raného gabberu a hardstylu, stejně jako punku a wavu, a vytváří tak svěží, současný zvuk. Typické jsou pro ně rychlé tempo, drsné kopáky, jedinečné synťáky a klasický 909 sound.

Co jinde neuslyšíte

Na takto rozsáhlém festivalu je krásné, že s největší pravděpodobností objevíte kapelu, kterou jste dosud neslyšeli. A možná se z ní stane váš nový favorit. Pozornost věnujte také kapelám, jež si na festivalu zahrají díky soutěži RfP Talents. Za dokonalou ukázku toho, že se Rock for People i přes svůj název rozhodl bořit žánrové hranice, pak považujeme účast například skupiny Cimbal Hell Band, Police Symphony Orchestra a Prague Symphony nebo i již zmiňovaný Operave.

Pro ty, co nepřišli za hudbou

Nehudební doprovodný program – rozdělený do tří tematických okruhů: Art & Music, Talks a Theatre & Shows – je stejně pestrý jako ten hlavní. V průběhu čtyř festivalových dní se uskuteční divadelní představení, filmové projekce, taneční workshop, přednášky, stand-up comedy, burlesque show nebo slam poetry battle. Chybět nebude ani AZ kvíz live s Alešem Zbořilem, Lukáš Hejlík se svým Listováním nebo Čestmír Strakatý.

Jídlo

Festivalová gastronomie se obecně zvedá a výběr je stále pestřejší. Nadále sice v seznamu občerstvení převažují hamburgery, ale dají se najít i jiné, zajímavější alternativy. My si rozhodně nenecháme ujít knedlíčky z brněnského Arslan Buuz, stejně tak zavítáme na pastrami z Meat Vandals. Ochutnat můžete také Dorohlíku, relativní novinku na české gastronomické scéně. Místo obyčejného párku v rohlíku vám tady v pečivu naservírují celý oběd, třeba kuře na paprice nebo koprovku. Rybí zahrada nabídne pokrmy z ryb, což bude vítané odlehčení. A pro vegetariány a vegany bude představovat spásu Prostě veget. Všechno to pak můžete spláchnout novinkou od Budějovického Budvaru, pivem Na Pool (India Pale Lager), které vzniklo ve spolupráci s pražských minipivovarem Dva kohouti.