fbpx

Obrazem: Planeta Praha

  • Monika Maršálková

Když se řekne Praha, většina z nás si nejspíš představí betonovou džungli plnou lidí. Ovšem hlavní město je domovem také celé řady živočichů a rostlin. Právě o pražské přírodě vypráví interaktivní výstava Planeta Praha, kterou nyní můžete navštívit v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Přirovnáním Prahy k betonové džungli jsme jí možná trochu ukřivdili, protože ve srovnání s jinými evropskými městy je jednou z nejzelenějších metropolí. To ale neznamená, že není stále co zlepšovat. Ulice plné rostlin a stromů prospívají nejen lidem, ale také všem ostatním živým tvorům, kteří město obývají, aniž bychom to možná tušili. Prostřednictvím expozice Planeta Praha můžete hlavní město pozorovat „očima“ rostlin a živočichů. Jak vnímají chodníky, nádražní peróny či pouliční lampy? A jak jim vlastně slouží prostředí, jež si lidé vystavili primárně pro sebe?

Planeta Praha, foto: CAMP

Výstava, již doplňuje stejnojmenný dokumentární film a knižní publikace, vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí. Namísto rozkvetlé Stromovky nebo Prokopského údolí představuje příběhy ze špinavých dvorků, počůraných nároží a křoví na sídlišti. Je to příroda, která si žije v městském prostředí nezávisle na člověku a využívá tento prostor po svém.

Planeta Praha, foto: CAMP

Při vstupu do černého sálu, ve kterém expozice probíhá, jako první zaujme velká panoramatická projekce, před níž pobíhají děti s ovladači jako terénní výzkumníci. Díky této projekci se návštěvníci přemisťují do vybraných pražských „biotopů“ a pomocí ovladačů zkoumají, jací živočichové a rostliny se na daném místě vyskytují. Zažijete tak procházku pražskou stepí, prozkoumáte okolí rybníka nebo strávíte letní noc na Petříně.

Součástí prostoru jsou také instalace ve virtuální realitě, které návštěvníky přenesou do možné budoucnosti. Jak by asi vypadala Praha za sto let, kdyby ji neobývali lidé? V zatopeném metru se množí ryby a v centru bují hustý dubový les. I to se může stát…

Planeta Praha, foto: CAMP

Zpátky ale k současné pražské přírodě, jež se snaží prodrat skrze chodníky. Přesunuli jsme se k další části výstavy, zdi plné nejrůznějších předmětů, které jsou doplněné o popisky. Co má asi tak společného spacák, lahváč a kozí trus? Ano, všechny zmíněné exponáty naleznete v městské přírodě při terénní práci. Například ve vystaveném spacáku jste mohli dříve potkávat botanika Jana Alberta Šturmu, který v něm trávil noci v městském křoví.

Na výstavě se dozvíte celou řadu pozoruhodných informací. Schválně, jestli tušíte, proč kosi a ježci nedají dopustit na nedopalky od cigaret? Nebo jakým způsobem cestují rostliny? Kromě toho zjistíte, jakými projekty chce hlavní město podpořit místní biodiverzitu.

Planeta Praha, foto: CAMP

Výstavní projekt doplňuje bohatý doprovodný program zahrnující komentované prohlídky, pozorování přírody přímo v terénu či tematické filmové projekce. Zároveň zde probíhají přednášky a debaty o tom, jak o městskou krajinu a přírodu pečovat. Zábava se najde i pro děti v podobě pracovních listů. Expozice Planeta Praha na vás v CAMPU počká do 1. září 2024. Vstup je zdarma.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.