fbpx

Automatická odpověď 2.0

  • Soňa R. Hanušová

Léto! Čas dovolených a také automatických odpovědí. O to, aby „out of office“ místo rozladění a nudy přineslo radost, rozptýlení a uměleckou inspiraci, se v loňském roce postaral projekt Automatická odpověď. Letos na svůj úspěch navazuje a zájemci si opět mohou volně stáhnout a nastavit originální automatickou odpověď s texty či ilustracemi českých autorů a autorek. K dosavadnímu výběru v tomto roce přibylo dalších dvacet děl.

Automatická odpověď přináší poetické ilustrace, krátké básně nebo vtipná zamyšlení od tuzemských spisovatelek, spisovatelů, básnířek, básníků, ilustrátorek či ilustrátorů. Výzvu v letošním roce přijali například držitel Ceny Jiřího Ortena i Magnesia Litera Marek Torčík, dále Alžběta Zatloukalová Göbelová, Jan Šrámek, Kateřina Nedbálková nebo Barbora Idesová. Do nabídky automatických odpovědí přibylo také deset nejzajímavějších děl, která autoři projektu vybrali z téměř sta návrhů došlých od veřejnosti. Celkově je na stránkách nyní k dispozici šedesát originálních děl, včetně těch loňských. Nechybí tedy ani „out of office“ od Petry Soukupové, Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, Nikoly Logosové, Petra Borkovce nebo Jana Němce.

Automatická odpověď, Alžběta Zatloukalová Göbelová

Formálně i obsahově jde o rozmanité texty nebo ilustrace. Spisovatel Ondřej Krystyník zakončuje svoji odpověď například zvoláním: „Ať orli šetří Vaše játra.“ Z automatické odpovědi básníka a muzikologa Jonáše Hájka se odesílatel mimo jiné dozví, že „Váš e-mail se ocitl na křižovatce dějin.“ Básník a hudební producent Vasilios Chaleplis upozorní odesílatele, že „Pokud měl váš e-mail hlavičku, omlouvám se i za její stětí, za své zločiny se budu zodpovídat hned po svém návratu.“ Automatická odpověď od kurátora, lektora a autora Ondřeje Horáka odmění odesílatele krátkou esejí zamýšlející se nad rolí umění. Spisovatel Marek Torčík pojal odpověď poeticky: „Vykročil jsem z času a na vaši zprávu teď nemám co říct. Pokud nějací jsou, jiní vám poví víc, jiní mají slova.“ Spisovatelka a socioložka Kateřina Nedbálková přidává poučení: „Dovolenou absenci ze zaměstnání mnohdy sami sobě nedovolíme a to samé očekáváme od ostatních. Nedělejme to.“

Pro zájemce funguje celý proces velmi jednoduše a intuitivně: návštěvníci webu si vyberou některé z více než šedesáti děl. To, které se jim líbí, jednoduše zkopírují nebo stáhnou a vloží do připravované automatické odpovědi. Pak už stačí jen přidat vlastní termíny plánované dovolené a odpověď obvyklým způsobem nastavit.