Není nad to dát si dozlatova upečenou a křupavou husu v některé z poctivých, českých restaurací. A že jich na výběr je. Je libo čerstvá husa z Lokálu, čtyrchodové menu v The Eatery nebo netradiční nabídka v Čestru? Přinášíme tipy na deset pražských podniků, kde vám během listopadu svatomartinskou husu naservírují.
Pokud by si někdo s radostí pochutnával na pečených husách, byl by to svatý Martin. Právě husí kejhání údajně rušilo jeho kázání natolik, až nevychovaná drůbež skončila na pekáči. Podle jiného příběhu se svatý Martin schovával mezi husami, aby jej lidé nemohli zvolit biskupem. Ty jej však zradily a svým kejháním jeho úkryt odhalily. Světec, kterého husy zřejmě neměly příliš v lásce, nyní žije už jen v legendách, a tak břemeno vychutnat si co nejvíce šťavnatých husích pečínek připadá na nás. S tímto úkolem nám naštěstí pomůže řada výborných restaurací, které (nejen) na 11. listopadu připravují svatomartinské husí hody.
Lokál
S „posláním“ sv. Martina můžete začít lehce s předstihem, a to v kterémkoli pražském (ale i plzeňském a brněnském) Lokálu. Do nich poputuje okolo 500 čerstvých hus z Farmy Tůmovi z Nestanic, ze kterých poté vznikne sváteční pokrm – čtvrtka pečené husy podávaná s červeným zelím s jablky a knedlíky či lokšemi. Na svatomartinské huse v tradiční podobě si tak můžete pochutnat již od soboty 9. listopadu až do pondělí 11. listopadu. Jen doporučujeme si svou porci zarezervovat.
Čestr
Pokud by vás tradičně pojatá husa přeci jen omrzela, zamiřte do Nové budovy Národního muzea, v jejímž přízemí se nachází moderní restaurace Čestr. Podávat se bude husa v bio kvalitě z Trněného Újezda a kromě pečených husích stehen tady jako předkrm hostům naservírují například konfitované husí žaludky a srdíčka. Známé husí chody v poněkud netradiční podobě budete moct v Čestru ochutnat už v pátek 8. listopadu v době večeře, o víkendu potom můžete přijít i na sváteční oběd.
Kuchyň
Také v Kuchyni si můžete vychutnat celou husí hostinu, a to nejen přímo na svatého Martina. Na návštěvníky tu bude čekat tříchodové menu až do prvního adventního víkendu. Vévodit mu bude husí prso s pečenou dýní, dojde ale i na teplé a studené předkrmy jako například husí droby či pečené zelí s foie gras. Dezertem na závěr bude nadýchaný trhanec. Gurmánské chvíle si navíc můžete zpříjemnit jedinečným výhledem na celou Prahu.
The Eatery
Pokud by vám byl jediný chod málo, můžete sami či ve společnosti rodiny a přátel vyrazit do holešovické restaurace The Eatery. Zde si pro vás šéfkuchaři připravili rovnou celé menu sestavené ze čtyř chodů. Na stole se vám tak vystřídá husí kaldoun s grilovanými droby a zeleninou, konfitované husí stehno s kaší, grilované husí prso s morkovými knedlíky, zelím a brusinkami a na závěr pošírovaná hruška s brioškou ve vajíčku a pečenými mandlemi. Je možné takovým hodům vůbec odolat?
Výčep
Vraťme se ale ke klasice, a to přímo vyhlášené. Tradiční svatomartinské menu najdete také ve Výčepu v pražské Korunní. Nechte se zde pohostit řadou husích pochoutek: husím kaldounem s pečenou podzimní zeleninou, husí vinnou klobáskou se salátem nebo konfitovaným husím stehnem s červeným a bílým zelím. Po návštěvě Výčepu se vám nepochybně bude o husách i zdát, ale se spokojeným a plným žaludkem.
Červený Jelen
Všechny gurmány, kteří zatouží po perfektně propečené husí pečínce, přivítají také v restauraci Červený Jelen. Zde si na svatomartinském menu pochutnáte již od 8. listopadu. Těšit se můžete na tradiční pokrmy s moderním nádechem, například jemnou husí paštiku s arónií a rakytníkem nebo konfitované husí stehno s červeným zelím s pomerančem a badyánem. Sladkou tečku tvoří moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou. Nouze nebude ani o prvotřídní kvalitu, jelikož se o celé menu postaral známý šéfkuchař a jeden z někdejších porotců televizní show MasterChef, Marek Fichtner.
Bruxx a Vinohradský Parlament
V Bruxxu vám na začátek nabídnou husí consommé s raviolou plněnou trhanou husou a kaštany. Co se hlavního chodu týče, zde se inspirovali receptem věhlasného francouzského šéfkuchaře Paula Bocuse a připraví husí stehno nadívané masovou fáší s husími játry a jablky. Pozadu nezůstává ani sousední Vinohradský Parlament, který stejně jako Bruxx patří do gastroaliance Together. Jako předkrm vám zde naservírují husí játrovku s želé z růžového svatomartinského vína, jablečného pyré, krému z černého rybízu a k tomu opečenou topinku s opraženými lískovými oříšky. Následuje klasika v podobě pečené husy s červeným zelím a bramborovými, karlovarskými i houskovými knedlíky. Druhou variantou je husí roláda, a to buď plněná kaštany, nebo žemlovou nádivkou s šunkou od kosti. Zatímco v Bruxxu můžete svatomartinsky hodovat od 8. do 11. listopadu, ve Vinohradském Parlamentu si hody můžete protáhnout až do 17. listopadu.
Deer
Také tato restaurace v centru Prahy zařadila od 8. do 11. listopadu do nabídky speciální husí menu. To lze objednat jako celek, nebo si z něj vybrat jednotlivé chody. Začíná se rolkou z husích prsou plněnou nádivkou z husích jater, koňakem, bylinkami, anglickou slaninou, hruškovým chutney, fíky a brusinkovým gelem. Nesmí chybět ani tradiční husí kaldoun s játrovými knedlíčky. Zlatým husím chodem je konfitované husí stehno s červeným zelím, jablky ve víně a máslovými noky, které doplňuje vídeňská cibulka. Dezert představuje varianci svatomartinských koláčků.
Chateau Ctěnice
Zahřejte se husím kaldounem s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a pokračujte hlavním chodem – staročeskými bramborovými lokšemi plněnými trhaným husím masem, doplněnými červeným zelím a povidlovou omáčkou. K dokonalému zážitku přispěje speciální nabídka nápojů – vyzkoušejte suché moravské víno Cabernet Moravia z malého rodinného vinařství Filiberk v Kobylí nebo podzimní koktejl Autumn Fizz. Takto láká na své husí menu romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice v Zámeckém areálu Ctěnice na severovýchodní hranici Prahy. Zde se navíc nemusíte bát, že by vám husa uletěla. V nabídce je totiž po celý listopad.
Mlýnec
Na závěr našich doporučení nesmíme opomenout ani restauraci Mlýnec, která se nachází na Novotného lávce s perfektním výhledem na Karlův most. Nechte si naservírovat svatomartinský brunch od šéfkuchaře Vladimíra Vaníčka, kde hlavní role samozřejmě připadla huse. Ovšem těm, kteří jí úplně neholdují, se zde nabízí možnost vyzkoušet lehčí pokrmy v podobě brandade krokety z tresky nebo pošírovaného sivena s čočkou beluga. Dojde také na svatomartinský posvícenský koláč a jablečný trhanec se skořicovou omáčkou. A co by to bylo za svatomartinskou tradici, pokud byste si na ni nepřipili Svatomartinským vínem?