fbpx

Úsměv 2: řekněte sýr

  • Adam Dvořák

Nedávno se v kinech objevil druhý díl úspěšného hororu, Úsměv 2. Stojí toto děsivé pokračování plné děsivě se usmívajících lidí za vaši pozornost? To vám prozradíme níže. Nasaďte veselé tváře, jde se na věc.

Rok 2022 byl k hororovému žánru přívětivý. Ze snímku Úsměv (Smile) s rozpočtem 17 milionů dolarů se stal nečekaný hit a podobně jako horor M3gan, jenž vyšel ve stejném roce, dlouho rezonoval mezi diváky. To se samozřejmě odrazilo i na tržbách – Úsměv celosvětově vydělal něco přes 200 milionů dolarů. Sami tvůrci tedy rozhodně měli důvod k úsměvu a bylo jen otázkou času, kdy si studio a režisér Parker Finn dají dohromady, že jedna a jedna jsou dvě, a natočí pokračování.

Musím přiznat, že osobně jsem z jedničky nebyl zas tak odvařený. Ano, atmosféru měla zajímavou a dobře vybudovanou – to se snímku musí nechat. Akorát jsem nějak všemu tomu běsnění nepropadl. Ani scénář mi nepřipadal příliš zábavný, ale o to zvědavější jsem byl na Úsměv 2, protože mě zajímalo, kam se dá příběh posunout.

Přitom se nejedná o pokračování jako takové. Děj se sice odehrává ve stejném světě a platí zde stejná pravidla jako v prvním díle, ale tentokrát se vše točí kolem mladé popové zpěvačky Skye Riley. Ta svou kariéru na čas pohřbila kvůli létům plných drog, alkoholu a jedné nejasné autonehodě. Nyní však ohlašuje comeback v podobě nového turné, které by ji mělo vrátit zpátky tam kam patří – na výsluní mezi smetánku.

Jenže místo toho, aby se mohla v klidu připravovat na svoje vystoupení, zažívá děsivé období, ve kterém tajemné zlo ovládá její mysl a ona tak není schopná rozeznat, co je skutečnost a co je jen noční můra plná děsivě se usmívajících tváří. Skye ale není žádný ořezávátko, prožila si svoje a teď už chce mít hlavně klid. Rozhodne se za postavit sama za sebe a proti tajemné bytosti, která ji ovládá, bojovat všemi možnými prostředky.

Film má skvělou úvodní scénu, která je natočená na jeden zátah bez střihu, a diváka tak úplně pohltí. Kamera svým snímáním celkově posouvá film do vyšší ligy kinematografie. Je opravdu hravá a spolu se střihem a samozřejmě i děsivým zvukem dokáže vyvolat toužebnou hrůzu. Pro mě se například stal nejděsivější scénou pobyt v bytě Skye, kde je obklopená usmívajícími se tvářemi, jež se různorodě přeskupují a jsou až klaustrofobicky depresivní.

V souhrnu je Úsměv 2 minimálně o třídu lepší než předchozí díl. Je po všech stránkách o dost hravější, nápaditější v jednotlivých scénách a rozhodně má i lepší děj.

Atmosférou snímek připomíná nedávný Longlegs nebo klasický hororový nízkonákladový snímek Neutečeš (It Follows; který bude mít brzo také pokračování). S tím rozdílem, že Úsměv 2 je od začátku o dost větší krvák. Scéna je velmi stísněná a v divákovi vyvolává všechny druhy úzkostí, na které si jen vzpomene. Díky ní si ale uvědomíme, jak celé „prokletí“ hlavní hrdinky funguje a co ji může čekat. Podobně jako ve zmíněném It Follows nebo v kultovním Kruhu se i zde kletba přenáší z člověka na člověka, a tudíž nabízí určitý druh vykoupení se. Ovšem za šíleně vysokou cenu.

Největší devízou filmu je jednoznačně představitelka Skye, Naomi Scott. Svým vzhledem i chováním mi po celou dobu připomínala Miley Cyrus z její „zábavné“ éry. Má dokonce i stejný účes, působí něžně ale i drsně najednou a kostýmy, do kterých ji oblékají, jsou pestrobarevné a podtrhují její sexualitu. Scott zde skvěle hraje zcela vyděšenou, a zároveň statečnou dívku, která se nehodlá jen tak smířit se svým osudem. V děsivých scénách působí až naturalisticky. Slzy (a všudypřítomné hleny) se jí valí po tvářích a vy jí ten děs, který prožívá, žerete i s navijákem. I přes všechen strach je její postava silná. Sice poznamenaná minulostí, ale v momentě, kdy by jiní rezignovali, ona pokračuje dál a bojuje se všemi svými démony.

Další výraznou postavou je starostlivá matka a manažerka Skye v jedné osobě (Rosemarie DeWitt). Ta na jednu stranu svou dceru hlídá a kontroluje, na tu druhou o ni má obavy. Mnohem víc se ale děsí toho, že by se vysněné turné mohlo zrušit, což by Skye ukončilo kariéru nadobro. Důležitou rolí je také bratr bývalé oběti (Peter Jacobson), o niž se tajemná bytost zajímala. Herec svou postavu pojal jako vyděšeného, ale praktického člověka, který se snaží, aby to, co se stalo jeho rodině, už nemusel zažít nikdo další. Naopak poněkud zbytečnou a otravnou postavou je Gema (Dylan Gelula), nejlepší kamarádka hlavní hrdinky. Po celou dobu na plátně je tak strašně afektovaná, až si říkáte, proč by se s ní chtěla Skye vůbec bavit?

V souhrnu je Úsměv 2 minimálně o třídu lepší než předchozí díl. Je po všech stránkách o dost hravější, nápaditější v jednotlivých scénách a rozhodně má i lepší děj. Jistě, pořád tu je prvoplánové explicitní násilí, které na snímek vrhá trošku toho béčkového světla. I hlenů, které neustále visí různým postavám z nosu, by mohlo být méně. Přesto si film dokáže po celou dvouhodinovou stopáž udržet vaši pozornost až do silného, byť trochu přepáleného finále v podobě hlavní nestvůry a až komických záběrů na násilí (opět se prokázalo, že v Americe je v pohodě vidět čelist urvanou kladivem, ale pohled na jedno prso by diváka mohl navěky poznamenat).

Smile 2 tak mohu všem fanouškům hororů směle doporučit. Snímek umí být strašidelný i zábavný naráz. A hlavně není úplně hloupý, což bývá největší neřestí tohoto žánru.

75 %

Celkové hodnocení

Úsměv 2

  • Scénář a režie

    Parker Finn

  • Kamera

    Charlie Sarroff

  • Střih

    Elliot Greenberg

  • Hudba

    Cristobal Tapia de Veer

Hrají

Naomi Scott, Rosemarie DeWitt, Kyle Gallner, Lukas Gage, Dylan Gelula, Miles Gutierrez-Riley, Peter Jacobson, Raúl Castillo, Ray Nicholson, Drew Barrymore, Daphne Zelle, Zebedee Row