fbpx

10 zajímavostí o seriálu Arcane

Arcane
  • Martin Roháček

Recenzenti se ve většině shodují ­– seriál Arcane přiblížil oblíbenou počítačovou hru League of Legends běžnému televiznímu divákovi, a to v nevídané kvalitě. Nemusíte ani patřit mezi fanoušky této hry, abyste si jeden z největších hitů Netflixu užili naplno a pochopili všechny souvislosti. I coby naprostý laik se můžete ponořit do příběhu sester Vi a Jinx, jejichž drama se odehrává v době vyhrocené situace mezi městy Piltover a Zaun. Ať už jste nadšenými fanoušky Arcane, nebo se první sérii teprve chystáte zhlédnout, připravili jsme pro vás 10 zajímavostí tohoto animovaného skvostu.

vizuál Arcane

Vznik seriálu

1) Za animací stojí francouzské studio Fortiche Production. To bylo založeno v roce 2009 a kromě tvorby seriálu a videoklipů pro vývojáře Riot Games (například k písním Get Jinxed či Pop Star) má na svědomí i další zajímavé projekty. Například animaci seriálu Rocket & Groot pro Marvel nebo reklamu pro značku obuvi Converse. V té si zase zahráli Gorillaz.

2) Původně měl Arcane vyjít už na konci roku 2020, ale kvůli koronavirové pandemii byla jeho premiéra o rok odložena. Nakonec se diváci dočkali a premiéra prvních tří dílů proběhla 7. listopadu 2021 ve tři hodiny ráno našeho času.

3) Hlavní píseň s názvem Enemy nahrála skupina Imagine Dragons. Ta se dokonce objevila i přímo v seriálu. Fanoušci kapelu mohli vidět v páté epizodě. Na soundtracku se ale podílela také další velká jména jako Sting či Woodkid. 

4) V českém dabingu se představila řada známých jmen. Vi promluvila hlasem Štěpánky Fingerhutové, jež se objevila v seriálech Ordinace v růžové zahradě 2 či Modrý kód. Dabingu Jinx se ujala Vendula Příhodová, kterou diváci znají nejen jako muzikálovou herečku, ale také jako finalistku soutěže Hlas Československa. Dále v seriálu zazní Zlata Adamovská, která nejčastěji propůjčuje svůj hlas Meryl Streep, či Petra Nesvačilová, jež aktuálně hraje v seriálu Osada. Mezi dalšími dabéry se objevil Martin Písařík, který daboval například Teda Mosbyho v sitcomu Jak jsem poznal vaši matku.

Těsně před premiérou

5) Trailer k seriálu Arcane se promítal na nejvyšší budově světa Burdž Chalífa. Využitá byla celá plocha budovy, která měří 828 metrů a má 160 pater. Promítání trvalo tři minuty.

6) V rámci marketingové kampaně k seriálu se hlavní hrdinka Jinx objevila i v Praze, kde „zapálila“ sedm věží. Její řádění trvalo zři dny. Jako první „hořela“ Malostranská věž na Karlově mostě, poslední den se pak na Jindřišské věži kromě „ohně“ objevil i videomapping s logem seriálu. U O2 areny navíc vznikl i mural s motivy seriálu.

7) Vývojář Riot Games se za účelem propagace spojil s dalšími výrobci videoher. Za postavy ze seriálu Arcane jste si tak mohli zahrát i ve Fortnite, Among Us nebo PUBG Mobile. 

Okamžitě hitem

8) Premiéra seriálu Arcane byla naplánována po finále mistrovství světa ve hře League of Legends, které v roce 2021 drtilo rekordy ve sledovanosti. V jeden okamžik sledovalo finále přes 73 milionů diváků.

9) Hned v den premiéry se stal Arcane na Netflixu nejsledovanějším seriálem na světě. Tento úspěch si připsal ještě pětkrát. V Česku se mu dařilo ještě lépe, u nás si titul nejsledovanějšího seriálu dne odnesl celkem dvacetkrát. Arcane tak na nějakou dobu sesadil z trůnu Hru na oliheň.

10) Arcane patří mezi nejlépe hodnocené seriály na ČSFD. Zatím nejvýše se seriál umístil na 4. příčce, což mu v tu chvíli vyneslo pozici nejlépe hodnoceného animovaného seriálu ze všech. V žebříčku už ale mírně klesl, a tak se na pomyslný trůn animovaných seriálů vrátil Tom a Jerry. Arcane boduje i na zahraničních serverech IMDb (9.2) a Rotten Tomatoes (100 %).

Vývojáři z Riot Games oznámili, že seriál dostane alespoň jednu další sérii. Budeme si na ni ale muset počkat minimálně do roku 2023.  

Zdroj fotografií: Riot Games