fbpx

Nejočekávanější knihy roku 2022

Knihy 2022
  • Soňa R. Hanušová

Další rok je u konce a nezbývá než začít bilancovat, kolik knih jsme letos přečetli a kolik jsme jich přečíst chtěli, ale nestihli. Počet děl v druhé kategorii bude jistě dalece přesahovat tu první. A přitom se v příštím roce chystá tolik zajímavých novinek, které nám už teď nedají spát a těšíme se, až vyjdou. Chcete se těšit s námi? Představujeme vám 10 knih, kterým už nyní rezervujeme místo na poličce.

Tošizaku Kawaguči: Než vzpomínky vyblednou

Japonský autor nám učaroval už před dvěma lety svou prvotinou Než vystydne káva. Čtyři příběhy se odehrávají ve fascinující kavárně, která umožňuje vrátit se do minulosti – ovšem pouze na chvíli, než vystydne káva. Kniha Než vyblednou vzpomínky je již autorovou třetí se stejnou tematikou, ovšem z kavárny Funiculi Funicula se přesuneme do dalšího podniku, Dona dona. Také v této kavárně je možné cestovat v čase, a tak nás opět čekají čtyři osudy, které nelze změnit, ale lze jejich tíhu aspoň odlehčit.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros.

David Klimeš: Česko versus budoucnost

Podle anotace soudíme, že novinář David Klimeš nepřináší hezké, ani oddechové čtení. O to naléhavěji působí touha si ji přečíst. Klimešova kniha má být přehledem nejakutnějších problémů, kterým Česká republika v současné době čelí. Jedním z největších je neexistence sdílených hodnot, která vede k nečinnosti a neschopnosti řešit další, dílčí problémy. Například fakt, že se stále větší část obyvatelstva ocitá v dluhové spirále, kdy lepí jednu půjčku další. Mezi další palčivá témata, která autor rozebírá, patří také důchodová reforma. Jak říkáme, nebude to hezké čtení, ale přečíst si tuto knihu se možná stane občanskou povinností.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros.

Hannah Vincentová: Světlušky a jiné povídky

Soubor povídek, v originále She-clown and other stories, je již třetí knihou britské spisovatelky. Zároveň je první, která se dočká českého překladu. O ten se postarali studenti Ústavu translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kniha obsahuje 16 krátkých povídek plných feminismu, humoru, ale také určité divokosti. Autorka provází ženy jejich zdánlivě obyčejným životem, ty však ve skutečnosti svádí neustálý boj – vnitřní i vnější. Jeho cílem je vyrovnat a vypořádat se s požadavky společnosti, mužů, svých bližních i vlastního těla.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros.

Petr Vizina, Krištof Kintera: Nad očekávání

Krištof Kintera patří mezi výrazné české výtvarníky. Na tuzemské umělecké scéně působí od 90. let, a tak už leccos vytvořil a také zažil. Není proto divu, že rozhovor Petra Viziny s Krištofem Kinterou vydal na celou knihu. Anotace slibuje, že Krištof Kintera je nejen nadaný výtvarník, ale také zábavný vypravěč, a my jí to věříme. Kniha Nad očekávání by měla nabídnout pohled nejen na Kinterům život a dílo, ale také na vývoj české umělecké scény a hodnotu moderního umění. Tak doufejme, že celkový dojem z novinky bude skutečně nad očekávání.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros.

Jeremy Clarkson: Jeremyho farma nejen zvířat

Prostořeký moderátor Jeremy Clarkson si našel nového koníčka. Tím je jeho farma v Cotswolds. Farmu a přilehlé polnosti (zhruba 1000 akrů) zakoupil Clarkson v roce 2008 a vše obhospodařoval jeden z místních vesničanů. Když v roce 2019 odešel do důchodu, rozhodl se Clarkson o farmu postarat sám. Naučil se pěstovat obilí a zeleninu i chovat zvířata. O svém dobrodružství natočil seriál, který měl loni v létě premiéru na platformě Amazon Prime Video, a napsal knížku. Tu si už brzy budeme moct přečíst i v češtině a věříme, že s ohledem na Clarksonovu osobnost to bude vskutku zábavné čtení.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu knihkupectví Kosmas.

Ondřej Müller: Volání Cthulhu – Spisy 3/I

V tomto případě nejde o žádnou literární novinku, dílo H. P. Lovercrafta je velmi dobře známé. Autor se věnoval žánru fantasy, sci-fi a hororu. Proslavil se zejména povídkami o mýtu Cthulhu, temných silách starých miliony let. Chystaná kniha je třetím svazkem souborného beletristického díla H. P. Lovercrafta, jež obsahuje povídky a romány z let 1926-1930. Tedy spisovatelova nejproduktivnějšího období.

Vychází: únor 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros.

Radka Denemarková: A já pořád kdo to tluče

Ani u Radky Denemarkové se nejedná o novou knihu, ale reedici jejího debutového románu z roku 2005. Nakladatelství Host autorku připomnělo už loni, kdy vyšla reedice dalšího jejího románu Peníze pro Hitlera. A podle nás by spisovatelka neměla ujít pozornosti ani tentokrát. Denemarková píše lehce, hraje si s jazykem a díky tomu máte při čtení pocit, jako byste klouzali po jemném hedvábí. Samotný děj je však přesným opakem. Příběh pojednává o vraždě a osudovém propojení muže a ženy.

Vychází: březen 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Kateřina Tučková: Bílá voda

Po úspěšných Žítkovských bohyních vyjde na jaře další román Kateřiny Tučkové. Stěžejním tématem budou opět ženy, víra a zlo. Hlavními hrdinkami románu jsou řádové sestry malého kláštera vedené svéráznou řeholnicí Evaristou, jež zažila komunistické čistky zaměřené proti náboženství. Podobně jako Žítkovské bohyně staví i Bílá voda na reálných základech a materiálech, které autorka vypátrala v archivech. O románu, který psala s přestávkami deset let, mluví jako o své nejprožitější knize.

Vychází: duben 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Jaromír 99: Mimosezóna

Jaromír Švejdík, známější spíše jako Jaromír 99, se nesmazatelně zapsal do historie tuzemské umělecké scény hned ve dvou oborech. Jako zpěvák, skladatel a textař kapely Priessnitz si vydobyl uznání na hudebním poli. A nemenšího ocenění se mu dostalo také ve výtvarných kruzích coby ilustrátorovi a kreslíři komiksů. Jeho komiksy Zátopek, Zatím dobrý a Čáslavská nyní doplní další. Tentokrát to však bude osobní. Kniha Mimosezóna obsahuje výběr nejlepších Jaromírových textů pro kapely Priessnitz, Umakart, Jaromír 99 & The Bombers, Letní kapelu a písně pro Václava Neckáře. Ty doplňují ilustrace inspirované krajinou a náladou rodného Jesenicka.

Vychází: květen 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Becky Chambersová: V jednom zapadlém koutě galaxie

Když v roce 2017 vyšel autorčin první román, Dlouhá cesta na malou rozzlobenou planetu, považovali jsme knihu za zjevení v žánru sci-fi a fantasy. Náramně povedený příběh jsme tenkrát přečetli jedním dechem a měli neskutečnou radost, že se novému universu věnuje i druhá kniha. Malé zklamání, že se pokračování zaměřilo na jiné postavy, rychle vystřídalo opětovné nadšení. Nyní autorka přichází již se čtvrtým dílem ze série Poutníci. Její nespornou výhodou však je, že si knihu můžete přečíst, aniž byste znali obsah těch předchozích. Alespoň v předešlých případech tomu tak bylo.

Vychází: květen 2022
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.