fbpx

Dlabka, nová srdeční záležitost

dlabka
  • Advertorial

Ve Svijanském Újezdu vznikla nová palírna Dlabka. Stojí za ní Ondřej a Kateřina Dlabolovi, kteří se v roce 2017 rozhodli utéct od kancelářské práce v Praze do přírody. Na okraji Svijanského Újezdu koupili sady a začali budovat palírnu a moštárnu. Moštárna funguje od roku 2020 a první gin, sladový destilát a pivní pálenka spatřily světlo světa na podzim 2021.

Už při příjezdu zaujme designová stavba, která je rozdělená na obytnou část, v níž Ondřej s Kateřinou žijí, a samotnou palírnu s moštárnou. A barem – již během plánování a realizace stavby Ondřej tušil, že místo pro ochutnávky bude jedním z nejdůležitějších v celém domě. V palírně se nachází hned dva destilační kotle, které se od sebe navzájem liší technologicky i velikostí. Zatímco jeden je určený pro ovocné pálenky, druhý se více hodí na destiláty typu gin.

Suroviny pro své destiláty berou Ondřej a Kateřina především z vlastních sadů. Obhospodařují pozemek o přibližné velikosti 5 hektarů, na němž rostou převážně jabloně. Kromě již vzrostlých stromů pečují také o novou výsadbu, aby i další generace mohly pokračovat v pálení. Když procházíme mezi ovocnými stromy, chápeme, že Dlabolovým právě tohle místo s výhledem na Trosky a Ještěd tak učarovalo…

To nejlepší z přírody

A co vše můžete z produkce palírny Dlabka ochutnat? Základem je jablkovice (48 %) a hruškovice (45 %), obě stařené v dubovém sudu. Jablka i hrušky (konkrétně stará odrůda Charneuská hruška) pochází ze zmíněných vlastních sadů. Obrovskou zajímavostí a specialitou je černá rybízovice (45 %). Pokud nic jiného, pak tu byste rozhodně měli ochutnat.

Dlabka Portal je destilát z jemně nakouřené ječné sladiny. Neobvyklou barvu a chuť mu dodává zrání v sudech po portském víně. Mladý destilát je příslibem věcí budoucích – pohled na whisky, která už nyní zraje v prostorách palírny Dlabka. Ještě nějakou dobu bude trvat, než ji ochutnáme, ale Dlabka Portal je prvním krůčkem.

Přehled destilátů uzavírají giny. London Dry vyžadoval spoustu experimentů a ladění správného poměru bylin. Použité botanicals pochází doslova z celého světa: od Anglie po Maroko, od Španělska po Čínu. Doplněno o byliny, které rostou u rybníka za palírnou. Druhým je ginu sezónní edice. Winter Gin je ovoněný hřejivým kořením jako je skořice, hřebíček, vanilka, badyán a květ heřmánku.

Pokud se vám již nyní sbíhají sliny a rádi byste ochutnali některý z produktů palírny Dlabka, pak není nic jednoduššího než navštívit e-shop s kvalitním alkoholem iDrinks.cz.