fbpx

Valentýn pro gurmány

Wevar Srdce
  • Soňa R. Hanušová

Málokterý svátek má tolik příznivců i odpůrců zároveň jako Valentýn. Kdysi starořímský a později křesťanský svátek je dnes vnímán jako oslava nejen všech zamilovaných, ale také komerce a konzumerismu. A nakonec, proč ne. Ať už jsme šťastně zadaní, nebo šťastně single, skvělé jídlo oceníme všichni stejně. Tak si pojďme nacpat pupky. Kdy jindy než na Valentýna. Vždyť láska přeci prochází žaludkem.

Valentýn na Wevaru

Pokud patříte mezi ty, kdo se rádi nají, ale neradi kvůli tomu opouští pohodlí svého domova, pak přesně pro vás je služba Wevar. Jde o cloudovou kuchyni gastroaliance Together, v nabídce tak najdete pokrmy z restaurací Bruxx, Sia či Vinohradský Parlament. Na jednom místě objednáte a kurýr vám doveze vše najednou až k vašim dveřím (tedy pokud ty dveře máte v Praze…).

Na Valentýna si Wevar připravil speciální gastroakci, která probíhá od soboty až do pondělí. Objednat si můžete třeba valentýnské plato plné dobrot pro dva. Ochutnáte baby kuřátko se smržovou omáčkou, hovězí roastbeef s estragonovou omáčkou či kachní krokety s bylinkovou majonézou. Brasserie Bruxx připravila 200gramový cheesecake s čokoládovou polevou a jahodovými srdci. Milovníci sladkého si k tomu mohou přihodit ještě některý z boxů Cukráře Skály.

Celou nabídku najdete na Wevaru.

Šampaňské pro všechny!

Jestli k Valentýnu něco neodmyslitelně patří, pak je to kaviár, čokoláda a šampaňské. Klišé, ale funkční. Na všechny tři se dostane, nyní svou pozornost zaměříme na šampaňské. Značka Moët & Chandon připravila limitovanou edici nazvanou Specially Yours. K dárkovým balením Moët & Chandon Impérial a Moët & Chandon Rosé tak navíc můžete přidat i speciální věnování či zamilovaný vzkaz. Že si víno kupujete pro sebe? A proč byste nemohli vyjádřit, jak moc se máte rádi?

K zakoupení na e-shopu iDrinks.

Langoše připravené s láskou

KRO Coffee, které najdete na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, se se svátkem všech zamilovaných vypořádá s osobitostí sobě vlastní. V pondělí od 12 do 19 hodin zde můžete ochutnat valentýnský special v podobě tří druhů langošů. Dáte si variantu se zakysanou smetanou, konfitovaným česnekem, kimchi kečupem a kapary z medvědího česneku? Nebo si vás spíš získá kombinace fermentovaného tvarohu, papriček jalapeños, paprikáše a petrželového salátu? Na výber je ještě třetí, a to s zakysanou smetanou, konfitovaným česnekem, sýrem furfante a kimchi. Láska má zkrátka mnoho podob.

Ale pokud jste z těch, kdo Valentýna berou vážně, dejte si v KRO Coffee pohár pro dva. Pořádnou porci lásky a cukru v podobě šlehačkových pusinek vám naservírují se dvěma lžičkami. Bude láskyplné dělení, nebo spíš souboj o poslední sousto?

Krabice plná lásky

Janek. Víc bychom asi nemuseli ani dodávat. Česká čokoládovna má našlápnuto a kdo se s ní v posledních měsících nesetkal, žije na jiné planetě nebo nemá rád sladké. A přeskočí na další odstavec. Ostatním představíme Jankovu valentýnskou krabici naplněnou čokoládou až po okraj. Najdete v ní horkou čokoládu, Jankův vyhlášený oříškový krém, krabičku s pralinkami, tabulku mléčné čokolády, čokoládová lízátka a pár dalších drobností. Kdo sní celou krabici na posezení? My, a nestydíme se za to!

K zakoupení na e-shopu čokoládovny Janek.

Kaviár v nečekaném spojení

Labužníci vám poví, že kaviár je nejlepší jíst samotný, maximálně na kousku toastu. To aby další ingredience nenarušily chuťový požitek z této delikatesy. Česká společnost Pearla Caviar naopak razí myšlenku, že kaviár najde uplatnění v celé řadě pokrmů. Mezi nové možnosti konzumace kaviáru patří párování s čokoládou, kdy několika kuličkami ozdobíte pralinku. Ale můžete se i nadále držet při zemi a kaviár kombinovat se šampaňským. To už necháme na vás.

K zakoupení na e-shopu Pearla Caviar.

Sázka na jistotu

Stará láska nerezaví! Přesně to bychom mohli říct o oblíbeném likéru Baileys, který představuje sázku na jistotu. Ať už ho milujete jen tak, ve spojení s kávou nebo jako přeliv na zmrzlinu, jeho smetanová chuť se nikdy neomrzí. Jeden z mála případů, kdy víc je zkrátka víc.

Víno, víno a zase víno

Pražský wine bar Lot of Wine slaví Valentýna už od pátku. Pro tuto příležitost si podnik připravil speciální nabídku šumivých naturálních vín a k nim vybrané pochutiny. Takže hurá na skleničku bublin a k nim třeba čerstvé ústřice, kachní terinu nebo marinované krevety.

Dřív než ostatní

Valentýnskou oslavu chystají také v brněnském podniku Atelier Bistro & Bar, ovšem v jejich podání proběhne už v pátek a sobotu. Čeká vás vyladěné tříchodové menu: humří salát, telecí svíčková s pečenými kaštany a paté z tmavé čokolády. A jako mezichod ústřice a bubliny, co hrdlo ráčí. Důstojná oslava Valentýna s předstihem. Aspoň to budete mít za sebou.

Večer plný jídla

Oproti tomu teplická restaurace J&J chystá valentýnské degustační menu na neděli a pondělí. Takže trasa Brno-Teplice by neměla tento víkend ujít žádnému labužníkovi. J&J nabízí dvě varianty, čtyřchodovou a šestichodovou. Mezi jednotlivými chody se objevují ústřice, foie gras, filet mignon a čokoládové pavé. K tomu si s sebou můžete objednat ještě jeden dezert, malinové srdce.

Zpátky do Prahy

Valentýnské speciality chystají také podniky Štěpána Návrata. Restaurace Café Buddha a PRU58 nabízí sushi set na doma. Objednávky je možné uskutečnit do nedělních 11 hodin, následně se budou sety až do pondělí rozvážet. Set obsahuje 42 kousků sushi.

K zakoupení na e-shopu Café Buddha.

Sám sobě kuchařem

Pokud vás baví vařit, můžete si skvělou večeři připravit i sami. A když bude ten Valentýn, navrhujeme sáhnout po srdíčkách. Naše oblíbená food bloggerka Klára připravila recept, za který bychom i přes plot skočili. Kuřecí srdíčka ve smetanové omáčce s opečenými bramborami jsou láska.