fbpx

#vikydoporucuje: Vallmo restaurant

Vallmo
  • Viktor Šolc

V pražské ulici Plavecká, nedaleko Palackého náměstí, najdete restauraci Vallmo. Kdybych měl popsat styl místní kuchyně, neváhal bych použít označení moderní česká gastronomie. Ostatně, restaurace sebe sama označuje jako kreativní moderní kuchyni se zaměřením na české suroviny. A tuto definici dokonale splňuje.

Menu se pravidelně obměňuje, ale obvykle na něm najdete 6-7 předkrmů, obdobný počet hlavních chodů a několik dezertů. Kromě toho Vallmo nabízí také tzv. hostinu, což je hromada skvělého jídla pro dvě osoby. Za mě je však nejzajímavější možností degustační menu, které funguje tak, že si ve dvojici společně vyberete tři předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty. Ty v kuchyni následně připraví v menších degustačních porcích a vy tak ochutnáte větší škálu pokrmů. Skvělé řešení pro ty, kdo rádi objevují nové chutě.

Kromě výborného jídla na restauraci oceňuju také obsluhu. Personál vás detailně provede nabídkou, pomůže s výběrem vhodného nápoje k objednanému jídlu i s čímkoli dalším. Nám například doporučili ideální pořadí chodů.

Dančí tatarák

Ještě než se pustíte do předkrmů, doporučuju začít „snack barem“. Jde v podstatě o jednohubky, které geniálně snoubí různé chutě. V našem případě jsme měli rybí kroketu, křepelčí vajíčko s kaviárem, kedlubnu s uzeným jazykem a sýr Blaťácké zlato, který si zde připravují sami.

My si jako předkrmy vybrali kapří carpaccio, dančí tatarák a kuřecí kroketu s máslovou omáčkou. Co vás na podniku okamžitě zaujme a bude nejvíce bavit, je netradiční a nápadité spojení chutí. Za příklad bych dal právě dančí tatarák, který se servíruje obalený v malinkých osmažených kostičkách brambor s nakládanou aronií. Zkrátka klasika, ale v moderním hávu.

Následovaly hlavní chody v podobě hovězího líčka s růžičkovou kapustou a sýrovou kaší a kachního prsa s konfitovanou bramborou a uzenou hruškou. Pomyslnou třešničku na dortu představoval dezert – makový pudink je jakýmsi podpisem této restaurace, proto byste ho při své návštěvě rozhodně neměli vynechat. Jako druhý dezert jsme vyzkoušeli tvarohové šišky s rakytníkovou omáčkou.

Nabídka nápojů je široká, stejně jako obsah vinné karty. Jak jsem již zmínil, obsluha vám ráda poradí, aby nápoj skvěle doplňoval vámi vybrané pokrmy. Rozhodně bych však rád vyzdvihnul koktejl na bázi ginu, který vznikl přímo pro Vallmo. Určitě ochutnejte.

Během své návštěvy zřejmě narazíte i na oba majitele, Martina Makovičku a Petra Fleka, kteří se pohybují jak v kuchyni, tak za barem, Možná i díky tomu podnik šlape, jak má. Proto rozhodně #vikydoporucuje.


Kdo je Viktor Šolc?

Moje osoba je s gastronomií spojená od útlého dětství. Odmala jsem měl možnost dívat se pod ruce babičce, která provozovala hospodu v Českém ráji. Ovlivnilo mě to natolik, že jsem se ve svém vlastním studiu zaměřil na gastronomii. Školství a píle mi přály, a tak jsem měl příležitost učit se a sbírat zkušenosti v nejlepších provozech své doby a nechat se vést tehdejšími gastro velikány. Díky tomu jsem měl možnost si rozšířit obzory ve všech oblastech gastronomie – v jídle, víně i koktejlech.

V současné době podnikám v oblasti dovozu a distribuci nápojů pro gastronomické podniky, a tak se mé návštěvy různých konceptů, stylů a provozoven staly denní rutinou. I proto mám příležitosti ochutnávat, zkoušet a zkoumat všechny možné dobroty. Práce se přelévá i do koníčka a projevuje se i při cestování. Řekněme že každý můj výlet je nějak spojený i s gastronomií… Budu rád, pokud vás tip zaujme a výsledný zážitek potěší.

Váš #Vikydoporucuje 

Úvodní fotka: Vallmo