fbpx

Novinky z gastronomie – březen 2022

chobotnice
  • Soňa R. Hanušová

Gastronomii vnímám jako nedílnou součást kultury. Otevřená kuchyně pro mě představuje divadelní jeviště, zvuk šejkrů a cinkání ledu o sklo symfonický koncert. Večeři nebo sklenku vína před či po kulturním zážitku si odepře jen málokdo. A stejně jako v kultuře vyhledáváme ty nejzajímavější akce, pečlivě sledujeme i gastronomickou scénu. To nejlepší z ní vám představíme každý měsíc v přehledu novinek. Pohodlně se usaďte, začínáme!

Nováček na barové scéně

V pražském Karlíně otevřel nový podnik Liquid Office. Za novým barem stojí čtveřice majitelů, kteří se podílí na chodu Hemingway baru, jednoho z nejvyhlášenějších koktejlových barů u nás. Provozní doba Liquid Office by se dala rozdělit na dvě části: na odpolední coffee office a večerní cocktail office. Podnik tak kombinuje kavárenský a barový provoz. V nabídce tak najdete nejen signaturní koktejly, ale také kávu z liberecké pražírny Nordbeans. Nevím jak vy, ale já si takovýhle office nechám líbit.

KRO Kitchen jede do Brna

Kuchaři z oblíbeného pražského bistra KRO Kitchen dorazí do brněnského podniku 4pokoje a převezmou vládu nad kuchyní i barem. Jestli KRO Kitchen něco vystihuje, pak je to voňavé a šťavnaté grilované kuře s perfektně křupavou kůrčičkou a překvapivě vyladěné zeleninové pokrmy. O obojím se budete moct přesvědčit na vlastní chuťové pohárky už v pátek 11. března od 16 hodin. A co přesně vás čeká? Hlíva ústřičná v tempuře s omáčkou z fermentovaných paprik a hrachového tamari, kuřecí stripsy s mayo z medvědího česneku a CBD a dýňový sponge s aróniemi naloženými v rumu. A zapíjet to můžete koktejly Aquavit Paloma, Cherry Sherry Cobbler a Miso Old Fashioned.

Dobroty z udírny

Pražská restaurace Vinohradský Parlament si připravila od 9. do 15. března speciality z udírny. Ta nyní jede na plný výkon a všude kolem voní čerstvě uzené maso. Kdo však nemá cestu kolem, nemusí zoufat. Cloudová kuchyně Wevar s vlastním rozvozem vám uzené speciality od šéfkuchaře Vinohradského Parlamentu Jana Pípala doveze tento víkend (11.-13. března) až ke dveřím a provoní jimi i váš domov. Tedy za předpokladu, že jste z Prahy. Wevar pořádá každý víkend jinou gastroakci, například hned ten další bude patřit sushi z restaurace Sia. Doporučujeme proto sledovat sociální sítě Wevaru, aby vám nic neuteklo.

Spousta vín v Lot of Wine

Čtvrteční večer 17. března bude patřit vínům z jihozápadu Francie. Pražský vinný bar Lot of Wine chystá řízenou degustaci, během níž ochutnáte šest vzorků z pěti vinařství. Například L’Ancienne Cure (Sauvignon Chenin) 2020, Domaine Plageoles Contra-Pied (Duras) 2019 či Plaisance-Penavayre Cruchinet (Chenin) 2019. A k tomu jako první v Česku budete mít možnost ochutnat šumivé víno z Domaine de Bonaguil. Kromě vína budou také francouzské delikatesy v podobě rillettes z lososa, artyčoky s bagetkou a výběr francouzských klobás. To vše za 490 korun na osobu.

Snové menu ve Slasti

Brněnský bar Slast představil nové koktejlové menu. Při jeho tvorbě se nechali inspirovat lucidním sněním, tedy vědomými sny. Výsledkem je 19 signature drinků, jejichž hlavní autorkou je Barbora Taszková. O ilustrace menu se postarala Kristýna Hejlová. Koktejly zaujmou na první pohled svými názvy. Tak například Paganiniho meruňkový trylek (bourbon, likér Suze, domácí meruňková marmeláda s bazalkou), Extatická žranice Freudovy lednice (tequilla, kakaový likér, pomerančový likér, vermut, pomerančové bitters) či Wonkovo biřmování (rum, malinový likér, kakaový likér, čokoládové bitters).

Nová tequila

Na český trh přichází nová tequila Volcan De Mi Tierra, která spojuje to nejlepší ze dvou oblastí mexického regionu Jalisco. Nížiny (El Valle) dodávají tequile bylinnou a kořenitou chuť, vysočina (Los Altos) zase květinové a ovocné tóny. Značka patří mezi několik málo těch, které mají svou vlastní palírnu, k čemuž hrdě odkazuje označením NOM 1523 na přední etiketě. Palírna sídlí na úpatí sopky Tequila a je místem, kde se spojuje tradice s moderními inovacemi. Výsledkem je tequila s jemným aroma kouře, jež překvapí svou lehkostí.

Změna v kuchyni

Pražská restaurace Deer, kterou najdete v Michalské ulici kousek od Staroměstského náměstí, se může pyšnit novým šéfkuchařem. Tím je Lubomír Dolejš, který proměnil menu k obrazu svému. Hlavní slovo má stále zvěřina, a tak se v nabídce objevují jídla jako carpaccio z daňka či dušená kančí kýta na víně a šípkách. Zvěřinové chody pak doplňují pokrmy z ryb a mořských plodů jako grilované chapadlo z chobotnice nebo salát s wakame a tuňákovým tataki.

Velikonoční zajíček

Velikonoce se blíží a v severočeské síti cukráren Lagarto jsou připraveni. V dubnu si ve všech pobočkách (Teplice, Most a Chomutov) vychutnáte sladkého zajdu, kterého tvoří bílá a zlatá tartaletka, korpus z kakaové pasty, praliné, ganache z lískových ořechů a krém z bílé čokolády se středem z karamelu a ořechů.

Všechny sudy Zacapy

Rum Zacapa tvoří směs rumů o stáří 6-24 let, které před smícháním zrají v několika různých sudech: po bourbonu, v extra vypálených sudech po bourbonu, dále po sherry Oloroso či Pedro Ximénez. Nedávno značka přišla s limitovanou kolekcí Zacapa Heavenly Cask, která oslavuje každý z těchto sudů. Po loňském uvedení rumu La Doma přichází na řadu druhá limitovaná edice, El Alma. Ta dozrává v extra vypáleném sudu po americké whiskey, jenž jí dodal chuť vlašských ořechů. V následujících dvou letech vzniknou zbylé dvě verze, které uzavřou celou kolekci.

Za zážitky do pivovaru

Prohlídka pivovaru Plzeňský Prazdroj je od 1. března opět přístupná včetně moderní stáčírny s kapacitou 120 tisíc láhví za hodinu. Kromě stáčírny je součástí vstupenky také prohlídka varny z 30. let minulého století nebo historické sklepy, kde se dodnes vyrábí pivo Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka – kvašením v dřevěných otevřených kádích a zráním v dubových ležáckých sudech. Vrcholem prohlídky je degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z těchto dřevěných sudů.

Barista roku 2022

Od 12. do 13. března proběhne na pražské Novoměstské radnici klání o nejlepšího českého baristu v kategoriích Barista a Coffee in Good Spirits (kávové nápoje ve spojení s alkoholem). Barista roku ovšem není jen soutěž, ale také festival výběrové kávy, který je otevřen široké veřejnosti. Ochutnáte kávu od nejlepších českých pražíren, uslyšíte zajímavé přednášky a potkáte se s českou kávovou komunitou. Pokud je pro vás káva něčím víc než ranním nakopávákem, neměli byste tam chybět.

Festival delikátních chutí

Stejně jako sněženky ohlašují příchod jara, je pražský Festival delikátních chutí předzvěstí začínající sezony food festivalů. Proběhne 20. března v pražské Novoměstské radnici a těšit se můžete na dobroty z nejrůznějších koutů světa. Mezi zastoupenými restauracemi najdete například Tamarind Tree s jejich dim sum knedlíčky, Ikasu sushi, Dog’n’Roll Food Truck s hot dogy či Pelmeňárnu s pelmeněmi a vareniky. A spoustu dalšího.

Karlínské polívkování

V neděli 27. března proběhne první ročník food festivalu zaměřeného na polévky. Během prvních jarních dnů ještě nemá slunce dost sil, a tak polévka na zahřátí při odpolední procházce jistě přijde vhod. Organizátoři slibují širokou nabídku od českých klasik v podobě bramboračky či dršťkové polévky přes populární asijské pho až po polévky z celého světa. Zkrátka poslední březnová neděle bude patřit vývarům a krémovým polévkám všeho druhu.

Novinky z Ambiente

Síť restaurací Ambiente neustále přichází s něčím novým, naši pozornost tentokrát upoutaly zejména dvě věci. Tou první je obměněné menu Hradní hostiny v restauraci Kuchyň, která se nachází kousek od pražského Hradu. Hostina představuje několikachodovou večeři na určité téma, kterým jsou nově ryby. Kdo do Kuchyně zavítá, užije si například smažené rybí krokety se smetanovo-hořčičnou omáčkou, kapří tatarák nebo steak z tuňáka s kuskusem.

A kdo má raději pořádný kus masa, ten vyrazí na páté narozeniny restaurace Kantýna. K dispozici bude teplý pult s masovými specialitami, tatarák, carpaccio, burgery i nálož jednohubek. Co hrdlo ráčí. Stačí zaplatit 555 korun a užít si masový all you can eat. Ale pozor, počet míst je omezený, takže doporučujeme rezervaci.

Jarní tip

Na závěr vám přinášíme tip na svěží vína značky i heart, která vaše první jarní dny ještě více prozáří. Bílé Pinot Grigio s ovocným charakterem, vůní jablek a broskví a středně plnou chuti navnadí na vlahé večery, stejně jako Sauvignon Blanc se svým aroma čerstvě posečené louky. Léto v tekuté podobě pak představuje Rosé s vůní i chutí zralých jahod a dalšího lesního ovoce.