fbpx

České designové šperky

  • Pavla Kalousová

Na českém trhu působí velké množství designérů a je možné, že máte svého vlastního oblíbence. V tomto výběru jsou zastoupeni ti, se kterými mám osobní pozitivní zkušenost. Vím, že jejich šperky jsou zpracované kvalitně a do nejmenšího detailu, kolekce jsou zajímavé a vybrané skvosty se skvěle nosí. Třeba inspiruji i někoho z vás. Ostatně, móda je hra, tak se nechte unést hravými kolekcemi níže uvedených šperkařů.

V posledních letech se trh s lokálními šperky rozrůstá, což mi dělá radost. Za každým designérem stojí osobní příběh, který se prolíná s filozofií značky. Slova jako pomalá móda, zero waste, férový přístup k lidem i přírodě v jejich případě nejsou jen prázdnými frázemi, ale lehce ověřitelnou skutečností. Z jejich kolekcí si přitom dokážou vybrat i ti nejnáročnější zákazníci. A v neposlední řadě je skvělé také to, že když se vám šperk poškodí nebo ho potřebujete upravit, jednoduše šperkaře kontaktujete a on už najde možné řešení.

ko-ra-le

Za značkou ko-ra-le stojí manželé Marie a Vojta Poláškovi. Pro své produkty zvolili jako hlavní materiál dřevo a sklo. První šperk české výroby mám právě od nich; červené náušnice, které s oblibou nosím a zatím se mnou přežily veškerý ruch města. Líbí se mi jasné barvy, které ve svých kolekcích používají. Skleněná kolekce je neotřelá a krásná svým osobitým způsobem. Šperky z dílny ko-ra-le jsou nadčasové a dobře kombinovatelné. Skvěle sednou i k formálnějšímu oblečení do kanceláře, na pracovní schůzku či do divadla.

fifle

Silvie Prokešová, jež značku fifle založila, klade při výrobě důraz na zero waste přístup. Jako výchozí materiál zvolila perspex, který někdy kombinuje se dřevem. V jejích kolekcích nalezneme nepřeberné množství barev a tvarů. Při výběru skvostů si budete připadat jako v cukrárně a je jen na vaší fantazii, jakou příchuť sladkosti si zvolíte. Zkrátka nezůstávají ani milovnice minimalismu, který je v tvorbě této šperkařky zastoupen. Osobně mě na první pohled zaujalo, s jakou pečlivostí jsou šperky zhotoveny až do nejemnějšího detailu.

Studio Muun

Když se řekne Studio Muun, automaticky se mi vybaví výrazné náušnice nekonvenčních tvarů. Motto značky, kterou vybudovala Karolína Šandová, zní „as unique as you“. Což sedí, protože každý šperk je jiný a vytvořený pouze v jednom jediném exempláři. Šperkařka nejčastěji tvoří z polymerové hmoty a díky tomu šperky zaujmou i svou nízkou hmotností. Nevšední design skvěle sedne k minimalistickým a populárním oversize oděvům. Designérka v současnosti začíná také experimentovat se stříbrem, můžeme se tedy těšit na další kolekci.

acid-designs

Ilona Fiurášková přináší na český trh svěže pojaté šperky z perspexu a chirurgické oceli. Matné, lesklé, malé, velké, geometrické a hlavně zábavné, přesně takové jsou její kolekce. Pod značkou acid-designs tvoří náušnice, náhrdelníky, náramky, brože, prstýnky, které lze nosit samostatně i je kombinovat mezi sebou. Většina jejích šperků je opravdu výrazných, takže potěší všechny milovnice pestrobarevných kombinací a disko třpytek. Dá se ale nalézt i několik konzervativnějších kousků.