Postní doba skončila, a tak je na čase vás opět uvést v pokušení. Od posledně se toho na gastronomické scéně událo více než dost, proto žádné zdržování a jdeme rovnou na věc. I tentokrát vám představíme zajímavé podniky, lákavá menu či nové produkty. A zaručujeme, že se vám budou sliny sbíhat. Pohodlně se usaďte, začínáme.
Sladké království
Roman Janeček otevřel svůj Boutique Věnečky Janeček, v němž se nezapře jeho zkušenost z butiků v Pařížské ulici. Prostor inspirovaný stylem art deco tvoří v pražské Pštrossově ulici oázu elegance, doprovázenou nejen sladkými a slanými věnečky z Janečkovy dílny, ale také sklářským uměním Františka Jungvirta. Vychutnat si věnečky v moderní mini verzi a prohlédnout si vystavená díla talentovaného skláře a kreativního ředitele české značky KLIMCHI mohou hosté od 11. dubna, kdy Boutique Věnečky Janeček otevřely veřejnosti své dveře poprvé.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/1-5-1024x768.jpeg)
Výlet do Bordeaux
Vinný bar Lot of Wine, který najdete v samém srdci Prahy – v Týnu, pořádá ve čtvrtek 28. dubna degustaci vín z Bordeaux. V ceně 590 Kč je sedm vzorků vín z organických vinařství a malé občerstvení. A co přesně ochutnáte? Vína Château Grand Launay Sauvignon Gris 2020, Pierre-Henri Cosyns Le Blanc 2019, Château Moulin de Peyronin Blanc 2020, Château de Lisennes 7 Hectares Rosé 2020, Château de Lisennes 7 Sans 2020, Château Bernateau Baies de Bernateau 2018, Le Puy Emilien 2019. A k tomu francouzské delikatesy v podobě křupavé bagety, foie gras s fíkovým chutney, klobásky a cornichony.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/2-5-1024x768.jpeg)
Jarní hostina
V karlínském KRO Bistro & Baru obměňují menu každou sezonu a nejinak tomu bylo i tentokrát. Oblíbené stálice na menu jako hovězí tatarák, smažené kuře v housce nebo tempeh zůstávají, kuchaři je jen vyladili pro aktuální roční období. Vedle nich se však na menu objevily i naprosté novinky. Například pečené hovězí na kopru, pečená karotka s pyré z fermentované mrkve, sýrem v popelu, pistáciemi a estragonem nebo okurkový salát s tzatziki labneh, fermentovanými ředkvičkami, hořčičným semínkem a koprem.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/kro-1024x768.jpeg)
Víkendové hody bez práce
Wevar, cloudová kuchyně gastroaliance Together, připravuje na každý víkend jinou akci. Do konce dubna proběhne oblíbený sushi víkend (22.-24. dubna) a závěr měsíce bude patřit pekingské kachně (29. dubna – 1. května). V boxu najdete kachní prsa, restovaná stehna, čerstvou a nakládanou zeleninu, hoisin a švestkovou omáčku, sezamové palačinky a restovanou rýži. Pokud jste z Prahy, je Wevar jednoduchým řešením pro víkend bez vaření.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/3-5-1024x768.jpeg)
Brněnské radosti I.
Brněnský podnik 4pokoje představil nejen nová jídla a koktejly, ale také nový koncept. Původní nonstop s komplikovaným menu zkrátil provozní dobu a zjednodušil menu, které je rozdělené do tří přirozených pásem: ráno, poledne a večer / noc.
Novou hvězdou snídaňové nabídky je vegetariánský Baby Benedikt s baby špenátem a pestem ze sušených rajčat. K pravé snídani šampionů patří Mimosa, ranní menu nabídne ale i Bloody Mary či nealkoholický Raspberry Midsummer Tea. Obědy nadále zachovávají rovnocený poměr masových a bezmasých jídel a po nich následuje pauza před večerním provozem.
Ten spolu s nastupující nocí tvoří prostor pro kreativitu barmanů. Nápojové menu obsahuje 15 koktejlů, z něhož vypíchneme čepované Čepíto (rum s griotkou, sherry a limetkou), Pornstar maliny (whisky, malinové pyré, jablečný mošt, kapka kouřové whisky a vanilka) a Oh My Tai (applejack, bourbon, amaretto, broskvový likér, hruškové pyré, citronový fresh, demerara sirup a walnut bitters). Ani večer vás zde nenechají o hladu. Na výběr jsou tři velká jídla – steak, vegetariánský burger a sendvič s roastbeefem – a několik menších tapas.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/4-6-1024x768.jpeg)
Brněnské radosti II.
Nové koktejlové menu představil také Bar, který neexistuje. Obsahuje 23 drinků, které provází prvorepublikový detektivní příběh o záhadném zmizení. Koktejlový lístek má tak podobu detektivova zápisníku a je bohatě ilustrovaný grafickými kolážemi a kresbami. Rozuzlení příběhu však spočívá na hostově fantazii a jeho interakci s obsluhou.
Hosté nicméně nemusí jít nutně po detektivní stopě, ale mohou si prostě vychutnat koktejly z nabídky. Například Dvě mouchy jednou ranou (vodka infuzovaná nahrubo namletou kávou Hoax Coffee a meruňkovým pyré, meruňková brandy, kávový likér Tia Maria, cukrový sirup a Angostura bitters), Smysl života (kopeček čajovo-grepového sorbetu doplněný cavou, grepovou limonádou a grepovým likérem) nebo Baron Ignácio (rum, sherry, vermut, třešňový a pomerančový likér a pomerančové bitters), který zraje v dubovém soudku.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/5-4-1024x768.jpeg)
Svátek růžových vín
V neděli 1. května se v prostorách Svatováclavské vinice a přilehlé Ville Richter bude konat svátek růžových vín. Jde o již tradiční akci, při níž můžete vybírat z více než 100 moravských a českých rosé a zároveň se o nich pobavit se samotnými vinaři. Převažovat budou mladá, svěží vína z ročníku 2021, mezi prezentovanými víny se však najdou i starší ročníky nebo oblíbená šumivá vína.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/6-1-1024x768.jpeg)
Natural Wine Fest
Ani Brňané nebudou ochuzeni o svátek vína. V sobotu 30. dubna proběhne v Tržnici Brno druhý ročník Natural Wine Fest. Těšit se můžete na naturální vína přímo od vinařů, skvělé jídlo a atmosféru dokreslenou hudbou z vinylů. V ceně vstupenky je neomezená konzumace vín z několika desítek vinařství, ale také cideru či fermentovaných nápojů od Euforie. Organizátoři slibují i několik podpultovek, na které člověk jen tak nenarazí.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/7-1-1024x768.jpeg)
Vinná zastávka
Při procházce centrem Prahy jednomu vyhládne a krátký odpočinek se také hodí. Ideálním místem na občerstvení se je podnik Bonviván v Dušní 15. Tento chlebíčkový bar má otevřeno již od rána a osvěží vás nejen dobrým chlebíčkem, ale také sklenkou vína či šampaňského. Kromě chlebíčků a vína je v nabídce také káva, domácí dezerty a další delikatesy.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/img-7442-1024x768.jpeg)
Hříšně, ale zlehka
Také při procházce pražskou Kampou na vás číhá pokušení, tentokrát v podobě dezertů Ivety Fabešové. Ta má svou cukrárnu v přízemí Werichovy vily, kde to nyní hraje barvami. V nabídce jsou totiž nové jarní dezerty plné ovoce. Například Malinový prsten plný malin ve formě cremeux, mousse, compoté i polevy. Dalšími novinkami jsou Růže (vanilkové crème brûlée, vanilková ganache, vanilkový piškot) a Milky way (mléčná rýže, slaný karamel, kokosová pěna). Každý dezert skvěle doplní italská káva značky L’OR, jíž je Iveta Fabešová ambasadorkou.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/10-1-1024x768.jpeg)
Zvěřinový brunch
Pražská restaurace Deer obměnila své brunch menu. Na něm nesmí chybět vejce Benedikt či anglická snídaně, za vyzkoušení stojí také speciální Deer snídaně. Ta sestává z grilované zvěřinové uzeniny salsiccia, restovaných hub, omelety s bylinkami, pečené slaniny a bramborových rösti. Pochutnají si i vegetariáni, a to na zauzeném a grilovaném tempehu, vaječné omelety, avokáda, restované kořenové zeleniny, hlívy královské, listového salátu s rajčaty a červené řepy.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/p1130477-1024x768.jpeg)
Jen růžová to může být
Po úspěchu Bohemia Sekt ICE přichází společnost Bohemia Sekt s variantou PiNK!. Růžový sekt určený k servisu na ledu potěší milovníky malinových tónů. Podle výrobce si jej nejlépe vychutnáte ve vinné sklenici plné ledu a chuť vína podtrhněte lístkem máty a několika čerstvými malinami.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/8-1-1024x768.jpeg)
Na žízeň
Plzeňský pivovar Proud přivítal jaro několika novinkami. Řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA – batch #08, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux, a Barrel Aged Brut IPA – batch #09, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po bílém víně Pinot Blanc. Nové je také pivo Veer – West Coast IPA s vůní citrusů a tropického ovoce.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/9-1-1024x768.jpeg)
Průřez nabídkou
Asijská restaurace PRU58, kterou najdete v pražských Holešovicích, nabízí večerní menu rozdělené do čtyř sekcí: street food, vegetariánská, flexatariánská a sushi. Pro ty, kdo by rádi ochutnali průřez celou nabídkou, je tu ještě možnost degustačního menu, a to v počtu šesti, sedmi nebo osmi chodů. Ochutnat tak můžete například uzeného pstruha s pomelem a yuzu, gyozy s úhořem, salát Som Tam se zelenou papájou, výběr sushi či softshell kraba s chilli.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/11-1024x768.jpeg)
Sladké mámení
Restaurace U Prince, situovaná na Staroměstském náměstí v Praze, hlásí dva nové dezerty v nabídce. Prvním z nich je vejce, které tvoří čokoládový mousse s vanilkou s maracujo-mangovým žloutkem a celé je potažené čokoládou. Druhým je malinové srdce s hořkou čokoládou. Kdo však sladké nemusí, toho U Prince lákají na svou další specialitu, humří krém.
![](https://maomai.cz/wp-content/uploads/2022/04/12-1024x768.jpeg)