fbpx

Novinky z gastronomie – duben 2022

  • Soňa R. Hanušová

Postní doba skončila, a tak je na čase vás opět uvést v pokušení. Od posledně se toho na gastronomické scéně událo více než dost, proto žádné zdržování a jdeme rovnou na věc. I tentokrát vám představíme zajímavé podniky, lákavá menu či nové produkty. A zaručujeme, že se vám budou sliny sbíhat. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Sladké království

Roman Janeček otevřel svůj Boutique Věnečky Janeček, v němž se nezapře jeho zkušenost z butiků v Pařížské ulici. Prostor inspirovaný stylem art deco tvoří v pražské Pštrossově ulici oázu elegance, doprovázenou nejen sladkými a slanými věnečky z Janečkovy dílny, ale také sklářským uměním Františka Jungvirta. Vychutnat si věnečky v moderní mini verzi a prohlédnout si vystavená díla talentovaného skláře a kreativního ředitele české značky KLIMCHI mohou hosté od 11. dubna, kdy Boutique Věnečky Janeček otevřely veřejnosti své dveře poprvé.

Výlet do Bordeaux

Vinný bar Lot of Wine, který najdete v samém srdci Prahy – v Týnu, pořádá ve čtvrtek 28. dubna degustaci vín z Bordeaux. V ceně 590 Kč je sedm vzorků vín z organických vinařství a malé občerstvení. A co přesně ochutnáte? Vína Château Grand Launay Sauvignon Gris 2020, Pierre-Henri Cosyns Le Blanc 2019, Château Moulin de Peyronin Blanc 2020, Château de Lisennes 7 Hectares Rosé 2020, Château de Lisennes 7 Sans 2020, Château Bernateau Baies de Bernateau 2018, Le Puy Emilien 2019. A k tomu francouzské delikatesy v podobě křupavé bagety, foie gras s fíkovým chutney, klobásky a cornichony.

Jarní hostina

V karlínském KRO Bistro & Baru obměňují menu každou sezonu a nejinak tomu bylo i tentokrát. Oblíbené stálice na menu jako hovězí tatarák, smažené kuře v housce nebo tempeh zůstávají, kuchaři je jen vyladili pro aktuální roční období. Vedle nich se však na menu objevily i naprosté novinky. Například pečené hovězí na kopru, pečená karotka s pyré z fermentované mrkve, sýrem v popelu, pistáciemi a estragonem nebo okurkový salát s tzatziki labneh, fermentovanými ředkvičkami, hořčičným semínkem a koprem.

Víkendové hody bez práce

Wevar, cloudová kuchyně gastroaliance Together, připravuje na každý víkend jinou akci. Do konce dubna proběhne oblíbený sushi víkend (22.-24. dubna) a závěr měsíce bude patřit pekingské kachně (29. dubna – 1. května). V boxu najdete kachní prsa, restovaná stehna, čerstvou a nakládanou zeleninu, hoisin a švestkovou omáčku, sezamové palačinky a restovanou rýži. Pokud jste z Prahy, je Wevar jednoduchým řešením pro víkend bez vaření.

Brněnské radosti I.

Brněnský podnik 4pokoje představil nejen nová jídla a koktejly, ale také nový koncept. Původní nonstop s komplikovaným menu zkrátil provozní dobu a zjednodušil menu, které je rozdělené do tří přirozených pásem: ráno, poledne a večer / noc.

Novou hvězdou snídaňové nabídky je vegetariánský Baby Benedikt s baby špenátem a pestem ze sušených rajčat. K pravé snídani šampionů patří Mimosa, ranní menu nabídne ale i Bloody Mary či nealkoholický Raspberry Midsummer Tea. Obědy nadále zachovávají rovnocený poměr masových a bezmasých jídel a po nich následuje pauza před večerním provozem.

Ten spolu s nastupující nocí tvoří prostor pro kreativitu barmanů. Nápojové menu obsahuje 15 koktejlů, z něhož vypíchneme čepované Čepíto (rum s griotkou, sherry a limetkou), Pornstar maliny (whisky, malinové pyré, jablečný mošt, kapka kouřové whisky a vanilka) a Oh My Tai (applejack, bourbon, amaretto, broskvový likér, hruškové pyré, citronový fresh, demerara sirup a walnut bitters). Ani večer vás zde nenechají o hladu. Na výběr jsou tři velká jídla – steak, vegetariánský burger a sendvič s roastbeefem – a několik menších tapas.

Brněnské radosti II.

Nové koktejlové menu představil také Bar, který neexistuje. Obsahuje 23 drinků, které provází prvorepublikový detektivní příběh o záhadném zmizení. Koktejlový lístek má tak podobu detektivova zápisníku a je bohatě ilustrovaný grafickými kolážemi a kresbami. Rozuzlení příběhu však spočívá na hostově fantazii a jeho interakci s obsluhou.

Hosté nicméně nemusí jít nutně po detektivní stopě, ale mohou si prostě vychutnat koktejly z nabídky. Například Dvě mouchy jednou ranou (vodka infuzovaná nahrubo namletou kávou Hoax Coffee a meruňkovým pyré, meruňková brandy, kávový likér Tia Maria, cukrový sirup a Angostura bitters), Smysl života (kopeček čajovo-grepového sorbetu doplněný cavou, grepovou limonádou a grepovým likérem) nebo Baron Ignácio (rum, sherry, vermut, třešňový a pomerančový likér a pomerančové bitters), který zraje v dubovém soudku.

Svátek růžových vín

V neděli 1. května se v prostorách Svatováclavské vinice a přilehlé Ville Richter bude konat svátek růžových vín. Jde o již tradiční akci, při níž můžete vybírat z více než 100 moravských a českých rosé a zároveň se o nich pobavit se samotnými vinaři. Převažovat budou mladá, svěží vína z ročníku 2021, mezi prezentovanými víny se však najdou i starší ročníky nebo oblíbená šumivá vína.

Natural Wine Fest

Ani Brňané nebudou ochuzeni o svátek vína. V sobotu 30. dubna proběhne v Tržnici Brno druhý ročník Natural Wine Fest. Těšit se můžete na naturální vína přímo od vinařů, skvělé jídlo a atmosféru dokreslenou hudbou z vinylů. V ceně vstupenky je neomezená konzumace vín z několika desítek vinařství, ale také cideru či fermentovaných nápojů od Euforie. Organizátoři slibují i několik podpultovek, na které člověk jen tak nenarazí.

Vinná zastávka

Při procházce centrem Prahy jednomu vyhládne a krátký odpočinek se také hodí. Ideálním místem na občerstvení se je podnik Bonviván v Dušní 15. Tento chlebíčkový bar má otevřeno již od rána a osvěží vás nejen dobrým chlebíčkem, ale také sklenkou vína či šampaňského. Kromě chlebíčků a vína je v nabídce také káva, domácí dezerty a další delikatesy.

Hříšně, ale zlehka

Také při procházce pražskou Kampou na vás číhá pokušení, tentokrát v podobě dezertů Ivety Fabešové. Ta má svou cukrárnu v přízemí Werichovy vily, kde to nyní hraje barvami. V nabídce jsou totiž nové jarní dezerty plné ovoce. Například Malinový prsten plný malin ve formě cremeux, mousse, compoté i polevy. Dalšími novinkami jsou Růže (vanilkové crème brûlée, vanilková ganache, vanilkový piškot) a Milky way (mléčná rýže, slaný karamel, kokosová pěna). Každý dezert skvěle doplní italská káva značky L’OR, jíž je Iveta Fabešová ambasadorkou.

Zvěřinový brunch

Pražská restaurace Deer obměnila své brunch menu. Na něm nesmí chybět vejce Benedikt či anglická snídaně, za vyzkoušení stojí také speciální Deer snídaně. Ta sestává z grilované zvěřinové uzeniny salsiccia, restovaných hub, omelety s bylinkami, pečené slaniny a bramborových rösti. Pochutnají si i vegetariáni, a to na zauzeném a grilovaném tempehu, vaječné omelety, avokáda, restované kořenové zeleniny, hlívy královské, listového salátu s rajčaty a červené řepy.

Jen růžová to může být

Po úspěchu Bohemia Sekt ICE přichází společnost Bohemia Sekt s variantou PiNK!. Růžový sekt určený k servisu na ledu potěší milovníky malinových tónů. Podle výrobce si jej nejlépe vychutnáte ve vinné sklenici plné ledu a chuť vína podtrhněte lístkem máty a několika čerstvými malinami.

Na žízeň

Plzeňský pivovar Proud přivítal jaro několika novinkami. Řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA – batch #08, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux, a Barrel Aged Brut IPA – batch #09, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po bílém víně Pinot Blanc. Nové je také pivo Veer – West Coast IPA s vůní citrusů a tropického ovoce.

Průřez nabídkou

Asijská restaurace PRU58, kterou najdete v pražských Holešovicích, nabízí večerní menu rozdělené do čtyř sekcí: street food, vegetariánská, flexatariánská a sushi. Pro ty, kdo by rádi ochutnali průřez celou nabídkou, je tu ještě možnost degustačního menu, a to v počtu šesti, sedmi nebo osmi chodů. Ochutnat tak můžete například uzeného pstruha s pomelem a yuzu, gyozy s úhořem, salát Som Tam se zelenou papájou, výběr sushi či softshell kraba s chilli.

Sladké mámení

Restaurace U Prince, situovaná na Staroměstském náměstí v Praze, hlásí dva nové dezerty v nabídce. Prvním z nich je vejce, které tvoří čokoládový mousse s vanilkou s maracujo-mangovým žloutkem a celé je potažené čokoládou. Druhým je malinové srdce s hořkou čokoládou. Kdo však sladké nemusí, toho U Prince lákají na svou další specialitu, humří krém.