fbpx

Proč umění? Pro čumění!

  • Monika Maršálková

Můžu se v galerii smát? A musím za uměním chodit do galerie? Nejen na tyto otázky se dozvíte odpověď v pražské galerii Atrium na Žižkově, kde je od 20. dubna 2022, vždy od středy do neděle, otevřená interaktivní expozice Pro(č) umění? Stejně jako název, který si každý může vyložit po svém, je hravá i samotná výstava. Za tímto uměním tedy do galerie rozhodně vyrazte, možnost máte do 25. září 2022.

Vychutnat si estetický zážitek, něco se dozvědět a stát se součástí výstavy? To vše se vám splní v jediné místnosti, a navíc zadarmo. Projekt Pro(č) umění? je interaktivním výstavním průvodcem výtvarným uměním, který nejen vystavuje díla současných českých a slovenských umělců a umělkyň, ale také odpovídá na otázky týkající se umění a každodenního života. Rovněž je prostorem, kde lze uplatnit svou kreativitu, a pomocí materiálů, jež jsou na místě k dispozici, něco vytvořit. Pokud následně v galerii své umělecké dílo zanecháte, stane se součástí expozice.

Pro(č) umění?, foto: Monika Maršálková

Výstavní projekt, jehož kurátorem je Fuzcik, vznikl ve spolupráci se Slovenskou národní galerii. Pro(č) umění? vychází ze stejnojmenné publikace, za níž stojí mezinárodní vzdělávací platforma Máš umělecké střevo? Myšlenkou projektu je propojení galerijních a vzdělávacích institucí. Cílem je změnit přemýšlení veřejnosti o smyslu a významu umění. Zkrátka nedělat z umění vědu. Umění má být radost a Máš umělecké střevo? se snaží podporovat tvůrčí schopnosti a rozvíjet kreativu ve společnosti. Výstava je tedy vhodná jak pro děti, tak dospělé. Pro školy, ale i veřejnost jsou k dispozici také pracovní listy, za kterými opět stojí Máš umělecké střevo? a jejichž ilustrace má na svědomí umělec Kakalík.

Umění může být úplně všude a v této galerii to platí dvojnásob. Na výstavě si lze vlézt i pod stůl, a přece tam něco najdete! Expozice zahrnuje mimo jiné model současného města, který vytvořila umělecká dvojice Jiří Franta a David Böhm pro knihu Město pro každého. V něm je možné nalézt spoustu uměleckých děl a uvědomit si, kolik umění se ve městě skrývá.

Pro(č) umění?, foto: Ivan Svoboda

Nad otázkou, jestli může být umělcem každý, případně co potřebuji k tomu, abych mohl tvořit, se zamýšlí umělec Kakalík, autor komiksů se žlutým kuřetem. Také možná zjistíte, nakolik rozumíte fotografiím Lucie Scerankové a jestli jim vůbec rozumět musíte. Mimochodem, jak si představujete, že by měli vypadat kustodka či kustod? I ti jsou totiž součástí výstavy.

Mezi další umělce, kteří přispěli svým dílem jsou Eva Jiřička, Krištof Kintera, Daniela Krajčová, Aleš Novák či Rafani. Součástí expozice je také několik televizí, kde lze zhlédnout například performanci mezi stromy.

Pro(č) umění?, foto: Petr Machan

Expozice Pro(č) umění? si rozhodně zaslouží širší pozornost. Hravou formou odpovídá na otázky týkající se umění, na které vám možná ve škole ani doma neodpověděli. Zároveň nabízí prostor k dalšímu zamyšlení. V galerii Atrium na Žižkově se rozhodně nebudete nudit a možná nakonec zjistíte, že i vy máte umělecké střevo!