fbpx

#vikydoporucuje: Dian

  • Viktor Šolc

Máte rádi Asii? A mohli bychom to vidět? Mohli! Tentokrát se společně vydáme do moderní asijské restaurace Dian. Najdete ji v pražské byznys zóně Brumlovka, konkrétně na adrese Vyskočilova 4. Z centra města je to dál, ale za menší zajížďku ten zážitek stojí. Navíc je podnik situovaný přímo v jedné z administrativních budov Brumlovky, takže hned vedle se nachází veřejné parkoviště. To osobně považuji za příjemný benefit.

Restaurace vznikla na jaře 2021, tedy v období pandemie, kdy etablovat nový podnik bylo ještě složitější než jindy. Během prvních dní proto fungovala jen zahrádka. Na druhou stranu, přestože byl Dian v té době nováčkem na české gastroscéně, jeho majitelé představují lety a dalšími dvěma provozy prověřenou značku. Za podnikem totiž stojí bratři Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc, kteří provozují úspěšné restaurace Gao Den a Taro. Do chodu všech svých restaurací se osobně zapojují, a tak je vždy můžete v jednom ze tří podniků potkat. I my jsme měli to štěstí.

Po příchodu nás personál usadil ke stolu a my si mohli oddechnout. Přestože je restaurace rozlehlá, s velkou kapacitou a dostatkem stolů, skoro všechny byly obsazené. Proto raději nespoléhejte na volné místo jako my a udělejte se rezervaci. Dominantou podniku je otevřená kuchyně, kde je znát velmi organizovaný ruch. Pokud tedy chcete nahlédnout kuchařům pod ruce, zarezervujte si stůl v této části podniku. Pokud naopak toužíte po větším klidu, bude pro vás perfektní zadní část.

Ujímá se nás příjemná obsluha a vysvětluje koncept restaurace. Ten vychází ze způsobu stolování v Asii, tedy veškeré pokrmy se servírují doprostřed stolu a jídla jsou připravená tak, aby se dala snadno sdílet se spolustolovníky. Na stole jsou tedy založeny malé talířky, hůlky a příbory. Zůstává na vás, jaký nástroj si na konzumaci zvolíte.

Menu je rozdělené do tří částí, na studené, teplé a sladké pokrmy. Nejprve volíme tři studené předkrmy a šest teplých jídel jako hlavní chody. Avšak po následné konzultaci s obsluhou, zda je vůbec v lidských silách všechno sníst, jedno z vybraných jídel škrtáme. Zatímco v kuchyni pracují na naší objednávce, my si vychutnáváme sklenku výborného rakouského sektu, který nás příjemně navnadil na večeři.

Poměrně rychle se k nám dostává první kolo pokrmů: letní rolky, losos a salát. Vše má perfektní chuťový balanc, zejména oceňuji dokonalou vyváženost pikantnosti salátu. Jeho palčivost je tak decentní, že si jej zamilují i ti, kdo pálivé běžně nevyhledávají. Druhé kolo tvoří kořen taro, knedlíčky gyoza a krevety. Obsluha nám doporučuje, v jaké pořadí si máme pokrmy dát – s ohledem na výraznou chuť knedlíčků si je máme nechat na závěr.

Do třetice přichází bao se smaženým kuřetem a mušle sv. Jakuba. Užívám si a objevuji autentické chutě a suroviny asijské kuchyně. Znáte například bahnatku? Nebojte, já do dneška také ne. Jde o asijskou bylinku s vůní a chutí po limetkách a římském kmínu.

Restaurace má v nabídce také koktejly a hned několik z nich je dokonce nealkoholických. Drinky jsou podobně jako jídla směřovány do asijských chutí. Určitě některý z nich vyzkoušejte. Jsou osvěžující a ani byste nepoznali, že jsou bez alkoholu. Sladká tečka na závěr? Ano, zvládli jsme. Mango sorbet s kokosovou drobenkou byl na trávení ideální, ale jinak musím uznat, že jsem byl rád, že jsme dali na doporučení a jedno z jídel vynechali. Jednak se máme proč vrátit a jednak jsem úplně plní. S doprovodem diskutujeme, kdo byl naším favoritem v každém kole. A je hezké, jak se vlastně neshodneme. Na čem jsme se ale shodli, že jsme tu nevečeřeli naposledy.


Kdo je Viktor Šolc?

Moje osoba je s gastronomií spojená od útlého dětství. Odmala jsem měl možnost dívat se pod ruce babičce, která provozovala hospodu v Českém ráji. Ovlivnilo mě to natolik, že jsem se ve svém vlastním studiu zaměřil na gastronomii. Školství a píle mi přály, a tak jsem měl příležitost učit se a sbírat zkušenosti v nejlepších provozech své doby a nechat se vést tehdejšími gastro velikány. Díky tomu jsem měl možnost si rozšířit obzory ve všech oblastech gastronomie – v jídle, víně i koktejlech.

V současné době podnikám v oblasti dovozu a distribuci nápojů pro gastronomické podniky, a tak se mé návštěvy různých konceptů, stylů a provozoven staly denní rutinou. I proto mám příležitosti ochutnávat, zkoušet a zkoumat všechny možné dobroty. Práce se přelévá i do koníčka a projevuje se i při cestování. Řekněme že každý můj výlet je nějak spojený i s gastronomií… Budu rád, pokud vás tip zaujme a výsledný zážitek potěší.

Váš #Vikydoporucuje 

Úvodní fotka: Dian