fbpx

Novinky z gastronomie – květen 2022

  • Soňa R. Hanušová

Tento měsíc nás čeká skutečně bohatá úroda gastronomických zajímavostí a novinek. Řada podniků zahájila svůj provoz a ty již fungující obměnili svá menu a lákají na plno dobrot. Také se rozbíhá sezona food eventů a různých festivalů. A v neposlední řadě už víme, kdo je nejlepším barmanem pro letošní rok a kdo pojede reprezentovat Českou republiku na globální finále do australského Sydney.

Podruhé nejlepší

Nejprestižnější světová barmanská soutěž Diageo Reserve World Class už brzy bude znát svého vítěze. O něm se rozhodne během globálního klání v australském Sydney, které proběhne v září letošního roku. Mezi nejlepšími barmany světa bude i ten z Česka a po národním finále, které se odehrálo v prostoru Pražské křižovatky, už víme, kdo bude naši zemi zastupovat. Českým vítězem se podruhé stal Vítězslav Cirok, který momentálně pracuje jako bar manager Becher’s Baru v karlovarském hotel Pupp. Cirok na této soutěži reprezentoval českou barovou scénu už v roce 2015, tehdy skončil na třetím místě. Snad tedy tentokrát dosáhne až na samotné zlato.

Vitaminová nálož

Microgreens, výhonky zeleniny sklízené těsně po rozvinutí prvních lístků, představují nutriční bombu plnou zdraví prospěšných látek. Díky tomu jsou nesmírně populární a například oblíbenými výhonky hrášku zdobí své pokrmy celá řada restaurací. Microgreens si můžete dopřát i doma, a to přímo od pěstitele. V Praze je seženete například v nové vertikální farmě Sprout & Leaf ve Pštrossově ulici. Zatímco vám majitelé Jakub Fojt a Corey Cowger budou připravovat vaši objednávku microgreens, vy si vychutnejte kávu. Prodejna je totiž kombinovaná s espresso barem.

Buď Laska

Ve vranovském Grandhotelu Sluchátko, který provozuje gastroskupina Lidi z Baru, našlo přechodný domov 74 Ukrajinců. Z toho také 22 žen, s jejichž pomocí Lidi z Baru nyní otevřeli autentickou ukrajinskou restauraci Buď Laska. Podnik se nachází přímo v prostorách hotelu a na menu najdete pokrmy jako vareniky, holubce, mlynci či kyjevský kotlet. Čtveřici vybraných receptů pak doladili známí šéfkuchaři, a sice Ron Winkler z food trucku Eggo, Šárka Divácká z cukrárny Sorry – pečeme jinak, Hugo Hromas a Jiří Zajíček.

Za středomořskou kuchyní

Na speciality středomořské kuchyně nemusíte za hranice, stačí zajet do Průhonic. Zde se nachází restaurace Hliněná bašta, která pod vedením šéfkuchaře Hynka Vávry představila nové menu pro nadcházející letní sezonu. Pro horké dny bude připravena studená polévka gazpacho, která doplní jarní hit v podobě lahodného chřestového krému. Jedničkou mezi předkrmy zůstávají pečené krevety s chilli a mangem. Milovníci salátů mohou vsadit na čočkový salát s marinovanou okurkou a tuňákem či na salát z čočky beluga s lososem.

Bohatá je také nabídka hlavních pokrmů, v níž nechybí italské linguine s mušlemi a bílým vínem, tagliatelle s hovězí svíčkovou, sušenými tomaty a pecorinem či stále oblíbenější fregola sarda. Hlavním hitem Hliněné bašty nadále zůstávají mořské ryby, ať už mořský vlk, pražma, mořský ďas, losos, tuňák či treska. K nim se podává jednoduchá příloha ve formě opečené zeleniny, hráškových lusků či batátového pyré. Labužníci a gurmeti mohou požádat o upečení vybraného humra z akvária či ochutnat další novinku v podobě malých grilovaných humřích ocásků servírovaných s limetkovou majonézou a domácí bagetou.

Chřestová sezona

Období jara je spojené s chřestem, kteří mnozí považují za dokonalou lahůdku. Menu restaurací je pak této čerstvé zeleniny plné a nejinak je tomu i letos. Chřest tak můžete ochutnat například v pražském bistru KRO Kitchen na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde vám ho nabídnou v grilované podobě s pečenými bramborami a teplou tatarkou. V sousedním KRO Coffee pak lákají na výtečná vejce Benedikt, tentokrát s marinovaným lososem a chřestem.

Chřest se podává i v holešovické restauraci PRU58. Do 28. května zde můžete ochutnat celé chřestové menu – buď po jednotlivých pokrmech nebo ve zvýhodněné tříchodové degustaci. V nabídce najdete dva předkrmy: potočák a chřest (miso holandská espuma, spálená brambora, chřest, ryba) a chřest a mušle (mizuna, yuzu kosho, svatojakubské mušle, lanýž chřest). Dále chřestovou polévku a dva hlavní chody: Hirame a Asapura (halibut, tempura, kewpie, togarashi) a kari s krevetami (chřest, zelené kari, krevety, kokos, thajská bazalka, rýže).

Bar pod širým nebem

Manifesto Market na Andělu představuje prostor, kde se střetává řada gastronomických konceptů. Open air food market nabízí to nejlepší ze světového street foodu a nyní Manifesto představilo i vlastní značku koktejlového baru. Vybrané pokrmy tak můžete zapít některým z místních signature koktejlů. Například Awaken, kombinací vodky, rajčatové vody infuzované pomerančem a toniku, či Wanderlust, spojením tequily, mezcalu a cordialu z červené řepy. K dostání jsou také nízkoalkoholické a nealkoholické koktejly.

250 let Veuve Clicquot

Značka šampaňského Veuve Clicquot letos slaví 250. výročí svého založení. Při té příležitosti uvedla na trh novinku, jež zaujme designové nadšence. Představujeme kolekci šampaňského Veuve Clicquot s balením v podobě retro ledničky SMEG. K dostání je v růžové a žluté variantě, podle vína ukrytého uvnitř. Šampaňské v miniledničce vydrží nachlazené až dvě hodiny. Ale kdo by k vypití láhve tak dlouhou dobu potřeboval…

Za Prahu

Špičková gastronomie už dávno není jen výsadou Prahy či Brna. Skvělé restaurace najdeme i v dalších větších městech a nejen tam. Například v Nebřenicích u Prahy otevřel italský restauratér Riccardo Lucque svůj v pořadí již osmý podnik, La Bottega Oaks Deli Bistro. Šéfkuchařem je Jan Kliment, který získal své zkušenosti především v restauracích Allegro a CottoCrudo pražského hotelu Four Seasons. Nejnovější La Bottega následuje konceptu svých starších sourozenců, představuje tedy kombinaci prémiového bistra a obchodu s prvotřídními italskými produkty a surovinami. Denně zde nakoupíte čerstvé pečivo, domácí dezerty, těstoviny, pinsu, stařené steaky, italské sýry, salámy, delikatesy a ochutnáte z široké nabídky italských vín.

Sladká tečka

Pražská restaurace Deer láká na nové signature dezerty. Na menu se tak objevily Vejce (mousse z bílé belgické čokolády, marakujový žloutek, vanilka, čokoládový korpus), Srdce (mousse z hořké belgické čokolády s lísko-oříškovým krémem, maliny, čokoládový korpus) a Harmonie (pistáciové brownies, maracuja panna cotta, pistáciové pyré, citronový meringue). Podnik každý den nabízí také výběr z vlastních pralinek či makronek.

Za fine diningem do Teplic

Teplická restaurace J&J, jež je součástí severočeské gastronomické sítě Lagarto, představila nové večerní degustační menu. Šéfkuchař Roman Čaník poskládal pět pokrmů, které someliér Jan Lucák doplnil o vinné párování. Samotná pětichodová degustace vyjde na 648 korun a těšit se můžete například na amuse bouche v podobě čočky na kyselo či hlavní chod kuře à la bažant s kedlubnovou raviolou a lanýžovým sýrem. Buchtičky coby dezert pak napoví, že celé menu tvoří důvěrně známé pokrmy, které však v J&J posouvají na fine diningovou úroveň.

Návrat Tří Grácií

Pražská vinárna Tři Grácie se vrací na scénu. Komorní podnik otevřený v polovině 60. let 20. století býval vyhlášeným místem, kam na víno z valtických vinných sklepů chodila celá řada hereckých osobností. Nyní se po rekonstrukci mění na restauraci, která vedle vín sází na českou gastronomii. Jako předkrm či chuťovky k vínu poslouží variace předkrmů v podobě tapas, sušená masa a klobásy, domácí hovězí tatarák ochucený balsamikem a olivovým olejem, jemná paštika z kuřecích jater, svěží tatarák z marinovaného lososa podávaný s avokádem či roastbeef z vyzrálého hovězího s domácí tatarkou.

Inspirace českou kuchyní se nezapře ve výběru hlavních chodů: jelení guláš na červeném víně s jalovcem, pečené vepřové koleno, steak s pepřovou omáčkou, baby kuřátko s bramborovou kaší či burger s trhaným kachním masem s pěnou z červeného zelí. Komu zbyde místo na dezert, ochutná domácí větrník s jahodami, karamelem a smetanou.

Až se léto zeptá…

Značka prosecca Mionetto přichází s novinkou, Mionetto Biologico. Víno vzniká z hroznů vypěstovaných bez použití chemických přípravků nebo syntetických hnojiv. Jiskřivé prosecco s dlouhotrvajícím perlením spojuje jemnou vůni květů akácie s výraznou chutí zlatého jablka, ananasu a pomeranče. Skvěle se hodí jako aperitiv nebo v kombinaci s bílým masem, rybami a risottem.

Naostro

Ve Zloníně za Prahou otevřela koncem loňského roku nová restaurace. Po dlouhé zkušební době nyní Zlonínský Dvůr hlásá do světa, že má otevřeno v ostrém provozu. Hosté mohou ochutnat šest dní v týdnu polední menu či večerní à la carte menu. Z předkrmů je majitel a šéfkuchař v jedné osobě Kamil Opelka nejvíce pyšný na hovězí tatarák s okurkovým relishem a hovězí roastbeef na chlebu s kaparovou majonézou a cibulovým chutney. Z hlavních chodů pak zmiňuje pomalu dušený hovězí karabáček na červeném víně či telecí pavouček s bramborovými noky. Nejoblíbenějším pokrmem dosavadních hostů pak je hovězí hamburger z bio angusu, cibulového chutney, jalapeños, cheddaru, uzené majonézy, slaninového chipsu a hranolek.

Ranní káva

Představte si kávu, která vám na jazyku vykouzlí chuť rozpuštěného karamelu nebo hořké čokolády. Přesně takovou kávu vytvořila francouzská značka L’OR. Novinky L’OR Espresso flavours Chocolat a L’OR Espresso flavours Caramel (obě v podobě kávových kapslí pro Nespresso) v sobě ukrývají přírodní čokoládové, potažmo karamelové aroma. Vaší ranní kávě pak dodají jemně nasládlou chuť.

S chutí!

Značka Božkov rozšířila řadu svých ochucených tuzemáků o další příchuť. Po kávě či mandlích, které získaly u konzumentů velkou popularitu, přichází lískový oříšek.