fbpx

Obrazem: Zenga

  • Soňa R. Hanušová

Salmovský palác na Hradčanském náměstí v Praze se po třech letech opět otevírá návštěvníkům, a to výstavou Zenga. Národní galerie v ní poprvé představuje část své unikátní sbírky japonské zenové malby Kaeru-an (Z žabí chýše), kterou instituci v roce 2019 daroval nizozemský umělec a sběratel Felix Hess.

Svou první zenovou malbu koupil nizozemský sběratel v roce 2002. Položil tak základ sbírce, která se do roku 2019 rozrostla na 570 děl pokrývajících období 15.–20. století. Takto ucelená kolekce zenbuddhistické malby a kaligrafie je minimálně v evropském prostředí ojedinělá. Pravděpodobně se dokonce jedná o největší sbírku mimo Japonsko vůbec. Kromě převažujících svitků obsahuje také drobné keramické předměty či párový paraván. Felix Hess některé objekty věnoval amsterdamskému Rijksmuseum, většinu sbírky, konkrétně 526 děl pak věnoval pražské Národní galerii. Není třeba dodávat, že tento dar významně rozšířil fond asijského umění Národní galerie.

Zenga, doslova zenové obrazy, jsou pevnou součástí zenového buddhismu. Malba i kaligrafie sloužily k meditaci i soustředění. Dílo se vyznačuje stylovou čistotou a tvarovou i barevnostní úsporností, avšak nerezignuje na autorskou originalitu. Kromě práce s tuší a rozdílných technik zahrnují i pestrou škálu témat od vážných až po humorně odlehčená. Na výstavě v Salmovském paláci se tak objevují svitky s tématem smrti, ale také roztomile vtipný žabí samuraj. Vystavené svitky tak v celé šíři odhalují evropskému divákovi filozofickou i estetickou hodnotu japonských zenových obrazů.

Jednoduchost projevující se v obrazech chtěly Markéta Hánová a Jana Ryndová, ředitelka a kurátorka Sbírky asijského umění NGP, promítnout i do architektonického řešení výstavy. Markéta Mráčková a Barbora Šimonová ze studia Cosa vytvořily prostředí, jež souzní nejen s vystavenými malbami a předměty, ale také se audio prvky. Pro návštěvníky tak vznikl prostor, který přímo vybízí k meditaci za zvuku flétny šakuhači, zurčícího vodopádu či žabího kvákání. Celková atmosféra, jejíž kontemplativní ráz je ještě podpořený tlumeným osvětlením, nechává zapomenout na každodenní starosti a mysl se může soustředit na přítomný okamžik.

Zenga volně navazuje na již ukončenou výstavu Buddha zblízka ve Valdštejnské jízdárně. První část sbírky Kaeru-an je v Salmovském paláci k vidění do 2. října 2022, poté se výstava obmění a představí další část z této kolekce. Do budoucna pak v pražské Národní galerii vznikne stálá expozice věnující se asijskému umění.

Součástí výstavy je také doprovodný program. Kromě klasických workshopů a komentovaných prohlídek si v průběhu července až září můžete zajít zacvičit jógu na terasu Schwarzenberského paláce. Protáhnete tělo a zklidníte svou mysl od rušivých myšlenek s výhledem na celou Prahu. Vybírat můžete z ranních či večerních lekcí, zakoupením vstupenky navíc získáte vstup na výstavu Zenga zdarma. Kompletní program letních lekcí najdete zde.