fbpx

Novinky z gastronomie – červen 2022

  • Soňa R. Hanušová

Letní období se obvykle vyznačuje dovolenkovým tempem, kdy vše zpomalí a zleniví. Ne tak letos a ne gastronomie. Ta stále překypuje a překvapuje novinkami, které stojí za hřích nebo aspoň za zmínku. Představujeme, co se na gastroscéně urodilo za poslední měsíc. Čekají vás nové podniky a produkty, limitované příchutě vytvořené na klíč letošnímu létu i sezónní menu. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si následující řádky.

Vyletněné menu v KRO

Karlínské KRO Bistro & Bar obměňuje své menu pravidelně, aby odpovídalo danému ročnímu období a surovinám, jež jsou právě k dispozici v té nejčerstvější podobě. Na jídelním lístku sice zůstávají některé stálice, jejichž základ je vždy stejný, střídají se však sezónní ingredience, které celý pokrm doplňují. Změn se tak dočká například tatarák, který nově obohatí marináda z pečených rajčat a nakládaná šalotka. Smažené kuře v housce pro změnu vyletní pažitková emulze s medvědím česnekem.

Ti, kdo bistro navštěvují už nějaký ten pátek, uvítají návrat jednoho ze signature jídel, hovězí v křenové omáčce. Na lístku se objevuje také několik novinek, například grilovaný květák s omáčkou ze zrajícího sýru nebo vanilkový krém s jahodami. Obměny se dočkalo také koktejlové menu, které nyní nabízí čepované klarifikované Mojito, rebarborový Cosmopolitan či nealkoholickou kombinaci kávy, grepu a bezinky.

S lehkostí bublinek

Až se budete toulat uličkami v centru Prahy, nezapomeňte se zastavit v Lot of Wine a ochutnat šumivé víno Bulles de Bonaguil. Barbora a Daniel Donathovi, kteří vlastní podnik v Týnu stejně jako francouzské vinařství Domaine de Bonaguil, se o něj pokoušeli několik let a teprve letos se vydařilo dle jejich představ. Víno je směsí odrůd Gamay a Chardonnay. Zrálo šest měsíců na kalech a následně dalších osm měsíců v láhvi. Není doslazované ani dosířené a je organické. Pokud pro vás není víno tím pravým, vyberte si z nabídky několika osvěžujících koktejlů, kterými zchladíte horkost slunečních paprsků.

Gin samurajů

Těsně před létem se na trhu objevila druhá edice Ginza Ginu, který původně vznikl jako vzpomínka na Japonsko. Inspirace zemí vycházejícího slunce je patrná i tentokrát, na etiketě se totiž objevuje tradiční samurajská zbroj. Stejně jako v případě první edice stojí za jeho vznikem opět dvojice kamarádů Honza Lidmaňský a Vojta Pospíšil. Hlavní složkou je kromě pro gin povinného jalovce také citrus yuzu, tolik typický pro Japonsko. Na rozdíl od prvotního počinu je v novince použit ve větším množství a mírně se také zvedl obsah alkoholu.

Kyselý jako citron

Společně s létem a sluncem se do boutique Věnečky Janeček přikutálely citrony ze Sorrenta. A jak praví lidová moudrost: když ti život nadělí citrony, udělej z nich věnečky. Roman Janeček tak učinil a limitovaná letní edice je na světě. Pokud máte rádi kyselé, tento kanárkově žlutý dezert si zamilujete.

Na Brno dobrý

Během horkých letních dní to člověka láká spíš ven než do baru. A tak se v brněnská gastronomická skupina Lidi z Baru rozhodla, že když hosté nepřijdou do baru, musí bar přijít za nimi. Kde všude je můžete potkat? Třeba na Špilberku. Žardán, který provozují barmani ze Super Panda Circus, najdete v zahradách hned pod hradem. Zahnat žízeň můžete limonádou, stěžejní částí nabídky jsou pak hravé koktejly. Hlad utiší domácí sendviče s grilovaným či uzeným masem nebo sýrem. Dalším zastávkou je Náměstí Svobody s letním občerstvovacím stánkem nazvaným „Na Brno dobrý“. Kromě něj se kolem Skácelovy kašny rozprostírá šedesát lehátek, na nichž si vychutnáte pivo či jednoduché ovocné koktejly.

Lidi z Baru se o vás postarají také na koupališti Riviéra. Stánek Na Vlně najdete za příznivého počasí v zadní části areálu u splavu, z dálky jej poznáte podle velkého nafukovacího srdce. A nakonec se můžete vydat na Pohořelec, kde najdete venkovní street bar 4pokoje. Menu nabízí desítku klasických i signaturních koktejlů, stejně jako pivo Kosmix a drobné občerstvení ve stylu kanapek nebo chlebíčků.

Netradiční kabelka

Prosecco Mionetto přichází se stylovým party packem, který obsahuje šest lahviček prosecca o objemu 0,2 l. Díky svému praktickému, ale především originálnímu designu, který připomíná dámskou kabelku, bude ideální volbou pro dámské letní večírky nebo pikniky s kamarádkami. Balení je dostupné ve dvou barvách: oranžové, jež obsahuje klasické Mionetto Prosecco, a růžové s Mionetto Prosecco Rosé.

Gin

Distribuční společnost Ultra Premium Brands vydala speciální číslo svého klientského magazínu Warehouse #1 s prostým názvem Gin. Nic jiného v něm nenajdete, zato o ginu se dozvíte i to, co jste ještě nevěděli. Ukáže vám nejen giny z různých koutů světa, ale také možnosti, jak si je vychutnat v rámci klasických i napůl zapomenutých koktejlů, případně jak lze gin párovat s doutníkem, či jej využít jako unikátní ingredienci při vaření. V neposlední řadě nezapomíná ani na prémiové toniky, neboť je to právě kvalita toniku, co podtrhne chuťový zážitek a povznese váš gin s tonikem do nové dimenze.

Grilování bez viny

Grilované maso, sýr nebo zelenina. Kdo si cokoli z toho rád nedopřeje. Ideálně se štědrou dávkou dresinku pro ještě lepší chuť. Pro ty, kdo si hlídají linii, však nemusí grilování představovat kalorickou noční můru. Značka Slim Pasta nabízí hned osm zdravějších a nízkokalorických variant oblíbených dresinků a salátových zálivek. Vyzkoušejte například Barbecue, Česnek a bylinky, Rajčata a bazalku nebo Vajonézu, která je odlehčenou alternativou ke klasické majonéze.

God Save the Queen

Platinové jubileum britské královny Alžběty II. se neobešlo bez řádných oslav. Značka skotské whisky Royal Salute, která vznikla v roce 1953 na počest Alžbětiny korunovace, si při té příležitosti připravila speciální edici whisky. Royal Salute Platinum Jubilee tvoří pouhých 147 kusů, 21 setů po sedmi láhvích, přičemž každá vyjde bezmála na půl milionu korun. Whisky ze zaniklých palíren Lochside, Inverleven, Caperdonich zrála 32 let v dubových sudech a poté dva roky v sudu po Tawny Port – víně, jež se podávalo na korunovačním banketu. Každou z láhví v sadě zdobí etiketa s motivem brože z královniny osobní kolekce. Dřevěné kazety, v nichž se láhve ukrývají, pak odráží barevné spektrum královnina šatníku.

Zdravá pizza

Česká značka Pizza Natura přichází na trh s vlastí řadou zeleninových pizz, které jsou pro všechny, kdo mají rádi zdravější jídelníček. Už samotná těsta zahrnují zeleninu, kterou doplňuje bezlepková mouka. Na výběr jsou tři varianty: Pizza Super Green se základem ze špenátu a cukety spolu s pestem ze zelených oliv, plátky cukety, rajčaty, špenátem a rostlinnou alternativou sýra je ideální pro vegany a ty, kdo nesmí laktózu. Další je Pizza Goat Beet z červené řepy s žampiony, kozím sýrem, jarní cibulkou a medovým balsamikem. Poslední je Pizza Spicy Pumpkin, kdy dýňový základ doplňuje klasické rajčatové sugo, salám Bella Festa, paprika, červená cibule a mozzarella.

Princ mezi absinty

V polovině června se představil nový Prince d’Absinthe. Jde o vysněný produkt farmaceutického chemika Petra Šlechty, kterého uchvátila zelená víla a jeho mysl se navždy ztratila v podmanivých mlhách tohoto nápoje. Tento neobyčejný spirit ho uchvátil natolik, že se studium dochovaných absinthových receptur stalo jeho neutuchajícím koníčkem. Odtud byl jen malý krok k vytvoření receptury vlastní. Název absintu je inspirovaný příběhem Malého prince a jedná se o tradičně pojatou recepturu absintu. S výrobou Petrovi Šlechtovi pomohli palírníci z Landcraft Distillery.

Jako ve Španělsku

Když jsou venku teploty, že by i Španělé odložili svetr, chtělo by to atmosféru jižních států navodit ještě jinak. Recept na španělský laděný podvečer mají v pražském podniku The Bistro, v jehož menu se potkává celý svět. V bistru zaměřeném na tapas, tedy malé porce jídel, které si můžete libovolně nakombinovat, si nyní vychutnáte sangríu. A co k ní? Zkuste hummus s řeckým jogurtem, rolku z bílé ředkve plněnou rybím tatarákem nebo místní bestseller smažené krevety s japonskou majonézou.

V novém kabátku

Cukrárnu Povidloň v Lipně nad Vltavou zdobí nový interiér od ateliéru A8000. Podnik získal jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil na francouzský éclair. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se propsalo také do interiéru cukrárny. Jemné pastelové tóny doplňuje černé moderní logo a lehce pop-artové ilustrace od grafického a designového studia Bechyňský.

Kreolské speciality

Do La Bodeguity del Medio se můžete vypravit nejen za kubánským Mojitem, ale také kreolskými specialitami. Vyzkoušejte například kuře al Aljibe marinovaného v citrusové šťávě. Pokud vás kreolská kuchyně nezaujala, v nabídce jsou i další pokrmy. Třeba chobotnicové carpaccio, kachní prso s parmazánovým rizotem či filet z lososa s fenyklo-kapustovým ragú a kukuřičnou polentou.

Buddha Delivery

Pražská restaurace Café Buddha mění na léto svůj koncept. Pobočku v Norské uzavírá a přechází čistě do světa online gastronomie. Jídlo z Café Buddha si tak můžete nyní dopřát pouze prostřednictvím delivery. Rozvoz však pro tuto restauraci není žádnou novinkou, a tak stávající menu na léto ještě rozšířila. Objednat lze zvýhodněné sety – například vietnamský, který obsahuje letní závitek s kachním masem, Bún bò Nam Bộ a domácí limonádu, dále poké, curry či sushi menu. Pro posezení s přáteli pak můžete využít combo menu pro dvě nebo čtyři osoby.

To nejlepší z ukrajinské kuchyně

Průhonická restaurace Babiččina zahrada nabízí v tomto ročním období nejen ideální posezení v altáncích rozptýlených v zelení porostlé a rozkvetlé zahradě, ale také ukrajinské pokrmy. Majitelem restaurace je Yurij Kolesnik, který v Česku žije již dlouho, ale zároveň provozoval restauraci v Kyjevě. Zaměstnanci z kyjevské restaurace nyní pracují v Babiččině zahradě a připraví vám skutečně autentickou ukrajinskou kuchyni. Vyzkoušíte boršč, kyjevský kotlet či varenyky ve slané i sladké variantě?

Drink na Staromáku

Takřka naproti orloji se nachází hotel U Prince, jehož součástí je hned několik gastronomických konceptů. Ve sklepních prostorech se ukrývá vyhlášený pražský koktejlový bar Black Angel’s, přízemí vévodí restaurace U Prince a úplně nejvýš se nachází střešní Terasa U Prince. Pro aktuální sezónu se restaurace U Prince inspirovala v New Yorku, který je proslulý svými zmrzlinovými poháry. Šéfcukrář Vojtěch Řehák jich tak do nabídky zařadil hned několik, s příchutěmi oblíbených sladkostí jako Snickers, Bounty či Oreo.

Spojení sklepního baru a střešní terasy přichází v podobě maxi koktejlů, které si můžete vychutnat s výhledem na Staroměstské náměstí, které budete mít z výšky jako na dlani. Receptury doladili barmani z Black Angel’s, takže i když se jedná o klasiky jako Mojito, Cuba Libre či Piña Colada, můžete si být jistí jejich kvalitou. Navíc na stůl přichází v originálních servisech – kdy jste naposledy pili drink z mušle nebo sopky?

Pivní novinky z Proudu

Plzeňský experimentální pivovar Proud nezahálí a tvoří jednu novinku za druhou. Během června představil dokonce tři piva naráz.  Prvním je Coffee Sour IPA, spojení chmele a pražené kávy z The Miners přidané během kvašení. Pivo Pepper Your Gose se zeleným lyofilizovaným Kampotským pepřem, solným květem z Kampotu a špetkou rozmarýnu, vzniklo ve spolupráci s českou značkou .pepper..field. Poslední z nových piv, belgický styl Witbier s koriandrem a pomerančovou kůrou, láká k posezení na zahrádce. Chuťově se řadí mezi méně hořká piva, s příjemně nasládlým charakterem, který je vyvážen jemnou kyselostí a mírnou kořeněnou štiplavostí.

Jako křišťál

Vodka Amundsen představila na léto novou limitovanou edici. Obsah láhve zůstává stejný, mění se však její design. Etiketu tak zdobí obrázek mořské zátoky se skotačícími delfíny a zapadajícím sluncem. Nejoblíbenějším drinkem na bázi vodky je Skinny Bitch, stačí zkombinovat panáka vodky a sodu.

Závan exotiky

Kávová oblast Aquiares, která leží vysoko na svazích sopky Turrialba, patří mezi nejstarší kávové farmy Kostariky. Právě odtud pochází káva pro nové kapsle L´OR Espresso Costarica Aquiares Limited Creation. Celohliníkové kapsle, vhodné pro Nespresso kávovary, ukrývají sladkou, ale intenzivní 100% arabiku s modovým aroma a komplexními ovocitými tóny. Náznaky růže, rozinek, vanilky, melasy a mléčné čokolády se objevují postupně v každém doušku.

Do třetice všeho šumivého

Lehké šumivé víno k létu neodmyslitelně patří, a tak není divu, že se v tomto výčtu objevuje hned třikrát. Tentorkát se o novinku postaraly Habánské sklepy, které uvedly svůj vůbec první sekt. Demi Sec z Habánských sklepů má žlutou barvu s jemně zelenými odlesky. Ve vůni jsou cítit květiny a med. Chuť je lehká, svěží, jak se na šumivé víno sluší.

Hořce sladký

Také hořký bylinný likér Magister mění vzhled. Design láhve výrobce zjednodušil a vylepšil o moderní prvky. Spolu s tím uvedl také na trh novinku, Magister Caramel. Tradiční hořká chuť likéru se tak snoubí se sladkostí karamelu. Uvedení nového produktu vychází ze spotřebitelských průzkumů, které ukazují, že karamelová příchuť je mezi konzumenty jednou z nejžádanějších.