fbpx

Vztahové drama Přitažlivost planety Krypton

  • Adéla Ščurková

Knižní debut všestranného a talentovaného supermana Jiřího Mádla dorazil na pulty českých knihkupectví. Sám autor v rozhovorech říká, že napsat Přitažlivost planety Krypton pro něj bylo nevyhnutelným rozhodnutím. Cítil, že chce tento romantický příběh překračující hranice sociálních sítí pustit do světa, avšak zpočátku si ho neuměl představit scénáristicky.

Nemusíte být zrovna zarytými fanoušky Supermana, abyste se někdy nechtěli uchýlit na planetu Krypton. Do světa, v němž byste byli vítáni takoví, jací ve skutečnosti jste. Byť kniha nese právě tento název, neskrývá se za ním domovina Clarka Kenta. Titul odkazuje na stejnojmenné virtuální útočiště v podobě místnosti na xChatu. A právě do této uzamčené místnosti se uchylují hlavní představitelé Martin a Veronika, aby si sem mohli bezpečně odskočit ze světa, ve kterém žijí.

Neobvyklý virtuální vztah dvou mladých lidí trvá s přestávkami několik let. Přestože ani jeden netuší, kdo se skrývá za druhým jménem, oběma toto společné útočiště vyhovuje. Časem mají v sebe navzájem tak velkou důvěru, že se začnou jeden druhému svěřovat se svými životními příběhy. A to zejména s těmi, které nechtějí řešit s nikým jiným a vlastně vůbec o nich ani mluvit nahlas. Protože kdyby se vyřkly, staly by se opravdovějšími než na řádcích chatu.

Martin a Veronika se tak pro sebe navzájem stávají jakousi drogou. Nezbytností, které se ani jeden nechce vzdát, protože ví, že mu virtuální společnost toho druhého dělá dobře. Jejich vztah se postupně prohlubuje v mnoha směrech. Svěřují si nejen rodinné trable, sny či traumata z dětství, ale otevírají také otázky týkající se pocitu domova. S postupujícím věkem a probouzejícími se city a sexualitou se dostávají až k eroticky laděným rozhovorům a kybersexu. Jejich vzájemná dohoda je na počátku zcela jasná: vše je dovoleno, protože se nikdy osobně nesetkají. Přirozená zvědavost a mladistvá nerozvážnost je však silnější, a tak se Veronika jednoho dne rozhodne učinit nabídku na setkání. Zjistit, zda se skutečně setkají, či nikoliv, je již úlohou čtenáře. Avšak můžeme prozradit, že Martin není úplně tím, koho by jednadvacetiletá Veronika čekala.

Dějová linka probouzejícího se vztahu, jenž se odehrává v chatovací místnosti, kopíruje vztahy skutečné a vyvíjí se mnohdy až stejně dramatickou měrou jako v reálném životě. Veškeré románové dění do sebe zapadá a příběh příjemně plyne. Většinou se nezadrhává, i když občas mírně zaškobrtne a čtenář musí o to důkladněji dávat pozor, v jaké časové lince se zrovna nachází. Byť je prostředí obklopující hlavní hrdiny popsáno dokonale, autor se takřka vůbec nevěnuje jejich charakterům. Vzhledem ke spletitosti a dramatičnosti jejich osudů by si to jak postavy, tak i čtenáři zasloužili. Příběhu to jenom škodí. Nejednou totiž čtenář zatouží porozumět tomu, co se skrývá za rozhodnutími hlavních postav. To, co se totiž děje v jejich životech, je natolik intenzivní, že nahlédnutí do jejich mysli by je činilo ještě o něco čtenářsky atraktivnějšími.

Kniha je rozdělená do dvou částí: první Výbuch a druhá Přitažlivost, jež je zmíněna také v samotném názvu. Zatímco Výbuchem děj spíše graduje, Přitažlivostí čtenářovo napětí a pozornost lehce upadá, neboť dochází k rozplétání složitých rodinných vztahů a vlastních obav na pozadí virtuálního vztahu. První polovina knihy je tedy barvitější a silnější než druhá, avšak ta je zase o to zajímavější, ubírá tempo a pomalu spěje do svého závěru.

Pustit se do složitého Veroničina příběhu, který vyvolává spoustu otázek, bylo odvážným krokem. O to víc, když víme, že knihu psal právě muž. Autorovi nelze upřít, že se mu podařilo hezky vykreslit sinusoidu, která je pro lidské vztahy tak charakteristická. Nutno pak také pochválit eroticky laděné pasáže, které jsou velmi citlivě napsány. Nejednou zašimrají v podbřišku, ba dokonce vyvolají touhu po dalších.

Jazyk, který Jiří Mádl používá, je zcela srozumitelný. Občasná hovorová čeština není na škodu a dodává příběhu na autentičnosti, stejně jako chatovací pasáže bez diakritiky. Slova a věty autor pečlivě poskládal, sem tam se dokonce objeví hlubší metafora k zamyšlení. Obálka knihy je moc hezky graficky zpracovaná a jasně dává najevo, že se jedná o romantický příběh. Ovšem neprozrazuje zbytečně moc, aby se čtenář vše dozvěděl až uvnitř knihy.

Knižní debut Jiřího Mádla se tedy vyvedl, což vzhledem k jeho scénáristickému umu není žádným velkým překvapením. Byť je Přitažlivost planety Krypton vcelku příjemným čtením, složitými rodinnými vztahy připomíná tituly autorky Viktorie Hanišové. Na poli současné české literatury má zaslouženě své místo a taktéž si najde své čtenáře. Pokud toto nebude jediná Mádlova kniha (což slibuje, že nebude), mají se čeští čtenáři na co těšit.

Hledáte-li knihu na letní čtení, na cesty či k vodě, sáhněte po tomto románu. Zejména ročníkům narozeným kolem Jiřího Mádla (* 1986) to připomene jejich vlastní virtuální dobrodružství.

70 %

Celkové hodnocení

Přitažlivost planety Krypton

  • Autor

    Jiří Mádl

  • Ilustrace

    Andrijana Trpković, Petra Těthalová

  • Nakladatelství

    Bizbooks

  • Rok vydání

    2022

  • Počet stran

    300