fbpx

Novinky z gastronomie – červenec 2022

  • Soňa R. Hanušová

Léto patří festivalům včetně těch foodie. Proto část novinek pro tento měsíc zasvětíme jim a poradíme, které rozhodně stojí za návštěvu. V horkých letních dnech také přijde vhod ledové osvěžení. Prozradíme, kde a čím se zchladit. Nechybí ani nová menu a další zajímavosti. Opět přinášíme výčet toho nejlepšího, co se v gastronomii za poslední dobu urodilo.

Vymazlené dobroty z KRO Kitchen

Pokud milujete KRO Kitchen jako my, pak zbystřete. Kousek z jejich kuchařského umění si totiž můžete odnést s sebou domů. Grilovací koření na perfektní kuře, hnědé máslo, bez kterého se v KRO neobejde téměř žádný recept, kimchi nebo švestková XO omáčka tak mohou zaujmout místo i ve vaší kuchyni. V nedávné době se sortiment dobrot ještě rozšířil, mezi novinkami najdeme například zázvorovou hořčici, pepřovou omáčku, uzený vývar nebo bramborové placky. Současně s tím udělalo KRO také redesign etiket, takže jednotlivé skleničky vypadají ještě lépe.

Summer Night Food

V sobotu 30. července vyrazte do Hradce Králové pořádně hladoví. Čeká vás tu druhý ročník Summer Night Food festivalu a jak už název napovídá, akce je večerního rázu. Začátek je v pět a jako Popelka končí s půlnocí. Těšit se můžete na vybrané pochoutky světové i tuzemské kuchyně pod širým nebem. Atmosféru Žižkových sadů podtrhne nejen vůně jídla, ale také rozesetá světýlka.

Ready to drink

Již připravené jednoduché koktejly v lahvičkách nebo plechovkách, tzv. RTD drinky, jsou v poslední době na vzestupu. O jejich popularitě svědčí, že se v tomto článku objeví hned třikrát. Jako první představujeme novinku od společnosti STOCK Plzeň-Božkov, která do plechovek uzavřela čtveřici osvědčených kombinací: Božkov Originál & Cola s limetkou, Fernet Stock Bavorák Citrus, Dynybyl Violet Gin & Tonic a Amundsen Vodka & Soda s mátou a bezinkou.

Art Edition

Řemeslná palírna Radlík představila kolekci ovocných pálenek s etiketami, jež vytvořilo deset osobností české výtvarné scény. Svá díla na lahvích destilátů zvěčnili Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Jiří David, Jiří Kovanda, Petr Nikl, Michael Rittstein, Jiří Slíva, Antonín Střížek, Vlastimil Třešňák a Jiří Votruba. Autoři se inspirovali vybranou pálenkou a své emoce výtvarně vyjádřili bez jakýchkoliv omezení. Každá z etiket tak nese jiný rukopis a styl. Celkem vzniklo 150 kusů od každé z deseti láhví. Kolekci lze pořídit jako celek i po jednotlivých láhvích.

Za gastronomií do Teplic…

Restaurace J&J láká na celodenní provoz a tzv. casual fine dining. Vysokou kvalitu v ležérním podání vám zde naservírují ke snídani, brunchi, obědu, odpolednímu snacku či kávě se zákuskem i k večeři. Ať už vás během dne přepadne hlad, nebo jen bude honit mlsná, útočiště najdete právě v teplickém J&J. Kdykoli během dne si můžete dát něco menšího jako domácí vafli se zastřeným vejcem, nebo pořádnou porci jídla v podobě burgeru s trhaným masem.

… nebo do Českého Krumlova

Bistro Topinka opět hlásí otevřeno! Od 1. července má nového provozovatele, kterým je bývalá gastronomická novinářka Darina Křivánková. Psací stroj vyměnila za nože a pánve a v podniku s výhledem na řeku vám ráno naservíruje poctivou snídani a po zbytek dne topinky na několik způsobů. Třeba Středomořskou s pečenými paprikami a sýrem fetou, Šumavskou s farmářským tvarohem a houbami nebo Buržoazní s krémovými míchanými vejci a jemně nastrouhaným letním lanýžem navrch.

Týden s lanýži

Na letní lanýže můžete vyrazit také do Nebřenic u Prahy. La Bottega Oaks Deli Bistro v týdnu od 18. do 24. července připraví speciální menu plné právě lanýžů a smržů. Podávat se bude například hovězí rib eye steak s letním lanýžem, tagliolini s omáčkou ze smržů a sýrem occhiatello nebo květákové cappuccino condimento al tartufo. Sladkou tečkou bude veganský dort z hořké čokolády s letním lanýžem.

Šumivé mámení

Druhou novinkou v plechovce je Avanti Frizzante Bianco. Svěží šumivé víno v praktickém balení, které na rozdíl od celé láhve nezatíží tašku. Plechovku můžete sbalit na piknik, na festival i na výlet. Zvlášť pokud se rozhodnete pro náročnou pěší tůru, bude dosažení cíle vyžadovat menší oslavu.

Slípka Tour

Procházka mezi vinnými sklepy ve Velkých Bílovicích s neomezenou konzumací vín a k tomu delikatesy od vyhlášených šéfkuchařů. Právě takový program slibuje velkobílovická Slípka Tour, která se uskuteční 27. srpna. Pokrmy k vínům napárují Miroslav Kalina, Marek Raditsch a Marek Fitchner. Každý připraví dvě jídla, jež budou servírovat na trase mezi sklepy ve speciálních food stanech. Pochutnáte si například na pečeném kachním prsu na medu provoněném čerstvým tymiánem nebo hovězích líčkách v hříbkové omáčce. A pouze během této akce ochutnáte cuvée Velká červená a bílá Slípka z hroznů z místních tratí.

Rychlá chuťovka

V létě člověk ocení k jídlu spíše něco menšího. Ideálním řešením mohou být chlebíčky, které nabízí podnik Bonviván. Chlebíčkový a vinný bar v centru Prahy nabízí několik variant této ryze české pochoutky. Je libo rybičkový, ředkvičkový, paprikový nebo úplně jiný? Stačí si vybrat. Chlebíčky jsou navíc vždy 100% čerstvé, neboť se připravují průběžně během dne. Bonviván v Dušní navíc otevírá již v osm ráno, a tak se můžete zastavit na snídani nebo malý snack kdykoli během dne.

Ze Mě pořádá Me Ze

Gastronomický projekt Ze Mě proslul svým neotřelým konceptem a jinakostí. Totéž lze čekat od nejnovějšího počinu týmu Ze Mě, kterým je festival jídla, hudby a světla Me Ze. Dne 20. srpna se jeho návštěvníci ocitnou v jedinečné atmosféře odlehlé usedlosti mezi Táborem a Pelhřimovem. Zážitek z celé akce stojí převážně na umění kuchařů Ze Mě, který se spojí s hudebním doprovodem a dalším programem. Zúčastnit se lze například workshopu svěru divokých bylin, výroby kimchi nebo miso pasty.

Letní Benjamin

S novým ročním obdobím dochází v řadě restaurací k obměně menu a vršovický Benjamin není výjimkou. Celý fine diningový zážitek začíná domácím pečivem, které nyní doplňuje vyšlehané sádlo posypané sušenými škvarky. Novinkou na menu je rajče v několika podobách na jednom talíři, dále čerstvý hrášek s úhořem a tymiánem. Hlavní chod představuje křepelka s karotkou, křenem a lískovým oříškem a dezert kombinující čokoládu a tvaroh. Osmichodová degustační večeře startuje vždy v 18:30.

Lehké saláty

Na odlehčený oběd vyrazte do pražské restaurace Deer, kde mají široký výběr salátů. Základem je klasika, salát Caesar, který doplňuje salát inspirovaný italskou kuchyní s mozzarellou di bufala, cherry rajčaty, kečupem z pečených paprik, bazalkou a balsamicem. Dalším favoritem může být salát s lososem, fenyklem, okurkou a koprovým olejem. Pro milovníky masa bude ideální volbou salát s roastbeefem a výčet uzavřeme asijskou variací salátu s řasou wakame, tataki z tuňáka a teriyaki gelem.

Do třetice

Třetí slíbenou RTD novinkou je mix whiskey Jameson a zázvorové limonády s kapkou limetkové šťávy. Stačí plechovku jen nachladit a během okamžiku máte jednoduchý drink úplně bez práce. Ve čtvrtek 28. července v pražské Vile Štvanice navíc proběhne akce, na níž dovozce tuto novinku představí. Organizátor láká kromě whiskey Jameson také na nevšední program.

Full time

Pražská restaurace PRU58 rozšiřuje svou otevírací dobu a přidává snídaně. Hosté si tak mohou ráno vychutnat french toast Hongkong, okonomiyaki nebo vietnamské vafle. Zvolit mohou také tříchodové degustační snídaňové menu. Proměnou prošlo také večerní street food menu, v němž se prolíná asijská kuchyně s tou českou. Co si pod tím představit? Například pekingskou kachnu podávanou s lokšemi.

Grill party

Restaurace Zlonínský Dvůr pojala léto jako jednu velkou party plnou grilovaných specialit. Po venkovní akci na zahrádce, jejímž bestsellerem se stal hot dog s domácím hovězím párkem s bylinkami, cibulovým chutney, okurkovým relishem, kečupem, majonézou, domácí hořčicí a smaženou cibulkou, se majitelé rozhodli událost zopakovat. A ne jednou. Během prázdnin se tak uskuteční party Best of Grill (30. července), Seafood & Beef Grill (13. srpna) a rozloučení s letní sezonou (27. srpna).

Kuchařka do sbírky

Vítězka soutěže Peče celá země Martina Kynstlerová vydala svou první kuchařku. V knize Sladce, slaně, boubelatě najdete všechno, co má ráda. Třeba nivu s hruškami a ořechy. Do každého pokrmu, i do zažité klasiky, se autorka snaží otisknout kus sebe. Jejím cílem nebylo předat manuál na patrové dorty a stavby z perníku, ale jednoduché a efektní recepty.

Další zářez

Kromě vítězství národního kola barmanské soutěže Diageo Reserve World Class se Víťa Cirok mohl pyšnit také výhrou v národním kole Mattoni Grand Drink. Globální finále 11. ročníku, které se odehrálo začátkem července v Karlových Varech, sice ovládl rakouský barman Stefan Haneder, Cirok si však připisuje krásné druhé místo. Vítězný nealkoholický drink s názve The 5 Elements kombinuje perlivou vodu Mattoni, nealkoholickou alternativu rumu, vaječný bílek, mix chilli a šafránu a sirup s příchutí jablečného koláče.