fbpx

Oslaďte si život! Představujeme 15 českých cukráren

  • Monika Maršálková

Každý dobrý výlet by měl být zakončen návštěvou cukrárny. Jestli s tímto výrokem souhlasíte, tak vám článek s našimi tipy, kam zajít na něco sladkého, jistě udělá radost. Vybrali jsme patnáct cukráren a kaváren z celého Česka, které byste na svých cestách rozhodně neměli minout. A pokud jste se zrovna do těchto měst nechystali, teď už máte důvod. Šťastnou cestu!

Votre plaisir / Praha

Praha ukrývá spoustu podniků, které stojí za to. O to těžší je vybrat jen jeden, který poctíte svou návštěvou. My vám to ulehčíme. Doporučujeme Votre plaisir, který najdete v Klimentské ulici. Přestože otevřeli v roce 2019, Michal a Gabriela Hrubcovi se cukrařině věnují už deset let. Specializují se na francouzský styl dezertů, ručně připravených, čerstvých a sezónních. Objednat si u nich můžete také tajemný dort, Le Mystère du Plaisir, připravený na míru vašim chutím.

Future sailors / Brno

Malá cukrářská dílna v Brně kombinuje moderní cukrářské trendy s klasickými recepturami. Nejdůležitějším článkem podniku je cukrářka Tereza Pachtová, která má řadu svých osvědčených receptů, ale zároveň vymýšlí nové inspirované především francouzskými a britskými cukrářskými trendy. Základem jejích dezertů jsou kvalitní suroviny bez přebytečných cukrů a těžkých krémů, takže si můžete pochutnat bez výčitek.

NMcafe / Olomouc

Zákusky, které nejenom skvěle chutnají, ale jsou též pastvou pro oči, lze okusit v olomouckém NMcafe. Za tímto podnikem stojí Tomáš Malý, majitel a pastry chef neboli šéfcukrář v jedné osobě. Těšit se můžete na výtečnou kávu, chutnou zmrzlinu, příjemné prostředí, a hlavně originální zákusky, které vám bude líto sníst. Ale jen do té doby, než si dáte první sousto.

Moccacafé / Tábor

Za zmrzlinou, která dokonce vyhrála ve zmrzlinářské soutěži, vyrazte do Tábora. Jiří Hochman, jenž nasbíral své zkušenosti na zmrzlinové univerzitě v Bologni, říká, že jeho největší školou je každodenní výroba zmrzliny v Moccacafé. Vedle toho zde také připravují dorty a koláče. Pokud zrovna nemáte chuť na sladké, můžete ochutnat jejich chlebíčky, a to buď jednotlivě, nebo si rovnou koupit degustační prkénko se všemi druhy.

Něco sladkého / Valtice

Jste na jižní Moravě, vína už jste přepití a máte chuť na něco sladkého? V tom případě určitě neuděláte chybu, když společně se zámkem Valtice navštívíte i cukrárnu na náměstí. V hezkém prostředí si můžete vychutnat některý z řady luxusních dezertů společně s kávou nebo osvěžující limonádou. Cukrárna také pořádá večery snoubení dezertů s vínem – to kdybyste vína přepití nebyli.

To je Cukrárna. / Hradec Králové

V Hradci Králové nevynechte podnik To je Cukrárna., byť je trochu stranou, mimo centrum města. Pečou zde dorty, připravují zákusky, a hlavně tu vyrábí vlastní zmrzlinu, což za malou zajížďku rozhodně stojí. Je libo klasickou pistáciovou nebo raději neotřelý slaný karamel? Pokud hledáte sladkou tečku na firemní večírek nebo rodinnou oslavu, To je cukrárna. vám s radostí připraví i sladký catering.

Povidloň / Lipno nad Vltavou

V této cukrárně hraje hlavní roli povidloň, tradiční šumavský dezert, který se obtiskl i do názvu podniku. Šéfcukrář Michal Mandys zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly ještě vylepšil a připravuje jej jako francouzský éclair, zároveň ale stále ctí tradici. V cukrárně za vitrínou můžete v přímém přenosu sledovat, výrobu nejen této povidlové pochoutky, ale také spousty dalších zákusků.

Emporio Lagarto / Teplice

Také na severu Čech si lze dopřát něco sladkého na zub. Emporio Lagarto je členem rodiny Lagarto Café, která má pobočky také v Mostě či Chomutově. Konkrétně Emporio Lagarto se nachází v obchodním centru Olympie Teplice a nabízí široký výběr čerstvých dezertů a dortů společně s prvotřídní kávou.

Cafe 8smička / Humpolec

Skloubit umění s gastronomií můžete v humpolecké zóně pro umění 8smička, kde kromě galerie najdete i Cafe 8smička. Zde si pochutnáte na sladkých dortících od Báry Lamačové, které jsou nejen chutné, ale potěší i oko estéta. Každý den tu také pečou domácí kváskové chleby a další slané i sladké pečivo. Nechybí ani zmrzlina či káva z české rodinné pražírny Ala Coffe.

Cukrářství Eklér / Holešov

Budete-li mít cestu do Holešova, kde můžete navštívit například barokní zámek Holešov, zastavte se i v Cukrářství Eklér. Najdete ho v areálu Pánského pivovaru. V Ekléru, který se inspiruje francouzskou cukrařinou, nabízí kromě několika druhů éclair také čokoládové tartaletky, panna cottu a další mňamky. Zchladit se můžete chutnou zmrzlinou a nechybí ani výběrová káva.

Milujeme dorty / Dvůr Králové

Cukrářství Dominika Mervarta, který založil Milujeme dorty už ve svých dvaceti letech, vás rozhodně nezklame. Cukrář tvoří lahodné dezerty, jako jsou špičky, trubičky nebo třeba tartaletky. Hlavní roli tu ale hrají samozřejmě dorty, které peče na objednávku pro různé příležitosti včetně svateb. Dorty ze Dvora Králové budete milovat i vy.

Terezčiny domácí dobroty / Stará Boleslav

Jak už z názvu vyplývá, ve Staré Boleslavi se o vaše chuťové buňky postará cukrářka Terezie Vartová, která vyrábí narozeninové dorty na přání, dezerty a zmrzlinu. V prostředí cukrárny a její zahrádky s výhledem na chrám Nanebevzetí Panny Marie si můžete vychutnat klasické zákusky jako indiánek a větrník nebo Terezčiny originální krájené dorty.

Cukrárna Milano / Lysá nad Labem, Poděbrady, Pardubice

Cukrárna inspirovaná italským Milánem má tři pobočky, a to v Lysé nad Labem, Poděbradech a Pardubicích. V příjemném prostředí všech cukráren si vychutnáte dorty, které pečou i na objednání s sebou, makronky či monoporce. V nabídce mají také zákusky bez lepku nebo s proteinem. Vše je vlastní výroby a samozřejmě z kvalitních čerstvých surovin.

OMNES CAFFE Arleta / Český Krumlov

V rodinné kavárně OMNES CAFFE Arleta v centru Českého Krumlova si můžete z nápojů vychutnat pravou italskou kávu praženou na bukovém dřevě, sypané čaje nebo karibské rumy. Lubomír a Radka Viktorínovi pro vás také připravují dezerty z domácí cukrářské výroby. V nabídce mají spoustu čokoládových pochutin, vyhlášené jsou zejména jejich originální české pralinky.

Sladký časy / Ostrava

Posledním tipem jsou Sladký časy v Ostravě, kde každý den připravují snídaně z čerstvých surovin, bez polotovarů. Tomu sice odpovídá i delší doba přípravy, ale rozhodně se vyplatí počkat. Těšit se můžete na lívance, sladké i slané palačinky nebo třeba sendvič croque madame. Další nabídka se skládá ze zákusků, chlebíčků a upečou vám i dort na zakázku.

Úvodní fotografie: Unsplash