fbpx

#vikydoporucuje: Jelica

  • Viktor Šolc

Dovolenou už máte za sebou, nebo je naopak stále v nedohlednu? Pak pro vás mám tip, jak na jeden den zmizet směrem k Jadranu. Vezmu vás do srbské restaurace Jelica, která se nachází na Praze 5. Tenhle podnik vás vmžiku přenese na jiné místo.

Po vstupu vás okamžitě obklopí srbský venkovský styl, který dotváří nefalšovanou balkánskou atmosféru. Při hezkém počasí vás obsluha usadí primárně na zahrádku, která má velkou kapacitu a různá zákoutí. Také nabízí poměrně značné vyžití pro děti, takže nemusíte mít obavu, že by se za chvíli začaly nudit. Pokud si naopak chcete dopřát klidný romantický večer, prostor restaurace vám umožní i to. Personál tvoří již mnoho let stejní zaměstnanci, kteří pochází ze Srbska. Další střípek vskutku autentického zážitku.

Foto: Jelica

V nabídce hrají prim tradiční srbská jídla jako gibanica (sýrový koláč), polévka čorba nebo kapama (dušené jehněčí se špenátem). Na menu najdete také položku „jehněčí, jak ho dělali naši dědové“. Nezanedbatelná část pokrmů je v bio kvalitě. Vybavuji si z jednoho rozhovoru s majitelem větu: „Vaříme tak, jako si vaříme pro sebe doma. Proto je pro nás kvalita surovin prioritou.“

Z nabídky předkrmů si vybíráme tradiční uzeniny: pršut, sudžuk a slaninu. K tomu již zmíněný sýrový koláč a kukuřičnou bulku se sýrem, gibanica a proja s kajmakem a ajvarem. Vyděsil vás ten název? Nemusíte mít strach, každé jídlo má i českou vysvětlivku. Nečekáme dlouho a první chody jsou již na stole.

Foto: Jelica

Jako hlavní chod jsme zvolili ražniči, telecí mučkalicu a sarmu. Ražniči neboli špíz je v našich končinách již známý, ale co ten zbytek? Pod neobvyklými názvy se ukrývají masové pokrmy. Mučkalica jsou kousky grilovaného telecího masa s paprikou, cibulí a rajčaty, zde podávané s bramborovou kaší. Sarma jsou listy kysaného zelí plněné mletým masem a rýží. Vše je skvěle dochucené. Z nabídky bych ještě rád vypíchnul svatební zelí s šesti druhy masa (čerstvé, uzenina a slanina), které jsme si ale už museli nechat na příště. Jinak by nám nezbylo místo na dezert.

Foto: Jelica

Objednali jsme si baklavu, kterou zde sami připravují. Sladká tečka, jak se patří. V Praze najdete několik restaurací, které nabízí tak autentickou kuchyni, že máte pocit, že se skutečně nacházíte v dané zemi. Jelica mezi ně patří. Po několika minutách vás zdejší atmosféra naprosto pohltí a vy si vychutnáváte tradiční srbsko-balkánské pokrmy.

Rád se sem vracím už několik let a pokaždé si návštěvu užiju. Viky doporučuje.


Kdo je Viktor Šolc?

Moje osoba je s gastronomií spojená od útlého dětství. Odmala jsem měl možnost dívat se pod ruce babičce, která provozovala hospodu v Českém ráji. Ovlivnilo mě to natolik, že jsem se ve svém vlastním studiu zaměřil na gastronomii. Školství a píle mi přály, a tak jsem měl příležitost učit se a sbírat zkušenosti v nejlepších provozech své doby a nechat se vést tehdejšími gastro velikány. Díky tomu jsem měl možnost si rozšířit obzory ve všech oblastech gastronomie – v jídle, víně i koktejlech.

V současné době podnikám v oblasti dovozu a distribuci nápojů pro gastronomické podniky, a tak se mé návštěvy různých konceptů, stylů a provozoven staly denní rutinou. I proto mám příležitosti ochutnávat, zkoušet a zkoumat všechny možné dobroty. Práce se přelévá i do koníčka a projevuje se i při cestování. Řekněme že každý můj výlet je nějak spojený i s gastronomií… Budu rád, pokud vás tip zaujme a výsledný zážitek potěší.

Váš #Vikydoporucuje

Úvodní fotka: Jelica