fbpx

Novinky z gastronomie – srpen 2022

  • Soňa R. Hanušová

Léto se chýlí ke konci a počasí nás z náplavek a parků pomalu vyhání zpátky do barů a restaurací. Na sklonku posledních slunných dní je však ten správný čas objevit nejnovější chutě, které si pro nás česká gastronomická scéna za uplynulý měsíc opět připravila. Pohodlně se usaďte a začtěte se do toho nejlahodnějšího, co se v srpnu urodilo.

Středomořský večer

Nedávno otevřená restaurace La Bottega Oaks Deli v Nebřenicích chystá pro své hosty Středomořský večer. V sobotu 27. srpna tak bude k dispozici degustační čtyřchodové menu s tím nejlepším ze středomořské kuchyně. Na výběr bude více chodů v masové, rybí i vegetariánské verzi. Z předkrmů tak lze zvolit pečenou chobotnici s restovanými mušlemi a krevetami či tatarák z mořského vlka. Hlavním chodem bude telecí entrecote s caponatou a focacciou či pošírovaný mořský ďas s omáčkou guazzetto a fregolou.

Nedělní brunch

Pražské KRO Bistro & Bar upravilo svou nedělní otevírací dobu a také nabídku. Od 10 do 19 hodin vám zde nově naservírují brunch. Jeho základ tvoří vejce Benedikt podávané na opečeném croissantu s uzenou šunkou. Další volbou je sendvič KROque-Monsieur se sýrem, šunkou a zázvorovou hořčicí nebo vaječná omeleta s čerstvým sýrem, kimchi a chlebem. Pokud však dáváte přednost standardní nabídce karlínského podniku, nemusíte mít strach. Signifikantní grilované kuře vám naservírují i v neděli.

Vůně louky

Ginová novinka Citadelle Jardin d’été je inspirovaná zahradou plnou květin a ovoce. Letní verze francouzského ginu Citadelle Original překvapí sladkými tóny cukrového melounu, které vyvažují citrony a yuzu. Ideální v kombinaci s tonikem a citronovou kůrou, která ještě zintenzivní aroma ginu.

RED Pif ožívá

Na Andělu, kousek od stanice metra, otevřela nová restaurace. RED Pif sází na kombinaci francouzské a české kuchyně i nápojů. Českou Plzeň tak doplňují francouzská naturální vína. Mezi předkrmy zaujmou nejen obligátní šneci, ale také tzv. beignetky, smažené koblížky plněné krevetami. Osobně pak doporučujeme ochutnat kachní jelito pečené na hruškách a calvadosu. Mezi hlavními chody lze najít další klasiky francouzské kuchyně jako kohout dušený na červeném víně či jehněčí v rajčatové omáčce. Nový RED Pif navazuje na původní podnik, který kdysi sídlil na Starém Městě.

Závan Středomoří

Prodloužené léto přináší nový gin Gordon’s Mediterranean Orange. Nejnovější přírůstek do stále se rozšiřující rodiny ochucených ginů vyniká pomerančovými tóny, které doplňují jalovcový základ. Díky své oranžové barvě zapadajícího slunce budete mít pocit, jako byste stále byli na dovolené u moře. Doporučený servis je – jak jinak – s tonikem.

Lesy a moře

Restaurace Deer, jež se nachází jen pár kroků od pražského Staroměstského náměstí, se zaměřuje na zvěřinu. Jak už ostatně její název napovídá… Druhou významnou položku na menu však tvoří ryby a mořské plody. Šéfkuchař Lubomír Dolejš pak osobně doporučuje linguine s mořskými plody, kde se na talíři potkávají domácí těstoviny a hráškové pyré s mušlemi sv. Jakuba, krevetami, kalamáry a slávkami. Za zvážení stojí také filet z pražmy královské podávaný s dušenými mušlemi, brambory a estragonovou omáčkou nebo grilované chapadlo chobotnice s cizrnovým krémem.

Švestičky ze zahrádky

Plzeňský experimentální pivovar Proud si zakládá na spolupráci s českými dodavateli. Aktuální novinkou je sezónní limitka Kisseláč Švestka ve stylu Berliner Weisse, při jehož výrobě byly použité švestky z české rodinné firmy Ovocňák. Kisseláč Švestka je lehké ovocné pivo s vůní švestkových povidel a příjemně nakyslou chutí.

Sladká Pavlova

Lehký, našlehaný dezert vznikl na Novém Zélandu na počest tanečnice Anny Pavlovy a její nadýchané baletní sukně. Jeho obliba brzy přesáhla hranice země a inspiruje cukráře po celém světě. Mimo jiné i Dominiku Tesařovou, šéfcukrářku severočeské sítě kaváren Lagarto. Ta nově přetvořila klasiku do vlastní verze s ganache z bílé čokolády a jahodami.

Všechno nejlepší!

Black Angel’s, jedna ze stálic pražské barové scény, slaví letos své dvanácté narozeniny. A jak jinak než koktejlem. Není náhoda, že volba padla právě na Penicilin, který je jedním z bestsellerů baru. Drink, který vznikl v New Yorku, zde podávají na bázi skotské whisky Chivas Regal 12y a Johnnie Walker Black Label. Oba destiláty doplňuje mix tří novozélandských medů, čerstvý zázvor a čerstvá citronová šťáva. Celý koktejl je servírovaný ve sklence s koulí ledu infuzovanou nakouřenou skotskou whisky z ostrova Islay.

Na skleničku

Restaurace La Casa Argentina, proslulá svými steaky, vychází vstříc i milovníkům vína. Místní tým posílil someliér Aeš Dražan se slabostí pro italská vína. Není tak žádným překvapením, že se tato provenience objevila ve větší míře i na vinném lístku podniku. Není to však jediná změna, které si hosté mohou všimnout. Díky systému Coravin mají možnost ochutnat po skleničce i výjimečná vína. Například Antinori Brunello di Montalcino Pian delle Vigne 2017.

Léto, postůj chvíli

Poslední sluneční paprsky svádí k tomu dopřát si letní aktivity plnými doušky. Jedním ze symbolů horkých dní je zmrzlina. Když je navíc točená, vyvolá závan nostalgie a vzpomínky na dětská léta. V gastronomickém kontejneru Lagarto Encore u mosteckého jezera právě takovou nabízí. Na výběr je buď duo sorbetů jahoda a mango, nebo smetanová zmrzlina s příchutí vanilka a karamel.

Za odměnu

Pražská restaurace La Bodeguita del Medio nabízí specialitu v podobě mušlí sv. Jakuba. Šéfkuchař Michael Simon je připravuje nauzením na meruňkových pilinách a podává je s krutony a salátem z manga, papáji, koriandru a chilli. Ovšem pozor, tuto pochoutku na stálém menu nehledejte. Aby byla zachována maximální kvalita a čerstvost, jsou mušle v nabídce pouze v době zásilky od moře. Musíte tak zkrátka zkusit své štěstí.

Mlsání bez výčitek

KetoMix nabízí zdravější alternativu hřešení. Čokolády uvedené na trh pod touto značkou neobsahují žádné přidané cukry ani umělá sladidla. Kromě kakaové hmoty a kakaového másla obsahuje navíc vlákninu z kořene čekanky a přírodní kukuřičnou vlákninu. Ta stimuluje růst probiotických bakterií. Na výběr je hned několik variant sladkostí: mléčná čokoláda – čistá nebo s lískovými ořechy, hořká čokoláda – také ve verzi s mandlemi, lískové ořechy v hořké čokoládě nebo mandle v mléčné čokoládě. Kdo by odolal…

Zdravá snídaně

U zdravých dobrot ještě chvíli zůstaneme. Značka Probio vytvořila fermentovanou granolu v bio kvalitě, která je vhodná ke snídani i svačině. Fermentace zlepšuje stravitelnost, zvyšuje výživnost a zajistí využití většího množství minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Volit lze ze dvou příchutí, jahodové a čokoládové.

Grilovačka v centru Prahy

Podnik The Bistro se zaměřuje na tapas, s nimiž můžete procestovat celý svět. Nabídka zahrnuje rozmanité kuchyně, od středomořské až po asijskou. Nyní The Bistro nabízí masové tapas z grilu, které kuchař připravuje na zahrádce přímo před zraky hostů. Grill tapas set je zamýšlený pro dvě osoby a zahrnuje špízy z krevet, jehněčího, králíka či jiného zrovna dostupného masa. K tomu nechybí ani domácí dipy. Pak už stačí jen sklenka vína a vychutnat si příjemný večer.

Magnum bez čokolády

Značka Magnum v nové kampani vyzývá konzumenty, aby si právě takový nanuk představili. Obnažená zmrzlina bez svého čokoládového hávu však působí poněkud nedostatečně, čehož si je vědom i výrobce. Proto hlásá do světa svůj udržitelný přístup a podporu pěstitelů kakaa a vanilky. Značka také podepsala Iniciativu pro kakao a lesy, čímž se veřejně zavázala k vysázení 465 000 nových stromů na území státu Pobřeží slonoviny. To abychom si Magnum bez čokolády nemuseli nikdy ani představovat.