fbpx

Novinky z gastronomie – září 2022

  • Soňa R. Hanušová

Měsíc se s měsícem sešel a opět nastal čas představit vám zajímavosti z gastronomie, jež se urodily v posledních několika týdnech. Zároveň vás nalákáme na akce, které se teprve chystají, a do čerstvě otevřených podniků. Začtěte se do toho nejlahodnějšího, co česká gastronomická scéna momentálně nabízí.

Podzim u Janečka

Cukrář Roman Janeček se ve svém boutique v pražské Pštrossově ulici nadále zaměřuje čistě na věnečky v miniverzi. Aktuálně jsou k dostání čtyři stávající příchutě věnečků: máslový, čokoládový, pistáciový a citronový. Nyní je doplní již pátá příchuť slaného karamelu. Korpus v barvě tmavého mahagonu kontrastně protíná světlý karamelový krém s jemným dotykem soli. Stejně jako ostatní věnečky je i tento polosladký.

Snídaně v KRO Coffee

V KRO Coffee na Jiřího z Poděbrad lákají na nové snídaně, které zde servírují po celý den. Základem je sladká (chléb, šlehané máslo, meruňková marmeláda) nebo slaná snídaně (chléb, šlehané máslo se sušenými rajčaty, sýr, šunka, vejce). Na snídaňovém menu nesmí chybět párky, ale kdo chce začít den bez masa, má na výběr mezi grilovanou brokolicí s holandskou omáčkou nebo tempehem s celerovým pyré. Sladkou snídani doplňuje ještě granola s jogurtem a kompotem z blum a rýžová kaše s broskvemi, lemon curd a pekany.

Sushi na poslední chvíli

Do konce září máte možnost využít speciální nabídky pražské Café Buddha Delivery. Tou je výhodný set se 40 kousky různých druhů sushi. Vychutnáte si Rainbow Roll (tuňák, losos, kreveta, úhoř, avokádo, okurka a kaviár z létajících ryb), Smoky Salmon (uzený losos, krémový sýr, opálený losos, okurka, pražený sezam a teriyaki omáčka), Unagi Dragon (avokádo, okurka, krabí krém, plátky BBQ úhoře s avokádem), Crazy Tails (úhoř, krevety, ebi tempura a kewpie) a Sake Maki, tedy klasické rolky s lososem. Cena setu je 1249 korun.

Prague Mussel Week

Od 26. září do 2. října se uskuteční Prague Mussel Week, do něhož se zapojí stovka různých restaurací – od fine diningu po neformální bistra. A to nejen v Praze, ale i na dalších místech Česka. Čtvrtý ročník food festivalu opět nabídne milovníkům mušlí čerstvé nizozemské slávky připravené na desítky různých způsobů. Když si navíc na stránkách Prague Mussel Week stáhnete bezplatný voucher, čeká vás o porci mušlí navíc.

Tajemství rumu

Alexandre Gabriel, majitel a master blender Maison Ferrand v Cognacu a West Indies Rum Distillery na Barbadosu, míří vůbec poprvé do České republiky, aby začátkem října poodhalil svět oblíbených rumů Plantation. Setkání a řízená degustace rumů včetně novinky Plantation Single Cask 2022, která bude tímto uvedena na český trh, proběhne 4. a 5. října v Empire Hall ve Slovanském domě. Cena degustace je 1500 korun.

Přiostříme

V sobotu 8. října se v Pražské tržnici (hala 13 a 17) odehraje Pálenkafest. Sami organizátoři jej popisují jako festival, „který si nebudete pamatovat a nikdy na něj nezapomenete“. Půjde o největší setkání tuzemských lihovarníků a výrobců ginu, whisky i ovocných a dalších destilátů. Budete moct porovnat slivovice od různých palírníků a poznat pálenky z netypických druhů ovoce jako například oskeruše.

Růžové osvěžení

Dánská značka toniků a limonád rozšířila své portfolio o další příchuť. Novinka Pink Grapefruit snoubí bohatou chuť grapefruitů s pikantní perskou limetkou. Výsledkem je vyvážený, nepříliš sladký mixer, který skvěle chutná samotný, ale ještě lépe v kombinaci s ginem či tequilou.

Na pohárek do Pavlova

V jihomoravské obci Pavlov vznikl podnik Pohárek. Ve zbrusu novém stavení najdete bistro, sklípek i nocleh. Otevřeno je prozatím od čtvrtečního odpoledne do nedělního večera. Přes víkend zde můžete strávit dobu od snídaně až po večírek. Kuchyň zatím není kompletní a dodělává se, nabídka tak v tuto chvíli obsahuje pouze studené pokrmy. K vínu si můžete dát domácí pařížský salát s houskami, chleba s uzeným či sýrovo-uzeninové prkénko plné moravských dobrot. Kávu z Industry pak zpestříte buchtami či bábovkou.

Dvojitá radost

Zmrzlina Carte d’Or představila novou příchuť, Baileys flavoured Vanilla. Jedná se tedy o kombinaci vanilkové Carte d’Or se slavným irským krémovým likérem Baileys, kterou ještě doplňují křupavé hoblinky čokolády. Podle výrobce se jedná o perfektní základ pro affogato, ale skvělá bude i samotná nebo ve spojení s různými dezerty.

Mlsání pro vegany

Brněnská čokoládovna Ajala představila novinku ve své řadě čokolád, Ajala Ovesná. Základem každé tabulky jsou kakaové boby z Ugandy, které v průběhu výrobního procesu doplnilo sušené ovesné mléko a ovesné vločky. Výsledkem je čokoláda, která chutná jako mléčná, ale není. Neobsahuje živočišné mléko, pouze ovesné. Tím pádem je vhodná pro vegany i alergiky na laktózu.

Lanýžové hody

Podzim patří houbám, mezi něž zahrnujeme i lanýže. Právě na ně láká pražská restaurace Terasa U Prince. Dopřát si je můžete hned ráno v podobě francouzské snídaně. Na talíři tak dostanete míchaná vejce s lanýži a smetanou, marinovaného lososa na toastu s avokádem a crème fraîche, listový salát a cherry rajčata. Oběd či večeři vyřeší tagliatelle s čerstvým podzimním lanýžem, lanýžovým krémem a parmezánem.

Ráj pro masožravce

Vinohradská restaurace Wood & Steak prozrazuje svůj koncept již v názvu. Dřevo nepřehlédnete už při příchodu, tvoří podstatnou část designu interiéru. Také na něj narazíte v nápojovém lístku a díky přípravě masa na dřevěném uhlí jej ucítíte i z pokrmů. Španělský gril mibrasa promění stařené hovězí maso z jalovic a mladých býčků na šťavnatý steak. Menu obsahuje řadu dalších masových pokrmů, od carpaccia přes tatarák až po pečené morkové kosti či řízky.

Na snídani za Prahu

Restaurace Zlonínský dvůr nově o víkendech servíruje snídaně v doprovodu výběrové kávy z pražské pražírny CandyCane Coffee. Na menu nechybí klasiky jako vejce Benedikt, míchaná vejce nebo chléb s avokádem. Pro hladové je určena ultimátní snídaně s vídeňskými párky, vejci, zeleninou, domácí hořčicí, chlebem a palačinkou.

Podnik brzy také oslaví své první narozeniny. V sobotu 15. října proběhne oslava, na níž poteče rum a Gin & Tonic proudem. Sváteční menu bude plné bestsellerů, mezi které patří tatarák, hamburger, ale třeba i sushi.

Hřejivý kornout

O točenou či kopečkovou zmrzlinu nejspíš nebude v následujících měsících enormní zájem. V severočeské síti kaváren Lagarto se proto rozhodli naplnit své domácí zmrzlinové kornouty jinými dobrotami, které v podzimním počasí navíc zahřejí. Horká čokoláda podávaná spolu s jahodami v kornoutu bude v říjnu k dostání v pobočkách Lagarta Deli Most, Olympia Teplice a v Chomutovce. Od listopadu zakotví v kontejnerové kavárně Encore u mosteckého jezera.

Neobvyklá čokoláda

Pražská čokoládovna Steiner & Kovarik vyrobila bean-to-bar čokoládu s vysokým podílem kakaového másla. Bílá čokoláda je oslazená kokosovým cukrem a ovoněná pomerančovým olejem. Kromě toho ji doprovází ještě jedna ingredience, jež ve spojení se sladkou pochoutkou působí velmi neobvykle. Tou je hlíva ústřičná, která čokoládě dodává překvapivou harmonii.

Všechno nejlepší!

Pražská restaurace La Veranda slaví 20 let a při té příležitosti odhalila nové menu. To představuje spojení starého a nového, klasiky a nadčasovosti. Mezi předkrmy se objevuje hovězí tatarák s kaparovou majonézou, smažené vejce s pórkovou pěnou či polévka z karamelizovaného květáku se zauzeným crěme fraiche. Z pětice hlavních chodů vypíchněme jelení hřbet s bramborami ovoněnými smrkem, houbami, brusinkami a špekem, dále pstruha s pěnou z moravského sektu a nakonec brambory pečené v popelu s pěny z podmáslí a fermentovaným česnekem.

Gurmet večerka

Pražský podnik The Bistro, který se nachází nedaleko zastávky I. P. Pavlova, nově nabízí své tapas s sebou. A nejen je – k výběru tapas můžete přihodit ještě uzeniny, skleničku s paštikou nebo chutney či láhev vína. Majitel bistra nabídku s sebou s nadsázkou přezdívá gurmet večerku, tak se tu po práci zastavte pro dobroty, kterými si zpříjemníte nejeden večer.

Zdravá strava

Česká společnost KetoMix uvedla na trh tři hotová jídla s masem: krůtí se zelenými fazolkami, krůtí na kmíně se žampiony a kuřecí na špenátovém pyré. Všechny pokrmy mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů a neobsahují přidané konzervanty ani lepek. Perfektně se tak hodí pro low carb stravování. Výrobce doporučuje jídla doplnit o konjakové přílohy, které jsou taktéž nízkosacharidové.

Tekutá jablka

Značka Captain Morgan uvedla na trh nový likér na bázi rumu s ryze podzimní příchutí. Captain Morgan Sliced Apple zaujme šťavnatou chutí čerstvě nakrájených jablek a také jemnější chutí díky nižšímu obsahu alkoholu (25 %).