fbpx

Novinky z gastronomie – říjen 2022

  • Soňa R. Hanušová

Vánoce se nezadržitelně blíží, pár týdnů si na ně ale ještě počkáme. S hodováním ovšem můžeme začít třeba hned. Na poli gastronomie se totiž neustále objevují novinky, které stojí minimálně za vyzkoušení. A v lepším případě i za opakovanou návštěvu. Pravidelný přehled toho nejlahodnějšího, co se v gastronomii objevilo za uplynulý měsíc, je tu!

Nedělní pečínka

Karlínské KRO Bistro & Bar od listopadu láká na Sunday Roast, nedělní pečeni inspirovanou britskou kuchyní. Nedělní pohodu můžete využít také k ochutnání novinek na koktejlovém menu, například Pumpkin Whiskey Sour (bourbon, applejack, dýně, vanilka) nebo Pineapple French 75 (ananas, Palo Santo, prosecco). A rozhodně si nechte místo na sladkou tečku, koňakovou špičku v úpravě místních kuchařů. Ta stojí za hřích.

Příběh z lesa

Skotská palírna Glenmorangie uvedla limitovanou edici whisky Glenmorangie A Tale of the Forest. Jde o první whisky této palírny, jež vznikla za pomocí ječmene sušeného spolu s lesními bylinami. Vznikla tak whisky evokující vůně, zvuky a krásy lesa. Ve vůni se projevují tóny borovice, jalovce a koriandru doprovázené jemným závanem kouře. Poté se přidává nádech eukalyptu, pomeranče a lehké tóny dubu, březové kůry a vřesu. Obal a etiketu whisky navrhla thajská ilustrátorka Pomme Chan.

Jídlo jako umělecké dílo

V jednom ze sklepů pod Václavským náměstím se ukrývá krápníková jeskyně. Dříve zde sídlilo Divadlo Vlasty Buriana a ani dnes nemá prostor daleko k umění. Nachází se tu restaurace Triton, jejíž šéfkuchař Tomáš Kohút tvoří malá umělecká díla na talíři. A co víc – pokrmy, které vám přistanou na stole, chutnají stejně dobře jako vypadají. Při skladbě nového menu se Tomáš Kohút inspiroval českou kuchyní. Ochutnáte tak zavináče, smažený květák nebo knedlo-zelo-vepř. Takto to zní velice fádně, opak je ale pravdou. Například poslední zmíněný pokrm přichází v kombinaci křehkého rozplývajícího se bůčku, knedlíky z fialových brambor s lanýži, pyré z červené řepy a kaviárem ze šalotky.

Večeře v Trezoru

Několikapatrová restaurace Červený jelen nabízí gurmánský zážitek v podobě fine-diningového menu šéfkuchaře Marka Fitchnera. Degustace probíhá v prostoru, kterému se přezdívá Trezor. Do něj se můžete vypravit od úterý do soboty, kdy vám Marek Fitchner se svým týmem nabídne vyladěné sezónní menu. V tom podzimním najdete například humří risotto s šafránem, svíčkový filet Rossini s foie gras a černým lanýžem nebo čokoládu Michel Cluizel s kardamonovou zmrzlinou.

V Červeném jelenu se kromě toho také chystají na svatomartinské hody. Kuchařský tým je pojal tradičně, kdy na menu nebude chybět husí kaldoun a celá pečená husa. Váha okolo tří kilogramů spolu s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky a červeným zelím spolehlivě zasytí čtyři jedlíky. Pokud však na svatomartinskou husu chcete vyrazit jen ve dvou, nabízí se varianta konfitovaného husího stehna.

Hradní hostina

Husu, rovnou i s kachnou, si můžete dopřát také v pražské restauraci Kuchyň, která se nachází přímo na Hradčanském náměstí. Oba zmínění opeřenci se na speciálním menu usadí od 10. listopadu, vždy od čtvrtka do neděle, a pobudou zde několik týdnů. Rezervaci je možné vytvořit od čtyř osob, vezměte tedy přátele a společně si užijte například uzené kachní prso s citronovou marmeládou, husí foie gras s dýní a samozřejmě také pečenou husu a kachnu s knedlíkem a bramborovými lokšemi.

Nové menu I

Pražská restaurace Pastař letos oslavila své osmé narozeniny a nadále zůstává věrná svému cíli: nabízet autentickou italskou kuchyni v atmosféře rodinného podniku. Kuchyni nově vede Daniel Bureš, který předtím mimo jiné působil v Bellevue. Šéfkuchař vyniká v přípravě omáček, a tak není žádným překvapením, že tvoří zásadní součást jeho nového menu. Nabídka je přitom přehledná a jednoduchá: několik předkrmů, pasta, hlavní chod a dezerty. S ohledem na název restaurace se zaměřme hlavně na těstoviny. Za vyzkoušení stojí černé linguine s mořskými plody a výrazným krevetovým bisquem, který chuť pokrmu dvojitě podtrhne. Výtečné jsou také domácí ravioly se salsicciou a máslovou omáčkou. A pokud by vám to nestačilo, začněte předkrmem, burratou s rajčaty. Jednoduše perfektní.

Nejlepší bary světa

Začátkem října se vyhlašoval prestižní žebříček The World‘s 50 Best Bars. Za těmi nejlepšími koktejly ale nemusíte cestovat přes půl světa, stačí zajet do Španělska. Číslem jedna se pro letošní rok stal barcelonský podnik Paradiso. Ve stejném městě pak můžete navštívit také Sips a Two Schmucks (3. a 7. místo). A když sjedete na jih do Cartageny, můžete si odškrtnout i No. 10, bar Alquímico. Druhý nejlepší podnik světa najdete v Londýně, Tayēr + Elementary, který spoluvlastní barman českého původu Alex Kratěna. Loňský vítěz, londýnský Connaught Bar, letos skončil na osmém místě.

Do skla

Severočeská síť cukráren Lagarto rozšířila svou nabídku dezertů hned o třináct nových pochoutek. Všechny nové zákusky mají jedno společné – servírují se ve skleničce. V tomto praktickém podání si můžete vychutnat třeba cheesecake, medovník, panna cottu, pavlovu, paris brest, špičku i větrník. Kolekci dezertů ve skleničce vytvořil mladý talentovaný cukrář Vlad Ryasnyy, který v Lagartu zastoupí šéfcukrářku Dominiku Tesařovou během její mateřské dovolené.

Gorilí rum

Společnost Fenix Drinks do svého distribučního portfolia zařadila novinku Ron Kong, směs guatemalských rumů o stáří devíti let. Rum je dvakrát destilovaný, během druhé destilace výrobce do kotle přidává ingredience jako banány plantain, eukalyptové listy, divoký řapíkatý celer, ostružiny, bambusové výhonky a byliny. To vše vychází z jídelníčku vzácných horských goril, který obsahuje až 146 různých druhů bylin, ovoce a stromů. Také láhev má tvar hlavy dospělé gorily. Ron Kong se vyrábí v limitovaném množství a počet láhví každé várky se shoduje s počtem zbývajících goril horských. Část z výtěžku prodaných rumů putuje na podporu organizací pro záchranu horských goril: Fond Dian Fossey Gorilla Fund a Vzdělávací středisko pro rehabilitaci a zachování goril (Gorilla Rehabilitation and Conservation Education – GRACE).

Nové menu II

Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích má nové večerní menu. Všechny pokrmy si lze objednat jednotlivě, nebo ve formě degustačního menu. Podnik nadále ctí svůj koncept, který propojuje asijskou kuchyni s lokálními českými ingrediencemi. Na lístku se tak objevuje Crying Tiger Beef, hovězí od pana Kloudy z Vysočiny s rýží, dále krabí kari nebo pekingská kachna s dýňovými lokši. Možností je také nechat vše na kuchaři podle japonské filozofie omakase.

Kam v Brně?

Turistické informační centrum města Brna každoročně vyhlašuje nejlepší brněnské podniky v rámci Gourmet Brno. Hodnocení odbornou porotou probíhalo v celkem sedmi kategoriích: Restaurace, Bistra, Cukrárny, Kavárny, Pivnice, Bary a vinárny a nově také v kategorii S sebou. A co je tedy Crème de la Crème brněnské gastronomické scény? Vítězem kategorie Restaurace se stala brněnská stálice Kohout na víně, mezi oceněné se probojoval také Element Restaurant & Bar nebo Manys Sushi & Sake Izakaya. Bistrům vévodí snídaňové EGGO a na paty jim šlape Franz Bistro, Domovina a Atelier Bar & Bistro.

Kategorii cukráren ovládla Šárka Divácká a její Sorry, pečeme jinak. Nejlepší kávu servíruje Buchta B a na pivo zajděte do Lokálu U Caipla. Spojená kategorie barů a vináren má vítěze dva: Vicino DiVino a Whiskey Bar, který neexistuje. Osobně pak máme radost z umístění koktejlového baru Jekyll & Hyde. Určitě stojí za návštěvu, jen se nenechte odradit okolím. Poslední sekce, S sebou, zůstává s ohledem na různorodost konceptů bez vítěze, jen upozorňuje na zajímavé projekty: Božský kopeček, Chleba Brno, Mama Stella, Piknik Box a William & Thomas Artisan Bakery.

Brno v Praze

Když už jsme zmínili William & Thomas Artisan Bakery, dodejme jedním dechem i další novinku. Brněnské pekařství expandovalo a od 1. listopadu otevírá svou nejnovější pobočku v Praze, u zastávky Klamovka. Za nadýchanými francouzskými croissanty i specialitou podniku, kroláčem, tak už nemusíte jen do Brna.

Pálenka roku

V říjnu se konal první ročník soutěže Pálenka roku. Klání se zúčastnilo 223 českých řemeslných destilátů (z toho 167 pálenek, 33 ginů a 23 whisky) a třicetičlenná porota, do níž zasedla i autorka tohoto článku, rozhodla o vítězi. Tím absolutním se stala vínovice z dubového sudu Palírny Radlík. S ohledem na úspěch v dalších soutěžních kategoriích (jablkovice, hruškovice a ostatní destiláty, kde zaujala svou jeřabinovicí) se Palírna Radlík stala rovněž Palírnou roku. V sekci ginů vyhrál Habanero gin řemeslné destilerie Garage22. V kategorii nejlepší whisky excelovala OLD WELL whisky bourbon and sherry barrels z Destilérky Svach.

Nové menu III

Také pražská restaurace La Veranda představila své nové menu. Lístek myslí i na vegetariány, a tak v něm masové chody doplňují v menší míře i ty bezmasé. Mezi předkrmy zaujme hovězí tatarák s kaparovou majonézou, křupavou šalotkou a žloutkem nebo burrata s barevnou řepou, máslovou dýní a maracujou. U hlavních chodů stojí za zmínku pstruh s krémovou pšenicí, pečeným květákem a pěnou z moravského sektu. Milovníky masa uspokojí jehněčí plec s celerovým pyré a lanýžem, vegetariány pak brambory pečené v popelu s podmáslím. Oba si pak pochutnají na dezertu v podobě čokoládového fondantu se švestkami.

Famózní!

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává svou třetí kuchařku nazvanou Famózní! Od babičky. Představuje vyznání české cukrářské klasice a autorka se v ní vrací k cukrařině z dob první republiky. V 70 receptech chce tak předat svou lásku k cukrařině mladším generacím. V knize čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. Chybět tak nemohou kremrole, věnečky, indiánky, větrníky či rakvičky.

Za vínem do Plzně

Kromě nejlepších barů světa, nejlepších brněnských podniků a pálenky roku se v říjnu vyhlašovala také soutěž o nejpopulárnější TOP vinařský cíl. Tím se pro rok 2022 stalo Bohemia Sekt Centrum ve Starém Plzenci. O vítězství rozhodlo hlasování veřejnosti. Na pomyslné bedně se dále umístila vinařství Vican a Dvůr pod starýma horama.

Hurá na kolotoč

Manifesto Market na Andělu láká na kolotoč s osmi koníky, na kterých se mohou svézt malí i velcí. Součástí prostoru bude až do konce února 2023. Před, po i během jízdy na kolotoči pak můžete vyzkoušet nová menu zapojených restaurací, které vás vezmou do kuchyní po celém světě: asijská Taiko Ramen Bar, americká Dirty Dog Southern Smokehouse, argentinská Dame Dos, ukrajinská Barva, řecká YAYA’s a několik dalších. Tekuté osvěžení pak nabídne SOOT bar, třeba v podobě drinků Milky Way (kořeněný rum v kombinaci s banánovo-pandanovým oleo saccharum a kokosovou pěnou) a Spiced Toddy (gin, dýně a mandarinka).

Zlehka

Oblíbená značka irského krémového likéru Baileys uvádí novinku Baileys Deliciously Light. Čím se liší od původní receptury? Má o 40 % méně cukru a o 40 % méně kalorií. Vychutnat si jej tak můžete s o 100 % menšími starostmi o svou linii. Výrobce uvádí, že samotná chuť likéru se pak výrazněji nemění a Baileys zůstává stejně lahodné, jak jej známe.

Zdravější verze

Výbornou chuť bez zbytečných cukrů razí také Slim Pasta. Společnost na trh uvedla nové nízkokalorické dresinky s minimem sacharidů a 0 % tuku. Jídlo – od těstovin přes sendviče až po maso – tak dochutíte mnohem zdravěji než s klasickými omáčkami. Všechny jsou navíc bez lepku a laktózy. K dostání ve čtyřech příchutích: Kečup, Barbecue, Sweet Chilli a Kari.

Narozeninový přípitek

Plzeňský experimentální pivovar Proud slaví druhé narozeniny. Při té příležitosti opět uvařil speciál Franz Spalek, který sládková Lenka Straková vytvořila již k prvním narozeninám pivovaru. Dvanáctistupňový výroční nefiltrovaný ležák z nové odrůdy žateckého chmele je charakteristický svou hořkostí a květinovým aroma. K dostání bude od listopadu na e-shopu Proudu a ve vybraných pivotékách.

Další narozeniny

Narozeniny oslavila také restaurace Zlonínský Dvůr a jako dárek si nadělila novinky na menu. Oblíbený tatarák nesmí v současnosti chybět zřejmě v žádném podniku, zde jej mezi předkrmy doprovází ještě topinka s trhaným vepřovým. Bestseller hovězí hamburger lehce změnil své složení a nyní je k dostání s chilli bacon jamem, cheddarovou omáčkou, smaženou cibulkou, salátem, hranolky a uzenou majonézou. Pro vegetariány je pak koprovka s vejcem 63, bramborami grenaille.

Také zde se připravují na svatomartinské hody, které budou probíhat celý týden od 7. do 13. listopadu. V rámci tříchodového menu si pochutnáte na husím foie gras s domácí brioškou, praženými ořechy, pečenými jablky v koňaku a jablečným pyré s ciderem. Následuje hlavní chod, konfitované husí stehno, domácí houskový knedlík, bramborové lokše a variace zelí. Jako sladkou tečku zvolil executive chef Kamil Opelka domácí bramborové lokše s mákem, oříškovým máslem, švestkovými povidly a rumovou šlehačkou.

Podzimní tip

Na závěr přinášíme tip na bourbon Wild Turkey, který se vám bude hodit na nadcházející Den díkůvzdání. Krocana tak můžete mít na talíři, i ve sklence. Právě díky lovu krocanů dostala tato americká whiskey v roce 1942 svůj název. Od té doby se výroba nezměnila – na začátku je tajný poměr kukuřice, ječmene a žita, který se následně vydestiluje. Poté destilát zraje 6–8 let v silně vypálených dubových sudech. Tím získává svou kontrastní chuť, která je jemná a silná zároveň.