fbpx

#vikydoporucuje: Vejmrda

  • Viktor Šolc

Pokud rádi cestujete po republice za gastronomií, zaškrtněte si na své mapě Trutnov. Proč? Důvodem je mladá a útulná restaurace Vejmrda. Nepředstavujte si ale žádné sprosťáctví. Vejmrda je staročeský název pro jablečný křen. Na menu toho však najdete mnohem více. Tak vzhůru do Podkrkonoší!

Restauraci najdete na Dolním Předměstí v Trutnově. Ovšem než se tam vypravíte, ujistěte se, že máte rezervaci. Kapacita podniku je totiž pouhých 18 míst, tak ať váš výlet nevyjde vniveč. Komorní uspořádání ale přináší jednu nespornou výhodu – ať sedíte kdekoli, připadáte si jako u chef table s výhledem do kuchyně. Té šéfuje Tomáš Levý, který má na svém kontě už několik krásných gastro projektů. A jeho zkušenosti jsou tu znát, navzdory tomu, že je Vejmrda otevřená relativně krátce. Svůj provoz zahájila v dubnu tohoto roku.

Vejmrda, foto: Viktor Šolc

Pokrmy vychází z tradičních regionálních receptur, ale v moderním pojetí a s vlivy 21. století. K surovinám se zde chovají s respektem a jídla jsou vytvářena s ohledem na jejich původ v podkrkonošské oblasti. Mimoto si zde pečou vlastní pečivo, připravují sýry, staří maso, ale také vyrábí vlastní tonik.

Ještě než dostaneme objednané předkrmy, přichází amuse bouche, pozdrav z kuchyně. Po této pozornosti již přichází první chody. Na úvod jsme zvolili mini smažák a uzeného pstruha. Obojí nás nadchlo, předkrmy jsou skvěle ochucené. Ryby pochází od místních dodavatelů a je znát její čerstvost.

Vejmrda, foto: Viktor Šolc

Dále pokračujeme vyzrálým hovězím pavoučkem s gratinovanou zeleninou a omáčkou z pečené cibule. Druhým hlavním chodem byla grilovaná selečí krkovice a k ní dýňové sejkory, smaženice a omáčka z kysela. Placky, zelenina i omáčky jsou tak lahodné, že chvílemi zapomínáme, že máme na talíři i maso. Na závěr nesměla chybět sladká tečka. Zvolili jsme krupicovou kaši, makový griliáš a zmrzlinu z pečených švestek.

Tentokrát nezbývá než chválit. Vše bylo perfektní. Jídla, servis i prostředí. Máte úzký kontakt s kuchyní, ale stále své soukromí. A určitě vás zde překvapí, jak lze uchopit české klasiky. Viky doporučuje.


Kdo je Viktor Šolc?

Moje osoba je s gastronomií spojená od útlého dětství. Odmala jsem měl možnost dívat se pod ruce babičce, která provozovala hospodu v Českém ráji. Ovlivnilo mě to natolik, že jsem se ve svém vlastním studiu zaměřil na gastronomii. Školství a píle mi přály, a tak jsem měl příležitost učit se a sbírat zkušenosti v nejlepších provozech své doby a nechat se vést tehdejšími gastro velikány. Díky tomu jsem měl možnost si rozšířit obzory ve všech oblastech gastronomie – v jídle, víně i koktejlech.

V současné době podnikám v oblasti dovozu a distribuci nápojů pro gastronomické podniky, a tak se mé návštěvy různých konceptů, stylů a provozoven staly denní rutinou. I proto mám příležitosti ochutnávat, zkoušet a zkoumat všechny možné dobroty. Práce se přelévá i do koníčka a projevuje se i při cestování. Řekněme že každý můj výlet je nějak spojený i s gastronomií… Budu rád, pokud vás tip zaujme a výsledný zážitek potěší.

Váš #Vikydoporucuje

Úvodní fotka: Vejmrda