fbpx

Novinky z gastronomie – listopad 2022

  • Soňa R. Hanušová

První adventní neděle je na dosah ruky a na poli gastronomie jsou znát začínající přípravy na Vánoce. Opět tak pro vás máme plno zajímavostí z aktuálního dění na české gastroscéně okořeněné o tipy na adventní kalendáře. Poradíme také, kam na sváteční irskou kávu a kde seženete čokoládu s vůní Vánoc. Pohodlně se usaďte a začtěte se do našeho chutného průvodce.

Bílé jako sníh

V pražské Pštrossově ulici nadále vzkvétá boutique cukráře Romana Janečka, který veškerý svůj um soustředí na jeden zákusek. Věnečky v miniverzi však vznikají v několika chuťových variantách. Čtyři stálé příchutě pak doplňuje pátá, sezónní limitovaná edice. Zatímco podzim se nesl ve znamení slaného karamelu, zimní věneček bude kokosový, v barvě čerstvě napadlého sněhu.

Každou neděli jiná káva

V KRO Coffee na Vinohradské přichystali adventní irskou kávu. Ta se bude každou adventní neděli měnit a možnost ji ochutnat budete mít vždy do další neděle. Hned tento víkend startuje pomerančová irská káva s lineckým cukrovím, následující neděle pak bude patřit mandlové irské kávě servírované s mini štolou (od 4. prosince). Další irské kávy budou s kokosovou příchutí a kokosovým sukem (od 11. prosince) a vanilková s pistáciovým rohlíčkem (od 18. prosince). Stihnete je vyzkoušet všechny?

Slast je tiki, tiki je slast

Brněnský koktejlový a dýmkový bar Slast na začátku listopadu, přesně po čtyřech letech fungování, změnil svůj koncept a nabídku. Nově se hlásí ke kategorii tiki barů. Někdo si pod tím možná představí drinky s paraplíčky a servírované v obskurních nádobách za zvuku havajské hudby. S tím však provozovatelé Slasti nesouzní a chtějí definovat nové, moderní pojetí tiki. Nové menu obsahuje celkem osmnáct koktejlů, z nichž část je zasvěcená lidským smyslům. Například čich reprezentuje Hypnotic Bloom obsahující vodku, jasmínový likér, pomerančový likér, brusinky a růžovou vodu.

Británie v Karlíně

Pražský podnik Arthur’s Pub dokazuje, že britská kuchyně umí být i chutná a dokáže nabídnout víc než jen osvědčenou klasiku v podobě fish & chips. Šéfkuchař Ondřej Molina sestavil menu plné ryb a mořských plodů jako například treska plněná s máslem z uzených mušlí, grundle s majonézou z černého česneku nebo irské mušle s chorizem, pórkem a uzenou smetanou. Na menu se také objevuje zvěřina – tatarák ze srnky či wellington z jelena sika budou jasnou volbou masožravců. Kromě ostrovního piva Guiness nabízí bar velký výběr whisky a signature koktejlů, které lze spárovat s jednotlivými chody.

Podzimní Proud

Experimentální pivovar Proud uvedl svou podzimní novinku, Cardamom Red Ale. Třináctistupňové polotmavé pivo na první přivonění prozradí přítomnost koření. V chuti se pak mísí lehce karamelový sladový základ doplněný kořenitou sladkostí kardamomu a střední hořkostí.

Zpátky do minulosti

Pavla Janečková alias Vintage Kitchen vydává svou první eponymní kuchařku, která je zároveň výletem do minulosti. Ke všem jídlům světa se váže dlouhá historie – každý pokrm musel být v jistém okamžiku připraven poprvé a vznikl recept, který se po generace předával dál. Autorka zapátrala v archivech, a tak se v knize dozvíte, kde se vzal knedlík, jak se k nám dostala pohanka nebo kde si poprvé pochutnali na perníku. Výsledky svého bádání pak přetváří v recepty. Dobové a historické postupy doplňuje o současné suroviny, a tak si sami můžete zkusit uvařit jídlo, které vzniklo například v 17. století.

Sváteční čokoláda

Brněnská řemeslná čokoládovna Ajala vytvořila trojici limitovaných svátečních čokolád, s nimiž budou nadcházející Vánoce ještě o něco sladší. Pod zeleným, béžovým a červeným obalem se ukrývají různé příchutě. První z nich je Štrúdl, čokoláda s lyofilizovanými jablky, kešu ořechy a skořicí. Následuje Vanilkový rohlíček, čokoláda s vlašskými ořechy a kešu uvnitř a nadrcenými vanilkovými rohlíčky nasypanými na povrchu každé tabulky. Sváteční edici uzavírá Vánoční s jemnou vůní skořice, kardamomu a zázvoru.

El Cafecito

Kuba je zemí rumu a kávy. Není proto divu, že místní oba nápoje propojili. Servis kávy po večeři se podobá rituálu, kdy se po vypití do téměř prázdného šálku nalije rum. Chuť rumu se tak smísí s intenzivními kávovými tóny. Abyste si El Cafecito mohli užít i vy, přináší značka kubánského rumu Eminente dárkový set se vším potřebným. Box zdobený ilustracemi Sophy Hollingtonové obsahuje láhev rumu Eminente Reserva a dva ručně vyrobené terakotové šálky a podšálky.

Kulich a sněhulák

V Lagartu, severočeském řetězci kaváren, začínají sladké zimní radovánky. Každý rok přichází místní cukráři s dezertem inspirovaným vánoční tematikou. Letos vznikly dokonce dva zákusky, Kulíšek a Sněhulák. Červená čepička má základ v lineckém kolečku, dále obsahuje jablka se skořicí a vanilkovou ganache. Sněhulák je plný tvarohového krému s povidly a podstavec má z bezlepkového piškotu.

Šampaňské a rýže

Značka Krug již posedmé staví před šéfkuchaře celého světa výzvu v podání Single Ingredient. Každý rok se šampaňský dům zaměří na jednu zdánlivě obyčejnou surovinu – brambory, vejce, houby, cibule nebo letošní rýže. A je na šéfkuchařích z Krug ambasád, aby se s tímto zadáním popasovali. V letošním roce se zapojilo přes 180 kuchařů včetně českého zástupce Pavla Býčka z pražské The Eatery. Ten spároval Krug Grande Cuvée s rýžovým soufflé s meruňkami a čokoládou. Poprvé k programu Krug X Single Ingredient vyšla také kuchařka se recepturami všech zapojených kuchařů s názvem Rice Here, Right Now.

Tekutý rok 2015

Šampaňský dům Moët Hennessy rozšiřuje svou sbírku Grand Vintage o nejnovější ročník. Řadu vín tak doplní Grand Vintage 2015 a Grand Vintage Rosé 2015, jejichž speciální charakter odráží klimatické podmínky, které v daném roce panovaly. Grand Vintage 2015 tvoří odrůdy Pinot Noir (44 %), Chardonnay (32 %) a Meunier (24 %). Víno, jež zrálo šest let ve sklepích, zaujme květinovými, anýzovými a mentolovými tóny, které mu dodávají lehkost a svěžest. Díky obsahu cukru 5 g/l se jedná o kategorii extra brut. Grand Vintage Rosé 2015 tvoří taktéž směs odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Meunier. Po šesti letech zrání ve sklepích se rozvinula lehce hořká chuť brusinek a tříslovin, které doplňují tóny máty a anýzu.

Šumivý advent

Čtyřiadvacet okének adventního kalendáře nemusí být plněných jen čokoládou. Bohemia Sekt připravil adventní kalendář plný bublinek a v každém okénku čeká jedno šumivé překvapení v podobě Bohemia Sekt Demi Sec, Bohemia Sekt Brut nebo Bohemia Sekt ICE, který výrobce doporučuje podávat na ledu a se snítkou máty.

Živina feat. Návrat

Na začátku bylo kimchi. Snaha vytvořit perfektní recepturu dovedla Martina Kuderu k založení Živiny. Dnes pod značkou vzniká celá řada produktů. Kromě kimchi také hummus, pesta, salsy, rostlinné nápoje, oříšková másla či ochucené octy. Nabídka se neustále rozrůstá, i díky nejnovější spolupráci živiny se Štěpánem Návratem, majitelem pražských restaurací Buddha Café, Benjamin a PRU58. Oba spojuje láska k asijské kuchyni, a tak není překvapením, že společně vytvořili řadu omáček ve skle, které během chvíle promění obyčejné jídlo v asijskou delikatesu. Základem je Pad Thai omáčka, kterou v edici doplňuje korejská chilli omáčka, vietnamská BBQ omáčka, kari v několika verzích a svěží tahini medová zálivka.

Láhevník a káva

Výrobce kombuchi JZT Ferments představili krátce po sobě dvě novinky. První z nich je podzimní limitovaná edice Oolong / Graviola, která je stále k mání. Graviola neboli láhevník je ovoce s mírně nakyslou chutí a krémovou konzistencí. Limitka s výrazně sladkou tropickou chutí a jemnými broskvovými tóny čaje má základ má v kombuche z oolongu, do kterého se následně přidá graviola a nechá podruhé zfermentovat.

Druhou, taktéž limitovanou edicí je Kávová kombucha, která vznikla ze spolupráce JZT Ferments a liberecké pražírny Nordbeans. Jak název napovídá, tentokrát kombuchu doprovází káva, konkrétně naturální Etiopie Keramo.

Korunovační klenot

Beefeater Crown Jewel, který byl před více než deseti lety uveden jako limitovaná edice, slaví svůj návrat. Vylepšená verze ginu Beefeater London Dry je o něco silnější (50 % alkoholu), což dává vyniknout citrusovým tónům grapefruitové kůry, která spolu s dalšími devíti botanicals obohatila původní recepturu. Design rubínově červené láhve navazuje jednak na hranatý tvar charakteristický pro značku Beefeater a jednak na brus vzácných kamenů na britských korunovačních klenotech.

Snídaně od rána do večera

Teplická restaurace J&J se může pochlubit pestrou nabídkou. Na menu vedle sebe najdete snídaňový Avo toast, vepřovou panenku s grenaille k obědu a Club Sandwich, který se hodí k večernímu posezení. V J&J ale vědí, že každý máme jiné životní tempo, a tak vám kterékoli jídlo připraví kdykoli, bez ohledu na denní dobu. Kdo touží obědvat vejce Benedikt a k večeři si dát Frenchtoast Croque Madame, měl by vyrazit do Teplic.

Oblíbený slaný karamel

Příchuť slaného karamelu je nadále populární a do svého portfolia ji zařazuje stále více značek. Ani lotyšská vodka Stoli není výjimkou. Na světovém trhu Stoli Salted Caramel už nějakou dobu je, nyní konečně přichází také na český trh. Tak se nechte o Vánocích unést jemnou chutí slaného karamelu.

Gin ze skotské přírody

Tulchan Gin vzniká ve skotské oblasti Speyside, jednom ze známých whisky regionů. Gin je inspirovaný skotskou přírodou, mezi botanicals se tak objevují trnky, květy černého bezu a listy ostružiníku. Díky tomu v chuti převažují bylinné tóny. V kombinaci Gin & Tonic výrobce doporučuje drink doladit plátkem pomeranče.

Nesmrtelné osmdesátky

V pražském podniku Cafe 80’s se zastavil čas. Divoké devadesátky ještě nezačaly a hudební legendy byly v rozpuku mládí. Žádný div, že se klub stává oblíbeným útočištěm nejen těch, kdo éru 80. let skutečně zažili. Nyní se hosté díky rekonstrukci mohou těšit na nový interiér a lounge prostory, které nabízí soukromý i během těch nejrušnějších večírků. Zbrusu nový je také taneční parket a osvětlení.

Víc je víc

E-shop Mixit.cz, který se zaměřuje na cereálie, müsli a mix sušeného ovoce a oříšků, připravil adventní kalendář. A protože jejich dobroty jsou zdravé, mohli si dovolit přidat dvě okénka navíc. Unvitř se ukrývají nejrůznější mixy, ořechy, tyčinky i ovocné kaše vonící po vánočním koření, čokoládě, jablku a skořici. Každé vyloupnuté okénko pak můžete vrátit a proměnit adventní kalendář ve vánoční domek a dozdobit jej přiloženými samolepkami.

V nabídce se také opět objevil Vánoční Mix se sušenými jablky, brusinkami, čokoládou a směsí ořechů obalených v koření, které provoní celý byt. Stejně jako sypaný čaj Kouzelná zima s rozinkami, pomerančovou kůrou a jablky. Do třetice pak aroma Vánoc obsahuje směs opražených mandlí a vlašských ořechů v medu, karamelu a kokosovém cukru a doplněných o skořici, badyán a hřebíček.