fbpx

Novinky z gastronomie – prosinec 2022

  • Soňa R. Hanušová

Poslední letošní novinky z gastronomie jsou tu. Asi nepřekvapí, že budou převážně zaměřené na oslavy konce roku. Máme pro vás tak hned několik tipů na bublinky k novoročnímu přípitku. Dále poradíme, jak na méně kalorické Vánoce nebo začátek roku, až budete chtít po svátcích odlehčit jídelníček. Pohodlně se usaďte a začtěte se do přehledu toho nejlahodnějšího z české gastronomické scény.

Kapří pop-up

Ve středu 21. prosince chystá karlínské KRO Bistro & Bar kapří pop-up ve spolupráci s Honzou Čulíkem z Thiru. Ochutnáte speciální kapří street food menu: krémovou rybí polévku s misem a udon nudlemi a kapří sendvič se smaženým kaprem v bramborové housce. Chybět nebude ani svařák na zahřátí a ochutnávka vín z Alma Wines.

Česko boduje

Konec roku slouží k bilancování a my si na tomto místě připomeneme úspěchy českých barmanů. V září reprezentoval Víťa Cirok, který působí v karlovarském Becher’s Baru, Českou republiku na světovém finále největší barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, kde skončil třetí. Na začátku prosince si tuzemská barová scéna připsala hned dva další zářezy. Na globálním finále soutěži Nikka Perfect Serve se jako druhý umístil Honza Vlasák z pražského baru Liquid Office a spolu s italským vítězem ho čeká odměna v podobě cesty do japonské palírny. O poslední důležitý úspěch se pak postarala Barbora Kulhánková z mělnického baru Brloh, která si ze světového finále Monin Cupu, soutěže pro mladé barmany do 27 let, přivezla zlato.

Věnováno Martinům

Svůj svátek sice Martinové už slavili, ale tenhle dárek si zaslouží i jen tak. A nejen oni. Značka whisky Martin’s Barrel uvádí na trh svou pětiletou variantu. Česká single malt whisky vzniká v Zámecké palírně v Blatné a na správný průběh výroby i staření dohlíží mistr destilatér Václav Šitner. Základem je český nakuřovaný slad ze sladovny v Bruntálu a voda z Blatné. Po fermentaci prochází směs trojí destilací, poté whisky odpočívá pět let ve vypálených dubových sudech původem z Česka.

Ranní životabudič

Také si neumíte představit ráno bez šálku kávy? Pak vyzkoušejte novinku L’OR Premium Collection, která obsahuje 24 kávových kapslí. Kolekce nabízí výběr z deseti chuťových variant, od silné kořenité chuti kávy India přes kolumbijskou kávu s příjemnou chutí s tóny citrusu až po výběr Flavours Collection s chutí připomínající máslový karamel. Kapsle jsou kompatibilní i s kávovary Nespresso.

Nejlepší restaurace 2023

Gastronomický průvodce, který oceňuje nejlepší české restaurace Zlatými lvy, představuje aktuální výběr. Na stranách knihy najdete přes sto restaurací z celého Česka s lákavými ilustračními fotkami a důležitými informacemi pro hosty. Součástí je také krátký rozhovor se zástupcem podniku – majitelem, šéfkuchařem či manažerem, v němž se dozvíte o více o konceptu, chystaných novinkách i jaké jídlo si hosté objednávají nejčastěji.

Svátky v džungli

Pražský The Monkey Bar, který je součástí hotelu Falkensteiner, chystá speciální vánoční menu a silvestrovskou oslavu. Podnik vás pohostí nejen na Štědrý večer, ale po oba Boží hody. Vyrazit můžete jak na oběd, tak na večeři a dopřát si čtyřchodové menu s vinným párováním a signature koktejlem jako tečkou na závěr.

Poslední večer roku se zahalte do sametu a vyrazte na večírek s mottem „Dine. Drink. Dance.“ K tanci zahraje DJ Kewu a o překvapení se postará soubor Kiki House of Velvet. Koktejly a další nápoje doprovodí snacky z Monkey Bites Menu. O půlnoci se kromě přípitku bude podávat i raut.

Falkensteiner Hotel Prague

Silvestr v La Verandě

Pražská restaurace La Veranda, jejíž koncept v sobě snoubí vintage styl a nejnovější kulinářské trendy, vás zve na silvestrovskou degustační večeři. Při příchodu dostanete welcome drink, který navnadí vaše chuťové pohárky. Po amuse bouche přichází předkrm, kombinace sýru stracciatella s avokádem, lískovými ořechy a maracujou. Po druhém předkrmu v podobě telecího brzlíku s foie gras, perníkem a smržovým velouté následuje kaštanová polévka. Hlavní chod si můžete zvolit podle svých preferencí. Na výběe je mořský vlk s kalamáry a černou čočkou nebo hovězí flank steak s lanýži a bramborovým pyré. Sladkou tečkou je makronka s hnědým máslem a brusinkami. Cena celého menu na osobu je 3750 korun.

Štědrovečerní hostina

Také další pražský hotel, Marriott Prague, připravuje ve své restauraci The Artisan štědrovečerní menu inspirované českou i mezinárodní kuchyní. Hosté se mohou těšit na opravdu velkou hostinu s bramborovým salátem, smaženým kaprem, pražskou šunkou i pečeným krocanem. Součástí svátečního menu bude také výběr masových a zeleninových tataráků, ústřice, tygří krevety, pastrami, sekce francouzských sýrů a další delikatesy. V kuchyni nezapomněli ani na sladkou tečku v podobě vánoční štoly, dýňového koláče s ořechy nebo cukroví.

Během Božích hodů lze dorazit na brunch a svátky v Marriottu zakončí novoroční večírek s DJem, živou kapelou a tanečním vystoupením. Vstupenka zahrnuje welcome drink, večeři servírovanou formou bufetu a neomezenou konzumaci vína, piva a nealkoholických nápojů.

Dobroty na doma

Pokud dáváte přednost domácímu pohodlí, ale přesto byste si rádi dopřáli lahůdky jako z restaurace, máte možnost. Tu vám nabízí průhonická Babička, která na Silvestra opět připravila boxy plné dobrot. Najdete v něm například lososa z domácí udírny s fenyklovým salátem, krémovou paštiku s foie gras a pošírovanou hruškou, kachní rilletes s cibulovým chutney, sulc z králíka, dýňový hummus, tatarák, roastbeef či škvarkovou pomazánku. Box je nutné zarezervovat předem a vyzvednout přímo v podniku.

Růžová je in

Schweppes přichází s novinkou, Schweppes Pink Tonic. Receptura vychází z klasického toniku, růžová varianta je pak jemnější s nižším obsahem cukru a ovocnými tóny v chuti. Limonáda se hodí na samotné popíjení, ale skvěle se osvědčí i v kombinaci s ginem, například Beefeaterem Pink Strawberry.

Vánoční menu

Restaurace Deer, jež se nachází nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, nabízí čtyřchodové vánoční menu. Jako předkrm se podávají restovaní šneci s kořenovou zeleninou, omáčkou beurre blanc s bylinkami a špenátovou brioškou. Následuje tradiční rybí polévka s vaječným svítkem. Dále si host může zvolit ze dvou variant hlavních chodů. První jsou smažené kousky kapra s bramborovým pyré s marinovanou zeleninou a citronovým gelem, druhou pak vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem s citronem. Na závěr už zbývá jen dezert: makový mini závin s mandlovým karamelem, punčovou zmrzlinou, šlehačkou a prachem z vlašských ořechů.

Nebeské hody

Jsou pro vás svátky příležitostí k cestování, a strávíte tak některý ze zbývajících prosincových dní na palubě letadla? Jestli jste si k tomu navíc vybrali společnost Emirates, čeká vás během letu sváteční atmosféra a jídlo. Cestující v Economy Class se mohou těšit na pečeného krocana s kaštanovou roládou, pommes Parisienne, směsí pastináku, mrkve a zeleného hrášku. Po něm bude následovat perníkový dort politý tvarohovou polevou a skořicovou omáčkou.

Pasažéři First a Business Class si vybrat z nabídky vánočních jídel, například královské krevety marinované v citronu a bylinkách s fenyklovým salátem a omáčkou marie rose nebo po gravalax z uzeného lososa s hořčičným crème fraiche. Na něm si pochutnají i cestující v Premium Economy Class. Ve všech třech vyšších třídách bude k dispozici také kompletní sváteční hlavní chod – pečený krocan s brusinkovým kompotem, kaštanová nádivka, dýně s medem a tymiánem, bramborové klínky a křupavá růžičková kapusta dochucená krůtí slaninou. Na výběr budou mít i několik dezertů: vánoční pudink s velkou porcí crème anglaise, zázvorový dort zalitý tmavou čokoládovou ganache a dort s červeným rybízem a čokoládovou pěnou ve tvaru Santy.

Od 24. do 26. prosince bude palubní personál společnosti Emirates navíc nabízet všem cestujícím na palubě drobné dárky v podobě profiterolek se skořicovým krémem, čokoládových lanýžů a perníkových vánočních stromečků a sněhuláků.

Vánoce bez kalorií

Pro ty, kdo si hlídají postavu i v průběhu Vánoc, představuje KetoMix výrazné usnadnění. Díky odlehčeným produktům jako Vajonéza, nízkokalorické dresingy či proteinové přísady na pečení se přebytečným kaloriím snadno vyhnete. A přitom si užít chutné Vánoce i bujaré oslavy Nového roku jako každý jiný. Se surovinami od KetoMix a DailyMix se nemusíte vzdát ani tradičního vánočního pečení, ani silvestrovských chlebíčků. Tak šťastné a nekalorické!

Čím si připít?

Ať už chystáte velkolepou akci s tuctem kamarádů, party na horách nebo jen soukromou oslavu ve dvou, rozhodně byste neměli zapomínat na tradiční půlnoční přípitek. Bude vaší letošní volbou sekt, italské prosecco nebo španělská cava? V každém případě nepodceňujte čas na jejich vychlazení, abyste si víno vychutnali v té nejlepší kondici. Láhev tak dejte do lednice ideálně den předem.

Čím si Češi připíjejí nejčastěji? No ano, Bohemia Sekt Demi Sec. To však není jediné víno, kterým se značka může pyšnit. Za pozornost stojí například Bohemia Sekt Prestige Chardonnay, jež vzniká tradiční metodou – druhotným kvašením v láhvi. Dalším českým kouskem je šumivé víno z Habánských sklepů, letošní novinka s bohatým perlením a jemnou vůní květin a medu.

Variantou je též italské prosecco, které se u nás těší nemalé oblibě. V roce 2020 povolila legislativa výrobu prosecca rosé, čehož řada výrobců hned využila. Vyzkoušejte tedy Mionetto Prosecco Rosé s barvou broskvového květu a chutí plnou ovocných tónů. Dáváte-li přednost klasice, pak vsaďte na Mionetto Prosecco DOC Brut se svěží chutí s tóny citrusů. Mionetto myslí i na ty, kdo z jakéhokoli důvodu nemohou nebo nechtějí pít. To však neznamená, že si musí odepřít přípitek – Mionetto bez alkoholu je určeno právě pro ně.

Freixenet Cordon Negro díky své černé matné láhvi představuje ještě elegantnější verzi přípitku. Španělské šumivé víno má zlatavou barvu, aroma tropického ovoce a středně plnou chuť. Chcete-li víno pít celý večer, budou tichá vína od Freixenetu skvělou volbou. Bílý Sauvignon Blanc zaujme netypickou vůní liči a ananasu, tóny tropického ovoce se projeví také v chuti. Růžové Rosado oproti tomu vyniká vůní jahod, chuť třešní vás pak pomyslně vrátí do slunného léta. Milovníkům červeného doporučíme Freixenet Cabernet Sauvignon s aroma tmavých třešní, švestek a kakaa. Chuť je mírně kořenitá, vyvážená a s dlouhým závěrem.