fbpx

Vánoční koktejly pro celou rodinu

  • Soňa R. Hanušová

Konečně se zase po roce sejde celá rodina u jednoho stolu. To si zaslouží přípitek. Ale ne jedním drinkem. Ke správné sešlosti je třeba punč. Protože sharing is caring. Máme pro vás pět receptur na jednoduché koktejly. Stačí doma najít tu největší mísu, do které se vám vše vejde, a pustit se do příprav. Všechny receptury obsahují zhruba 10 porcí.

Vánoční Rum Punch

750 ml rumu Plantation Pineapple
250 ml čerstvé limetkové šťávy
200 ml cukrového sirupu (rozvar 1:1)
900 ml černého čaje
2 pomeranče
4 limetky
koření (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek)

Nejprve si připravte čaj a nechte vychladnout. Do punčové mísy dejte koření a přidejte čerstvou limetovou šťávu, čaj, cukrový sirup a rum. Promíchejte, přidejte nakrájené citrusy a na dvě hodiny uložte do lednice. Před podáváním přidejte led. Případně můžete servírovat punč i teplý, místo ledu jej před podáváním prohřejte (ale nevařte).

Jerry Thomas Brandy Punch

500 ml koňaku Hennessy Very Special
250 ml vody
75 ml rumu Eminente Ámbar Claro
250 ml cukrového sirupu (rozvar 1:1)
135 ml čerstvé citronové šťávy
15 ml likéru Grand Marnier
60 ml grenadiny
0,5 ananasu
2 pomeranče
1 balení malin

Veškeré ingredience mimo ovoce nadávkujte přímo do mísy naplněné ledem. Promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Následně do punče přidejte maliny a na plátky nakrájený ananas a pomeranče. Při servírování naplňte sklenku ledem a nalijte sběračkou punč z mísy. Ozdobte malinou a kouskem ananasu.

Kentucky Punch

700 ml bourbonu Wild Turkey 101
750 ml červeného vína
500 ml domácího brusinkového sirupu
400 ml čerstvé citronové šťávy
1000 ml brusinkové šťávy
ovoce (pomeranč, sušené brusinky, sezónní ovoce)
koření (badyán, skořice, hřebíček)

Začněte přípravou domácího brusinkového sirupu: 500 g brusinek svařte s 500 ml vody a 400 g cukru krystal. K tomu přidejte badyán, skořici a hřebíček. Jakmile zhoustne, nechte vychladit a přeceďte sirup přes sítko. Do mísy na punč nadávkujte všechny suroviny spolu s plátky pomeranče, sušenými brusinkami, sezónním ovocem a kořením (badyán, skořice, hřebíček). Nechte dvě hodiny odležet v lednici. Poté servírujte do vinné sklenice naplněné ledem.

Sunset Punch

450 ml koňaku Hennessy Very Special
600 ml vody
200 ml ginu Citadelle
75 ml likéru Grand Marnier
200 ml cukrového sirupu (rozvar 1:1)
300 ml čerstvé citronové šťávy
150 ml grenadiny
20 střiků orange bitters
1 grapefruit
2 pomeranče
3 citrony
2 limetky

Veškeré ingredience mimo citrusy nadávkujte přímo do mísy naplněné ledem. Promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Následně do punče přidejte na plátky nakrájený grapefruit, pomeranče, citrony a limetky. Při servírování naplňte sklenku ledem a nalijte sběračkou punč z mísy.

Mantuano Punch

1000 ml rumu Diplomático Mantuano
1000 ml jablečného džusu
800 ml černého čaje
400 ml sirupu s příchutí slaného karamelu
ovoce (broskve, citron)
máta

Nejprve si připravte čaj a nechte vychladnout. Mísu na punč naplňte ledem a přidejte rum, jablečný sirup, černý čaj a sirup s příchutí slaného karamelu. Zlehka promíchejte a doplňte broskvemi a citronem nakrájenými na plátky a lístky máty. Při servírování naplňte sklenku ledem a nalijte sběračkou punč z mísy. Ozdobte pár lístky máty.