fbpx

Tipy na knihy pro muže

  • Adéla Ščurková

Pořídit knihu, která zaujme muže, se může zdát jako zapeklitý problém. Výběr však o něco zjednoduší, jedná-li se o vášnivého čtenáře, milovníka architektury nebo umění či cestovatele. Existují ale knihy, které nadchnou bez výjimky více i méně sečtělé; dědu, bráchu či přítele. Přinášíme neotřelé knižní tipy, které si zamiluje nejeden muž.

Jakub Kynčl: Pas a pes

Mít toulavé nohy, ale jenom pět týdnů dovolené – to zřejmě vyžaduje hodně plánování. Své o tom ví autor této zábavné knihy. Spolu s ním se vydáte z klimatizované kanceláře rovnou do pralesa. V barvitých příbězích ze Střední a Jižní Ameriky se dozvíte, proč mohou být krevety ta nejbezpečnější objednávka, budete stopovat jaguára v belizské džungli, navštívíte nejděsivější hřbitov světa ležící zapomenutý hluboko v poušti Atacama a potvrdíte si, že v Kolumbii nejdou pro výstřel daleko. A když dojde na osudové setkání se čtyřnohou tulačkou Norií ve vysušené chilské pampě, přesvědčíte se o tom, že láska hory přenáší. Někdy i ty šestitisícové. Jakub Kynčl ve své knižní prvotině se čtenáři sdílí osobní příběhy a zážitky, které se mu na cestách přihodily. Od žádosti o ruku po transport rozkošné psí dámy přes celý svět.

Tim Voors: Skvělá samota

Pro náročnější cestovatele, odvěké samotáře, dobrodruhy a milovníky přírody doporučujeme toto dechberoucí putování po Pacifické hřebenovce. Připravte se na okouzlující nádheru, která je nedosažitelným snem mnoha lidí. Trasa, jež vede americkým západem z Mohavské pouště přes k nebi se tyčící vrcholky pohoří Sierra Nevada až do Kanady, není pro slabé povahy. Ovšem ti, kteří vytrvají, jsou odměněni křišťálově čistými horskými jezery, nocemi pod hvězdami a spontánními přátelstvími vznikajícími u ohně. Bohatě ilustrovaná kniha s detailními fotografiemi vám před očima oživí každý krok z této 4 265 kilometrů dlouhé cesty. Putování Pacifickou hřebenovkou je stejnou měrou o fyzické i psychické výdrži, jakož i o překonávání samoty a strachu. Skvělá samota líčí, jak dokáže síla divočiny povzbudit lidskou duši. Voorsův nakažlivý entuziasmus vybízí, abyste popadli krosnu a vydali se za dobrodružstvím vedoucím ke znovuobjevení sama sebe. Svět čeká.

Rudolf Havlík: Horkou jehlou

Pro hrdinu tohoto příběhu není cestování pouze zábava, ale také práce. Druhý dobrodružný román známého českého režiséra nabízí asijskou exotiku, humor, ale také zamyšlení. Hasit průšvihy pro textilní korporace na druhé straně světa – v Indii, Číně nebo Pákistánu – totiž není žádná sranda. Zároveň čtenář spolu s hlavní postavou zažije bouřku nad Himalájemi a svítání na ostrově, který není na mapě. Pocítí déšť uprostřed džungle v Malajsii a spalující horko na indických pláních. Uslyší burácení vodopádů v Bangladéši a praskání ledovců v Arktidě. Potká se s lidmi, které nikdo nezná. Jednou půjde o krk a jindy zase do klína spadnou všechny krásy světa.

Timothy Snyder: Tyranie

Politika byla vždy, a nadále také bude, součástí každodenního života nás všech. Ať se nám to líbí, nebo ne. Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného.

Rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Mladá generace zajisté není chytřejší než oni, má však výhodu, že se z jejich zkušenosti může poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, totiž ta pravá chvíle.

Fernando Aramburu: Vlast

Strhující román o vině a odpuštění a o pokusu zacelit rány v názorově rozdělené společnosti. Odehrává se v Baskicku, ale mohl se odehrát kdekoli jinde, kde ideologický fanatismus a zaslepenost, strach a neschopnost se dorozumět a přenést přes názorové neshody páchá zlo, jež poznamenává každičký kout lidské duše a narušuje běžné mezilidské vztahy. Velký humanistický příběh plný živých a opravdových postav.

Baskičtí teroristé v roce 2011 po čtyřiceti letech činnosti ohlásili složení zbraní. Pro Bittori, vdovu jedné z obětí, však příběh zdaleka neskončil. Rozhodne se vrátit na místo událostí, do městečka a domu, kde před vraždou žila. Chce zjistit, kdo střílel. Spolu s ní se vydáte na cestu do minulosti, v níž městečko zvolna ovládají podezření a nenávist. Do doby, kdy celou společnost rozkládá vlastenecká horečka a vkrádá se do všech vztahů tamních obyvatel.

Jan Vitvar: Umění, kterému nikdo nerozumí (Historky z podsvětí výtvarné kultury)

Kniha pro opravdové milovníky umění, ale také pro ty, kdo rádi prohlašují, že umění vůbec nerozumí. Hrdiny této zábavné knihy jsou uklízečky, policisté a prostitutky. Prezidenti, diktátoři i revolucionáři. A samozřejmě také umělci. Setkávají se tu artefakty, které někdo spálil, rozřezal, utopil či snědl. Obrazy, které namaloval osel, bagr nebo motocykl. Výtvarný kritik Jan H. Vitar zve čtenáře na zábavnou a dobrodružnou cestu po moderních dějinách vizuální kultury, která ukazuje, že naše chápání umění mnohdy vede přes fatální nepochopení.

Sponzor londýnské Tate Britain se nevydržel dívat na rozházenou postel na přehlídce finalistů Turner Prize a raději ji ustlal. Ve skutečnosti šlo o konceptuální dílo Tracey Eminové. Když umělkyně své lože s odhozenými kalhotkami a použitým kondomem znovu rozestlala, soutěž vyhrála. Člen české skupiny Ztohoven Roman Týc šel zase na měsíc do vězení, protože trval na tom, že panáčci v nezvyklých pozicích na semaforech jsou umění. Historie zná nepočitatelně případů, kdy se navyklé vnímání ostře střetlo s uměleckou výpovědí. Jenže kuriózní situace, k nimž v takových případech zpravidla dochází, mají obrovskou výpovědní hodnotu. Nabízejí trhlinu v oponě smyslu, jíž se lze nově podívat nejen na umění, ale i na nás samotné.

Adam Gebrian & Eugene Liška: Expati. Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí

Publikace Expati mapuje příběhy českých architektů a architektek žijících v zahraničí. Čtenáře zavede do Spojených států amerických, Velké Británie, Vietnamu, Japonska, Dánska, Švýcarska i Portugalska. Deset osobních vyprávění dává nahlédnout do zákulisí světoznámých architektonických kanceláří, jako je BIG, Heatherwick Studio či Foster+Partners, stejně jako do života mladých architektů, kteří se v zahraničí zkouší prosadit na vlastní pěst. Jejich příběhy poprvé zazněly v CAMPu ve stejnojmenném cyklu vedeném architektem Adamem Gebrianem. Kniha Expati. Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí je tak jejich literárním zpracováním.

Ačkoliv mají všechny kapitoly stejnou strukturu v podobě souvislého vyprávění v první osobě, každá z nich je jedinečná ve svém obsahu a zaměření. Jan Vranovský, který posledních devět let žil v Tokiu, vysvětluje, proč je v případě Evropana prakticky nemožné Japonsku úplně porozumět (a proč o to sami Japonci nestojí). Bára Šafářová se v Texasu zabývala vlivem urbanismu na sociální (ne)spravedlnost, zatímco Dana Čupková vynalézá za pomocí robotů v Pittsburghu nové materiály z odpadu. Matěj Draslar vysvětluje, proč je Švýcarsko pro architekty „zlatá klec“ a Petr Štefek zase prozradí úspěšný recept na originální žádost o zaměstnání (hrst lentilek). Publikaci uzavírá bonusový rozhovor s mladou architektkou Martinou Požárovou, o tom, co se muselo všechno stát, aby si uprostřed pandemie našla práci ve Švýcarsku.

Úvodní fotografie: Unsplash