fbpx

Koktejly na silvestrovské (p)opíjení

  • Soňa R. Hanušová

Oslavy, jimiž se loučíme se starým rokem, bývají bujaré. Aby letos byly ještě veselejší, připravili jsme pro vás několik tipů na míchané drinky. Ledové i horké na zahřátí, vždy však jednoduché na přípravu. A pokud ještě nemáte dost vaječňáku, máme pro vás recept na ideální drink na party v horské chatě. Jím můžete celý večírek odstartovat.

Bombardino

40 ml rumu Abuelo 5y
40 ml mléka
15 ml vaječňáku Bartida

Bombardino je takřka povinnou výbavou lyžařů na italských sjezdovkách, vy kvůli němu ale na svah nemusíte. Stačí doma do rendlíčku nadávkovat všechny ingredience a společně prohřát na 80 °C. Přelijte do nahřáté sklenice, doplňte horou šlehačky a posypte strouhanou čokoládou.

Amazonian G&G

40 ml ginu Canaïma
150 ml grapefruitové sody
šťáva ze dvou limetek

Nesmrtelnou kombinaci G&T, tedy ginu a toniku, už znáte. Zkuste proto známý koktejl trochu osvěžit a místo toniku zvolit grepovou limonádu. Příchuť je aktuálně na vzestupu, a tak můžete vyzkoušet více značek a najít to nejlepší spojení grepu a venezuelského ginu Canaïma. Sklenici typu highball naplňte ledem až po okraj. Nadávkujte gin, limetkovou šťávu a dolijte grepovou sodou. Zlehka promíchejte a ozdobte limetkou.

Christmas Fizz

40 ml ginu Bobby’s Dry
100 ml neslazeného brusinkového džusu
50 ml suchého šumivého vína

I přes vánoční odkaz v názvu se tento koktejl skvěle hodí na Silvestra. Oproti klasickému fizzu nahrazuje sodu za šumivé víno – a to k novoročním oslavám neodmyslitelně patří. Gin a brusinkový džus odměřte do šejkru na kostky ledu a protřepejte. Přes barové sítko nalijte do sklenky typu highball, dolijte šumivým vínem a zlehka promíchejte. Ozdobte sušenými nebo čerstvými brusinkami a podávejte.

Diplo Mai Tai

25 ml rumu Diplomático Planas
25 ml rumu Diplomático Mantuano
10 ml pomerančového likéru Grand Marnier
20 ml limetkové šťávy
30 ml ananasového džusu

Vneste na silvestrovský večírek závan exotiky. Kombinace rumu a ananasové šťávy nikdy nezklame. Veškeré ingredience nadávkujte do šejkru na led a důkladně protřepejte. Sceďte do vysoké koktejlové sklenice naplněné ledovou tříští. Ozdobte kouskem ananasu.

Amundsen Mule

40 ml vodky Amundsen
20 ml limetkové šťávy
15 cl ginger beer

Rychlé a jednoduché. Stačí vzít koktejlovou sklenku, naplnit ji ledem, nadávkovat ingredience a promíchat. Koktejl nemusí být komplikovaný, abyste si ho oblíbili.

A long night in Madrid

40 ml koňaku Hennessy Very Special
25 ml madeiry
10 ml javorového sirupu
4 střiky Angostura Aromatic Bitters
vaječný bílek

Ať už v Madridu, nebo kdekoli jinde, silvestrovská noc bude skutečně dlouhá. Posilněte se na ni. Nadávkujte všechny ingredience do šejkru bez ledu a protřepejte, abyste aktivovali vaječný bílek. Poté přidejte do šejkru led a znovu protřepejte. Přes barové sítko nalijte do sklenice typu coupette a ozdobte hoblinkami hořké čokolády.

Grand Collins

50 ml pomerančového likéru Grand Marnier
20 ml citronové šťávy
10 ml cukrového sirupu
soda

Pokud hledáte jeden drink, který budete moct popíjet celou noc, přimlouváme se za Collins. Ať už ginový, nebo v této odlehčené variantě, díky absenci ochucených sirupů a ovocných šťáv se vám hned tak nezají. Sklenici naplňte ledem po okraj a nadávkujte pomerančový likér, citronovou šťávu a cukrový sirup. Dolijte sodou a následně promíchejte. Ozdobte pomerančovou kůrou.

Rebublika & Ginger

40 ml rumu Božkov Republica Exclusive
150 ml ginger beer

Ještě jedna rychlovka. Stačí sklenici naplnit ledem, nadávkovat suroviny, promíchat, ozdobit limetkou a pít. Pokud je na vás zázvorové pivo moc ostré, nahraďte ginger beer za ginger ale, tedy zázvorovou limonádu. Její chuť je jemnější, sladší a ne tak intenzivně zázvorová.

Christmas Tea

40 ml rumu Don Papa Baroko
20 ml skořicového sirupu
15 ml citronové šťávy
100 ml ibiškového čaje

Další drink, který má v názvu Vánoce, ale vychutnat si ho můžete v podstatě kdykoli. Sypaný ibiškový čaj zalijte studenou vodou a nechte hodinu macerovat. Poté sceďte. Sklenici naplňte ledem po okraj a nadávkujte rum, skořicový sirup a citronovou šťávu. Dolijte ibiškovým čajem a promíchejte. Ozdobte pomerančovou kůrou.

Hot Rum Punch

50 ml rumu The Duppy Share Aged
100 ml jablečného džusu
10 ml vanilkového sirupu
10 ml limetkové šťávy
5 ml cukrového sirupu

Skončíme, jak jsme začali – horkým drinkem. Všechny ingredience odměřte do nerezové konvice a promíchejte lžičkou. Ohřejte na plotýnce na 70 °C. Drink přelijte do hrnku, ozdobte svítkem skořice a osminkou limetky a podávejte.