fbpx

Až půjdeš, zavři za sebou. Nelítostná lovestory

  • Adéla Ščurková

Po úspěšném Deníčku psychiatričky, kompilaci vybraných povídek ze stejnojmenného blogu, přichází psychiatrička Anna Moricová se svým prvním románem. Debut Až půjdeš, zavři za sebou vypráví příběh zakomplexované mladé dívky Lucie, která se snaží se svým životem rvát, ale moc jí to nejde.

Lucie je v očích svého okolí inteligentní a nadějnou studentkou medicíny, ve skutečnosti je však utrápenou dívkou s poruchou příjmu potravy, narušeným sebepřijetím a naivní, nepoučitelnou romantičkou toužící po lásce. Od svého dětství ji potkala spousta nepříjemných věcí – od šikany a psychického nátlaku přes anorektické propady po sexuální zneužívání. Ani náročné studium medicíny jí na psychickém klidu zrovna nepřidává, nemluvě o nevydařených vztazích. Na literárním webu, kam se léta uchyluje si odpočinout a vypsat z bolesti, si dopisuje s virtuálním kamarádem Radkem.

Až půjdeš, zavři za sebou, foto: Anna Postnikova

Ve skutečném životě zažívá první nepovedený vztah s učitelem angličtiny Jessem. Na vysoké škole jí pak zamotá hlavu exotický student Didi, aby následně skončila ve virtuální náruči dalšího tajemného pisatele z literárního webu Toma. Tomáš je o patnáct let starší, zdvořilý, sečtělý, trpělivý a okouzlující. Pro Lucii, která si jej pečlivě vysnila, je naprosto dokonalý. Jenomže bude takový i ve skutečnosti, až se potkají tváří v tvář?

Kniha má navzdory těžkým tématům velmi svižné tempo. Je rozdělená do dvou rovin – dětství a dospělost –, které se od sebe odlišují i graficky. To usnadňuje čtenářovo vnímání, ve kterém období života hlavní hrdinky se právě nachází. Snazší vcítění umožňuje také autorkou zvolená ich forma. Anna Moricová ve své románové prvotině otevírá plno zajímavých témat, jen je škoda, že nebyl prostor rozvést je více do hloubky. Ač je tedy děj poutavý, nepřivede čtenáře k žádnému východisku. Přitom ta by Luciin příběh potřeboval ze všeho nejvíce.

Anna Moricová působí jako lékařka v pražské Psychiatrické nemocnici Bohnice. Není tudíž žádným překvapením, že se její druhá kniha opět zabývá psychickým zdravím. Čtenáře, kteří s autorkou zatím neměli tu čest, přitom může obálka knihy snadno zmást. Evokuje totiž, že by se mohlo jednat o romantické čtení, zatímco se v tomto případě je spíše vyprávěním o vztazích, po kterých byste nejraději vytřeli savem.

Až půjdeš, zavři za sebou je románem o velkých snech a očekáváních, ale také o tom, jak se střetávají s realitou. O tom, že láska může mít mnoho podob, ale především je neuchopitelná.

70 %

Celkové hodnocení

Až půjdeš, zavři za sebou

  • Autorka

    Anna Moricová

  • Nakladatelství

    Grada / Cosmopolis

  • Počet stran

    296

  • Rok vydání

    2022