fbpx

maomai TIP: Deník zloděje

  • Soňa R. Hanušová

Inscenace Deník zloděje, jež získala několik ocenění (jen v Cenách divadelní kritiky ovládla tři kategorie: nejlepší inscenace roku, nejlepší mužský herecký výkon a hudba), směřuje ke své derniéře. Pokud jste od premiéry v roce 2017 neměli možnost představení zhlédnout, máte poslední příležitost v neděli 22. ledna 2023. Nepromeškejte ji.

Divadelní společnost Masopust uvedla Deník zloděje v roce 2017. Inscenace představuje spojení kontroverzních deníků Jeana Geneta (z jeho díla vychází i předloni uvedený Ženet) a barokní lyrické básně Co Bůh? Člověk? od Bedřicha Bridela. Výsledkem je jevištní one-man show na pomezí činohry a opery, v níž exceluje Miloslav König. Kromě něj je na jevišti pouze Martin Dohnal, který Königa doprovází na piano.

Dramatik Jeane Genet ve svých narcistních denících plných rozkoše a vzdoru popisuje svou sebedestruktivní filosofii zločinu a krásy. Spisovatel Bedřich Bridel pak sepsal svou báseň coby oslavu Boha, ale také jako filosofické zamyšlení nad jeho Trojjediností. Ve svém díle staví do kontrastu velkolepost boha a nízkou mrzkost člověka. V závěru člověka označuje za „červíčka“, který se všepřesahujícímu Bohu plně odevzdává. Obě díla se překvapivě doplňují: Bridel leží u nohou svého Boha jako Genet pod nohami svých milenců.

Jak již bylo řečeno, inscenace Ženet vychází z díla kontroverzního francouzského autora. Loňskou premiéru, inscenaci Fredy, pak připravoval stejný tým jako Deník zloděje: režisér Jan Nebeský, dramaturgyně Tereza Marečková, kostýmní výtvarnice Petra Vlachynská a hudebník Martin Dohnal. Také Fredy je v podstatě monodramatem pro Miloslava Königa. Deník zloděje tak představuje jeden z důležitých pilířů současné dramaturgické linky divadelní společnosti Masopust a jako takový si zaslouží pozornost až do úplného konce.

Kromě základní vstupenky za 290 Kč nabízí Masopust další tři kategorie vstupného: poslední rozloučení (500 Kč), kultura žije (750 Kč) a Masopust forever (1000 Kč). Cenovou hladinu si volí sám divák. Výběrem vyšších kategorií přispěje na působení Masopustu a tvorbu nových inscenací. Součástí večera bude také aukce rekvizit a kostýmů. Domů si tak můžete odnést třeba pštrosa. Derniéra proběhne 22. ledna 2023 v Divadle Na zábradlí.