fbpx

Novinky z gastronomie – leden 2023

  • Soňa R. Hanušová

Doufáme, že nálož cukroví, bramborového salátu a dalších vánočních dobrot vám už slehla a máte opět hlad. V novém roce jsme totiž zpět s pravidelným přehledem novinek na poli gastronomie. A že se opět sešly zajímavosti, nad kterými se sbíhají sliny. Proto se pohodlně usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího, co se za poslední měsíc událo.

Jíme Jih

Spolek několika jihočeských restaurací Jíme Jih dal potřetí vzniknout limitované edici vybraného destilátu. Oproti předchozím dvěma ginovým ročníkům se letošní pozornost spolku upřela na kontušovku. Ta je neodmyslitelně spojená s Jaroslavem Haškem a jeho románovou postavou vojáka Švejka. Putování Švejka po jižních Čechách se pak stalo inspirací nejen pro vznik kontušovky, ale také pro vyladění receptury z lokálních surovin.

Designového návrhu láhví se ujal sklářský výtvarník František Jungvirt. Ručně foukané láhve z českého křišťálu zdobí symbolická Švejkova dýmka ozdobená zlatem. Odkazuje tak i na zlaté české ručičky a um místních řemeslníků. Kontušovka Jíme Jih je dostupná pouze v restauracích jihočeského spolku a několika jejich spřátelených podnicích.

Zima v Trezoru

Pražská restaurace Červený jelen obměnila své trezorové menu. Pro zimní období si šéfkuchař Marek Fitchner například šneky s omáčkou Bourguignon, parmskou šunkou a korálovcem ježatým, jelení tatarák s ořechovou majonézou nebo risotto s černým lanýžem. To jsme však pouze u předkrmů, mezi hlavními chody nalezneme další poklady. Třeba dančí hřbet s pošírovanou hruškou, kachní prso s ricottovými noky nebo dýňové ravioli & mandarinka. A sladká tečka? Laskonka s pěnou z vaječného likéru s ostružinami.

Veganuary v oblacích

Leden je měsícem zasvěceným rostlinné stravě. Aerolinky Emirates ovšem servírují veganské pokrmy v rámci svých menu celoročně, a to už od 90. let minulého století. Jejich repertoár obsahuje přes 180 rostlinných receptů. Mezi nejoblíbenější pokrmy servírované v Economy Class patří krémový mousseline ze špenátu a avokáda s marinovaným tofu, pestrobarevná quinoa se šťavnatým karamelizovaným hruškovým a celerovým pyré a ječné rizoto s houbami, sušenými rajčaty a máslovými kaštany.

Loni pak společnost uvedla gurmánské veganské menu pro cestující ve First a Business Class. Pasažéři těchto tříd se tak mohou těšit na pokrmy jako hlíva královská pečená na pánvi, chlebovník biryani, plátky kedlubny a restovaný pomeranč, čokoládový lanýžový dort s lískovými oříšky, pistáciemi a zlatými lístky a koláč ze zelených hroznů s kandovanými okvětními lístky růží, vanilkovým krémem a kompotem z bobulí yuzu.

Co se skrývá v červeném hrnci?

Restaurace Babiččina zahrada je proslulá svým útulným prostředím a domáckou kuchyní. Nyní podnik koncept, v němž se má host skutečně cítit jako na návštěvě u babičky, ještě prohlubuje. Novinkou je denní specialita z červeného hrnce. Co se pod tímto pojmem skrývá? Pokaždé něco jiného – jednou pod pokličkou hosté najdou svíčkovou, jindy králíka nebo dančí hřbet.

Během prvního únorového víkendu, od 3. do 5. 2., v Babiččině zahradě navíc proběhnou zabijačkové hody. Nebude chybět ovar, prdelačka ani zabijačkový guláš. A pokud se vám po Vánocích už začalo stýskat po řízcích, tak i ty v podniku připraví. A co jitrnice, jelita, tlačenka a škvarky? Bez nich by to nebyla zabijačka…

Ročníkové pálenky

Zabijačkové dobroty se skvěle snoubí s ovocnými pálenkami. A kdo by chtěl ochutnat něco speciálního, může vyzkoušet ročníkovou slivovici, třešňovici nebo višňovici značky Baron Hildptandt, jež se vyrábí v Zámecké palírně Blatná. Všechny tři vznikly v limitovaném množství 400 kusů. Zatímco třešňovice i višňovice (ročník 2004) jsou čiré a zrály přes 15 let v nerezových tancích, slivovice (ročník 2005) zrála v dubových sudech. Díky tomu získala nejen specifickou vůni a chuť, ale také barvu.

Produkty Zámecké palírny Blatná má ve svém portfoliu společnost Premier Wines & Spirits, která začátkem roku otevřela svůj první kamenný obchod. Premier Lounge najdete v Záhřebské ulici na Praze 2. Kromě ovocných pálenek zde pořídíte i další destiláty, likéry nebo vína.

Nejlepší flair v Česku

Nejlepším českým flairovým barmanem se stal Martin Vogeltanz. Rozhodla o tom soutěž Czech Flair League, jejíhož finále se zúčastnilo šest barmanů. Zvítězil již zmíněný Martin Vogeltanz před Štěpánem Šimánkem a Tomášem Bielčíkem. Mimo medailové pozice skončili Tomáš Vančura, Dominik Buchta a David Sedlák. V osmičlenné hodnotící komisi nechyběly barmanské osobnosti jako Václav Abraham, David Neumann, Milan Bukovský nebo Tomáš Kubíček. Vloženou soutěž Beefeater Biggest Move o nejzajímavější working flair trik vyhrál David Sedlák.

Tasting v La Verandě

Jedna ze stálic na pražské gastroscéně, restaurace La Veranda, připravila pro své hosty pětichodové degustační menu. Odpadají tedy starosti s výběrem a ochutnáte více pokrmů. Zážitek začíná hovězím tatarákem se smaženými žampiony a hořčičnou majonézou. Následuje kyselo s houbami a pošírovaným vejcem a candát s kváskovou omáčkou. Hlavní chod představuje jelení hřbet se špeclemi, houbami, kaštany a brusinkami. Degustaci pak uzavírá dezert v podobě krupicové kaše s hruškami a skořicovou zmrzlinou.

Cesta kolem světa

Vydat se na gastronomickou cestu kolem světa, a přitom stále zůstat v Praze? To se vám poštěstí při návštěvě podniku The Bistro. Ten nabízí tapas poskládané z kuchyní celého světa. V menu tak lze najít delikatesy z Japonska, Francie, Brazílie i USA. Za zmínku stojí novinky: smažené pošírované vejce s pórkovým krémem či vepřová pluma. Oblíbenými bestsellery jsou pak hovězí tatarák s wasabi majonézou nebo smažené krevety v tempuře.