fbpx

Novinky z gastronomie – valentýnská edice

  • Soňa R. Hanušová

Láska prochází žaludkem. Není proto žádným překvapením, že na nadcházející únorový svátek zamilovaných chystají podniky speciální menu. I když se ale rozhodnete oslavit Valentýna doma, máte několik možností, jak potěšit své chuťové buňky. Nezapomeňte také podtrhnout romantickou atmosféru přípitkem – máme pro vás hned několik tipů na bublinky, bez kterých se žádná oslava neobejde.

Neprvoplánová romantika

Pražská restaurace The Eatery otevřeně přiznává, že není zrovna tím nejromantičtějším podnikem. Nenabídne vám intimní atmosféru oddělených stolů pokrytých okvětními plátky růží a nečekejte ani svíčky. Pokud si ale vystačíte s dobrým jídlem, na své si tu určitě přijdete. Na svatého Valentýna v The Eatery servírují čtyřchodové menu, přičemž vždy máte na výběr ze dvou možností.

Jste-li singl, můžete si dopřát speciální šestichodové menu s pečlivě napárovanými víny. Tento zážitek se bude odehrávat u největšího stolu v podniku, který je pro 12 osob. To je také finální počet těch, kdo si tuhle neopakovatelnou večeři budou moct užít.

Podělit se

Pro koho je Praha z ruky, ocení tip na Atelier Bistro & Bar. Vyhlášený brněnský podnik chystá tříchodové menu pro dva, přičemž o hlavní chod se musíte rozdělit. Na výběr je ryba pro dva, tedy celá pečená pražma, nebo steak pro dva, konkrétně vyzrálá picanha s petrželovou salsou. K pití vám jistě rádi doporučí vhodné víno, ale rozhodně ochutnejte také místní Negroni Speciale.

Z celého srdce

Na velkou romantiku si nehrají ani ve Votre plaisir. Pražská cukrárna letos opět peče valentýnský dort, v jehož středu je srdce. Ovšem ne to tradičně vykreslované, ale jeho anatomicky přesný obraz. Stěžejními surovinami jsou 70% čokoláda Valrhona, mexická vanilka a maliny. Samotný dort vyjde na 680 korun, s láhví prosecca a praženými mandlemi pak na 1249 korun. A pro ty, kdo se chtějí letos opravdu rozšoupnout, nabízí cukráři dort dozdobený 24karátovým jedlým zlatem a k tomu láhev šampaňského za 3490 korun. Dort je pouze na objednávku.

Sladké vyznání

U čokolády ještě chvíli zůstaneme. Brněnská čokoládovna Ajala vytvořila při příležitosti nadcházejícího svátku dvě nové čokolády: Eros a Afrodíté. Obě jsou plné lásky, smyslnosti a touhy, protože obsahují směs bylin, které přesně v těchto oblastech mají povzbuzující účinky: maca, ženšen, damiána a ashwagandha. Čokolády plné afrodiziak, jež umocní vaše milostné prožitky, lze zakoupit samostatně nebo společně jako valentýnský balíček.

Rosé je láska

Prvním z tipů na valentýnské bublinky je Mionetto Prosecco Rosé DOC. To zaujme růžovou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni ucítíte bohatý ovocný buket s výraznými tóny růžového grepu, granátového jablka nebo černého rybízu. V chuti rozpoznáte vedle ovocných tónů malin také dotek medu a chlebové krusty. Perfektně se hodí k rizotu, a zvláště pak ke korýšům, měkkýšům a darům moře bez tepelné úpravy.

Karibská exotika

Kubánská restaurace La Bodeguita del Medio taktéž plánuje oslavy Valentýna. A to hned ve třech verzích. První menu láká na grilované kalamáry na sepiovém rizotu, dále filet z candáta se šafránovým beurre blanc a mladými opékanými brambory a dezert kokosový parfait s ananasovým chutney. Druhé menu začíná sušenou šunkou s mangovo-papájovým salátem a pokračuje telecí pečení s bylinkovou krustou, dýňovo-bramborovým pyré s parmazánem a salsou chimichurri. Závěr patří klasice, čokoládovému fondantu. Poslední menu je vegetariánské a hosté se mohou těšit na karotku balenou v grilované cuketě, burger z uzeného tofu a pomerančové crème brûlée s pistáciovým prachem.

S hlavou v oblacích

Letošní Valentýn v režii aerolinek Emirates bude všudypřítomný. Cestující jej mohou oslavit jak na palubách letadel, tak na zemi v saloncích Emirates. Cestující na palubě budou ve všech třídách pohoštěni brownies nebo sametovými košíčky zdobenými červenými a růžovými srdíčky v mini dárkovém boxu Emirates. Od 13. do 15. února budou v saloncích Emirates nabízeny tematické lahůdky, od čokoládových srdíček přes valentýnský čokoládový dort až po jahody v čokoládě. Zákazníci First a Business Class mohou tento zamilovaný den oslavit také sklenkou šampaňského Moët Rosé Impérial nebo ochutnat domácí zmrzlinu s příchutí jahodový cheesecake a malinový sorbet.

Na doma

Café Buddha Delivery představuje záchranu pro všechny z Prahy a okolí, kdo si chtějí úterní večer užít v klidu doma a bez starostí s nádobím. Podnik zaměřený na asijskou kuchyni nabízí výhodná menu pro dva. Na výběr je sushi menu, tapas menu s výběrem asijských předkrmů jako edemame, wakame, maki a jedním hlavním jídlem, dále thai sharing tasting menu nebo veggie lovers menu s polévkou miso, bezmasými letními závitky a pad thai s tofu.

Pro nezapomenutelné okamžiky

Champagne Rosé Sauvage Brut z mistrovského šampaňského domu Piper-Heidsieck je delikátní růžové šampaňské. Uchvátí vás hned po nalití svojí barvou, která je jiskřivě šarlatová. Ve vůni se nezapřou typicky červené ovocné plody a okouzlí vás tak ostružiny, rybíz a třešně. V chuti pak ucítíte lehké tóny jahod a červených pomerančů.

Hold vytříbeným chutím

Valentýnské menu pražské restaurace Artisan, servírované exkluzivně 14. února, připraví hostům čtyřchodový gastronomický zážitek, který nabídne čerstvé ryby a prémiové hovězí od pečlivě vybraných lokálních dodavatelů. Na úvod čeká hosty sklenka šumivého vína a překvapení šéfkuchaře v podobě prvního sousta. Následovat bude předkrm, kde hrají prim sýry z rodinné farmy Krasolesí doplněné domácími hruškovými povidly a lískovými ořechy. Hlavní chody nabídnou sumečka žraločího z ekologické farmy Rybí zahrada a steak z vyzrálé svíčkové od řezníků z Amaso. Sladkou tečku obstará domácí jahodový dezert s mandlemi a růžovým pepřem.

Afrodiziakální menu

Pražská restaurace La Veranda letos nabízí valentýnské menu plné afrodiziakálních surovin. Ze dvou variant lze vybírat již předkrm: ústřice s pomerančem a rajčaty či kalamáry s citronovou majonézou. Následuje celerový krém s lanýži a foie gras a po něm opět volba hlavního chodu. První možností je chobotnice s brambory a chorizem, tou druhou rib eye steak s bramborovým fondantem. Menu zakončí čokoládová pěna s pekany a jahodovým coulis.

Láska v Trezoru

Pozadu nezůstává ani restaurace Červený jelen, respektive její fine diningová část Trezor. Součástí zdejšího valentýnského menu bude welcome drink a malý dárek. Na začátek se bude servírovat amuse bouche, ústřice Bílá perla s jablečnou espumou. Následuje lanýžové risotto s korálovcem, zeleninovým demiglace a parmazánovou pěnou. Jako hlavní chod si budou hosté moct vybrat ze dvou variant: buď zimní tresku Skrei se šafránovou krustou a konfitovaným červeným bramborem, nebo hovězí žebro & Wagyu sirloin s omáčkou Bordelais, morkem, topinambury a baby brokolicí. O závěr se postará karamelový fondant se sněhovou pusinkou a malinovým sorbetem.

Specially Yours

Značka šampaňského Moët & Chandon přichází s limitovanou valentýnskou edicí svých vín Specially Yours. Obsah láhví sice zůstává stejný, přidanou hodnotou je však obal, který vaší drahé polovičce oznámí, že ji milujete. Dárkový box se vzkazem I love you může mít trojí podobu: Moët & Chandon Impérial Brut či Moët & Chandon Rosé Impérial v papírové krabičce nebo rosé varianta v plechovém boxu.

Vymazlený Valentýn

Degustační menu nabízí také útulná restaurace Garden’s, kterou najdete pár kroků od ruchu Václavského náměstí. Šéfkuchař Michal Šofr připravil pět chodů, mezi nimi například foie gras s vanilkou, černým rybízem a máslovou brioškou, flank steak s černým lanýžem a bramborovým pyré nebo crème diplomate s malinami a bílou čokoládou. Také už se vám sbíhají sliny?

Pro nedočkavce a opozdilce

Terasa U Prince s výhledem na Staroměstské náměstí nabízí valentýnské menu téměř celý týden, tedy již od 10. do 15. února. A co můžete ochutnat? Krevety po provensálsku s bylinkovou bagetou jako předkrm a jako hlavní chod buď filet z mořského vlka s béarnskou omáčkou a pošírovanou zeleninou, nebo jehněčí kotletu s hříbkovou omáčkou a batátovým pyré. Sladkou tečkou je dezert ve tvaru srdce z mléčné čokolády a malin.

Do stejné gastroskupiny patří také restaurace Deer v Michalské, a tak i tady máte možnost ochutnat valentýnské menu nejen v daný den. Zde podávají předkrm v podobě taňákového tataki s koriandrovým gelem, cukrovým hráškem a růžovými nakládanými kedlubnami. Následuje dvojí hlavní chod – filet z mořského vlka, zde ovšem s bramborovým pyré s vanilkou, bazalkovou omáčkou a prachem z červené řepy, nebo telecí pečeně s glazovaným brzlíkem a gratinovaným bramborem. I zde hosty čeká dezert ve tvaru srdce, s malinovým coulis, želé z karamelu a ostružinového kaviáru.

Zdroj fotografií: archiv podniků