fbpx

Oslavte Tučný čtvrtek – pořádně se nacpěte

  • Soňa R. Hanušová

Popeleční středa zahajuje čtyřicetidenní půst před Velikonoci. Odpírání radostí předchází jejich pravý opak, masopust. Tradice velí tancovačky, veselení se a spoustu jídla. Masopust je oslavou konce zimy a přivoláváním jara. Přestože masopustní období trvá od Tří králů právě do Popeleční středy, obvykle se jako masopust označují poslední tři dny, kdy slavnost vrcholí. A ještě před nimi – Tučný čtvrtek.

Tímto dnem vrcholí přípravy na závěreční masopustní oslavy. S oblibou se tradovalo, že na Tučný čtvrtek se toho musí sníst a vypít co nejvíc, aby byl člověk celý rok při síle. V pátek a sobotu se pak v klidu trávilo snězené jídlo a nabírala energie na finální oslavy, které probíhají od neděle do úterý. Popeleční středou pak začíná půst až do Velikonoc. Jelikož mají velikonoční svátky pohyblivé datum, mění se každoročně i termín Tučného čtvrtku. Letos připadá na 16. února.

Pusy lesklé omastkem

Tento neprávem pozapomenutý svátek za svůj přijala restaurační síť Ambiente, která se jej rozhodla oživit. Podporuje tradici, že na Tučný čtvrtek bychom si měli dopřát jídla a pití, co sneseme, a pusy by se měly lesknout omastkem. Kromě podniků pod značkou Ambiente se k svátku připojí desítky restaurací z celé republiky. Břicha si tak můžete nacpat například v jihočeských restauracích Sůl a Řepa, Zájezdním hostinci u Jiskrů nebo hotelu Klika, v brněnském Ramen Brno, či pražských La Forme, Kus Koláče a Další kus, Kro Kitchen, Mr. Hotdog, Big Smokers a dalších.

Každý ze zapojených podniků nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka. Kromě tučných masitých novinek na menu to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba vydatné předkrmy na účet podniku. Například v Lokálech hostům nabídnou masopustní pochoutky a u vybraných jídel dvojité porce masa, v Našem mase budou mít dvojitý cheeseburger za cenu běžného, v cukrárnách a pekárnách si můžete dát za obvyklou cenu o kus větší dorty, zákusky a koláče a třeba v Kantýně připraví 300gramový holandský řízek.

Kompletní nabídku podniků sítě Ambiente najdete na tomto odkazu, případně pátrejte na Instagramu pod #tučnýčtvrtek2023. Tak si povolte opasky a připravte se na Tučný čtvrtek – svátek, který oslavíte s radostí.