fbpx

Novinky z gastronomie – únor 2023

  • Soňa R. Hanušová

Letošní rok sotva začal, ale ve světě gastronomie můžeme už nyní únor prohlásit za jeden z nejnabitějších měsíců. Novinky se týkají zejména prestižních soutěží, Česko si bude opět vybírat nejlepšího barmana, ale i kuchaře. Po několika letech se k nám vrací kuchařská olympiáda Bocuse d’Or, jejíž národní finále bude provázet gastronomický festival. Foodies se mají rozhodně nač těšit.

Bocuse d’Or

Nejtěžší a nejprestižnější kuchařské soutěži na světě se přezdívá kuchařská olympiáda či gastronomičtí Oscaři. Uspějí totiž opravdu jen ti nejlepší. Na soutěžící, kteří se utkají v květnu v národním kole, čeká jasné zadání: uvařit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. Druhým pokrmem je vegetariánské jídlo, které musí obsahovat brambory a česnek v jakýchkoli odrůdách. O výběru finalistů národního kola rozhodne Akademie Bocuse d‘Or Czech, která se skládá z renomovaných českých šéfkuchařů. Vítěze pak začátkem května v O2 universu zvolí technická a dvě mezinárodní degustační poroty.

Ryby, maso i zelenina

Pražská restaurace The Artisan představuje čerstvé novinky, které hosté najdou ve večerním menu. Šéfkuchař David Rejhon sází na ověřenou kvalitu v podobě surovin z vlastní produkce a toho nejlepšího od lokálních dodavatelů ryb, sýrů, masa a zeleniny. Kromě kvalitních ryb z Kalendovy Chabrybárny si na své přijdou rovněž milovníci hovězího a vepřového masa, jež restaurace odebírá od těch nejpovolanějších odborníků z Amaso.

Hosté si mohou nově pochutnat na sušené vepřové krkovici podávané s křenem a domácí fermentovanou zeleninou nebo na vepřovém bůčku se zauzenou bramborovou kaší a domácím zelí. V nabídce nechybí ani hvězda večerního menu tatarák Čestr nebo stařené hovězí. David Rejhon nezapomíná ani na vegetariány a menu obměnil o staročeského kubu připravovaného tradičně z krup a čerstvých hub. V artisanském podání je navíc vylepšen o domácí zavařené jehličí, které tomuto pokrmu dodává originální chuť a svěžest.

Hledá se nejlepší barman

Po roce opět odstartovalo národní kolo nejprestižnější barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. Zájem letos projevil enormní počet barmanů a barmanek, před nimiž nyní stojí výzva v podobě Highballin‘. Úkolem je namíchat koktejl z whisky, sody a domácího cordialu. Na základě prvního semifinále postoupí top 12 barmanů, kteří se utkají o nejvyšší příčku. Vítěze budeme znát 25. května, rozhodne se opět na slavnostním finále v prostoru Pražské křižovatky. Český reprezentant se poté zúčastní klání na světovém finále, které se tentokrát odehraje v brazilském São Paulu.

Současně s tím odstartovala také Czech Bartenders League pod hlavičkou České barmanské asociace. Zapojeným barmanům se za účast v každé spřátelené soutěži, mezi něž patří World Class, Mattoni Grand Drink nebo Nikka Perfect Serve, přičítají body. Patnáct bodově nejúspěšnějších barmanů se pak utká ve finále o titul Barman roku.

Suchej únor

Kdy jindy představit nealkoholickou novinku než v průběhu Suchého února? Na scénu přichází Adult Soda, nejnovější počin brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru. Jde o lahvovaný nealkoholický a nízkokalorický koktejl, který je nyní dostupný ve dvou variantách: Manhattan a Negroni Dry. Podle Martina Lamberta, jenž za vývojem Adult Sody stojí, tuto alternativu ocení všichni, kteří nechtějí nebo nemohou pít alkohol, a zároveň je už na večírcích nebaví střídat pořád dokola kolu, tonik, nealkoholické pivo a pomerančový džus. Adult Soda věrně napodobuje vzhled, vůni a do značné míry i chuť koktejlů Manhattan a Negroni, to vše za naprosté absence alkoholu.

Večeře s maestrem ronerem

Český barmanský svět se dočkal speciální návštěvy. Do Prahy totiž zavítal Maestro Ronero značky Pampero Luis Figueroa. Jeho práce spočívá v tom, že kontroluje a dohlíží na celý výrobní proces všech rumů z portfolia značky Pampero a je odpovědný za to, aby rumy Pampero byly dokonale chuťově vyvážené, harmonické a aby každá láhev rumu chutnala stejně.

V rámci jeho návštěvy proběhl galavečer s degustací, v rámci které představil hlavní venezuelské rumy z portfolia značky Pampero. Akce se uskutečnila v prostorách restaurace ZEM hotelu Andaz a hosté si užili tříchodové menu párované s koktejly na bázi rumu Pampero. Mezi zvolenými pokrmy nechyběla ani tradiční česká svíčková, jež díky koktejlu získala venezuelský nádech.

Čtyřikrát Benedikt

Pražská restaurace Deer zařadila na brunch menu nové pokrmy, které nejvíce potěší milovníky vajec Benedikt. Ty se na lístku totiž objevují hned ve čtyřech různých verzích: se šunkou, uzeným lososem, avokádem nebo s netradiční mušlí sv. Jakuba. Vegetariáni mohou zvolit také pokrm s uzeným tofu, vaječnou omeletou, avokádem, hlívou královskou, listovým salátem s cherry rajčaty a nakládanou červenou řepou.

Když vaří přátelé

Pouhé dva dny – 28. února a 1. března – bude v Trezoru Špork, který je součástí pražské restaurace Červený Jelen, dostupný jedinečný kulinářský zážitek. Hostem seriálu gastronomických večerů Marek & Friends bude švédský šéfkuchař a vicemistr Bocuse d’Or z roku 2019 Sebastian Gibrand. Společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, uvaří výběrové sedmichodové menu. Z menu zaujme především citrusová makronka s foie gras, tartar ze slávek s hřebenatkou, pstruh duhový se „švédským kari“ a dezert popsaný jako „lesní jahoda, rajče & kaviárová pěna.

Káva & rum

Exotická Venezuela je domovem excelentního rumu Caracas. A jelikož patří také mezi pět největších světových producentů kávy, bylo jen otázkou času, než někoho napadne spojit tekuté zlato s chutí a vůní kávových zrn. Tím někým byl výrobce rumu Caracas, značka tak uvedla na trh novinku Caracas Coffee. Základem je osmiletý rum kombinovaný s macerátem z kávových zrn.

Langusta, nebo humr?

Jaký je rozdíl mezi langustou a humrem? Langusta se od humra liší tím, že má místo klepet tykadla a velký, silný ocas. Co se týká konzistence masa, připomíná humr spíše raka, kdežto langustu lze přirovnat ke krevetě. Chcete-li se o tom přesvědčit na vlastní chuťové buňky, vyrazte do pražské restaurace Bodeguita del Medio, která nabízí speciální menu plné langust. Vyzkoušet můžete například grilovaný ocas z langusty na másle s česnekem a bagetou nebo Surf & Tur – ocas z langusty v doprovodu bifteku z jihoamerické svíčkové.

Tuňáková show

Bodeguita del Medio se mezi novinky v tomto měsíci probojovala ještě jednou, a to lákavými pokrmy z čerstvě bouraného tuňáka. Ve čtvrtek 23. března se chystá show, při níž se přímo v restauraci naporcuje obří tuňák a rovnou se z něj připraví několik pokrmů. Hosté ochutnají tartar s jarní cibulkou, zauzené sashimi nebo tuňákové sushi. Hlavní chod představuje steak z tuňáka ve dvou úpravách, s wasabi pyré nebo kambodžským pepřem.

Sezóna tresky skrei

U ryb ještě chvíli zůstaneme. Nastává totiž sezona tresky skrei, která je oblíbená pro své jemné maso s minimálním obsahem tuku. Jejím domovem je Barentsovo moře, kde se loví pouze tři měsíce v roce – od ledna do března. Jedním z největších dodavatelů rybích produktů na evropský trh je Fjord Bohemia, díky němuž si tresku skrei můžete vychutnat i doma. Nejjednodušeji a nejrychleji ji pořídíte v online obchodě Rohlik.cz. Ryba je vhodná na smažení, pečení i přípravu v páře.

Masopustní Šloos

Experimentální pivovar Proud uvedl na trh svou sezónní novinku, Masopustní Šloos. Tmavohnědé pivo s bohatou, béžově zabarvenou pěnou je ve vůni chmelové a lehce karamelové. V chuti je patrné výrazné sladové tělo s jemnou karamelovou sladkostí a vyšší hořkostí, která se projevuje středně dlouhým suchým dozníváním. Celkově jde o plné, dobře vyvážené pivo.

Praha – Berlín

Gastronomický projekt Manifesto, který v Praze aktuálně sídlí na Andělu, otevřel svůj dosud největší food hub s 22 restauracemi a 4 bary. Nikoli však v Česku, ale rozšířil se do německého Berlína. Započal tak svou expanzi do evropských měst. Dvoupodlažní prostor pojme až 950 hostů, kteří si ve vstupním podlaží mohou vychutnat jihoevropskou a americkou kuchyni. První patro je pak věnované asijským chutím. Zastoupeny jsou také méně obvyklé kulinářské koncepty, například syrská kuchyně.

Nealko víno

Další nealkoholickou novinkou je víno Freixenet s 0 % ABV. Vzniká stejným způsobem jako klasická vína včetně kvašení, po kterém se šetrně zbaví alkoholu. Značka představila bílou i červenou variantu. V té bílé jsou patrné tóny manga a broskví, chuť je svěží a ovocná. Nejlépe pasuje k mořským plodům, sushi nebo kombinaci melounu a sušené šunky. Červené víno zaujme vůní švestek a třešní, chuť vyniká vyváženou kyselinkou. Vychutnáte si jej například s tatarákem nebo grilovaným masem.

Stálice v novém designu

Novinka Stoli Night Edition obsahuje klasickou lotyšskou vodku zahalenou do limitovaného designu. Unikátní fosforeskující obal svítí ve tmě, a proto se jedná o skvělou společnici na každou party či nočního baru – tuto vodku rozhodně nepřehlédnete. Její jemnosti bylo docíleno pomocí čtyřnásobné destilace a filtrace, a přitom vás příjemně zahřeje na jazyku. Je vyrobena z kvalitní ozimé pšenice. Při síle 40 % alkoholu je neopomenutelným základem nejrůznějších drinků.

Jarní vinný tip

S vyhlídkou na nadcházející jaro a prodloužené dny připravil e-shop Umění vína pro své zákazníky speciální vinné balíčky, které zpříjemní loučení se zimou. Jedná se o vybraná vína z rakouských vinařství jako například Proidl, Waldschütz či Norbert Bauer. Za zmínku stojí také rodinné vinařství Anita und Hans Nittnaus, jehož počátky sahají do roku 1684. Současný majitel vinařství je průkopníkem biodynamického vinařství a od roku 2007 vyrábí svá vína čistě v tomto režimu.